Λαχματζούν
Λαχματζούν /Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ

Λαχματζούν: Η πεντανόστιμη πίτσα από την Αρμενία -Με τραγανή, λεπτή ζύμη και πικάντικη γεύση


Η συνταγή για τα βράδια της καραντίνας είναι πλέον γνωστή: Καναπές, κουβέρτα, φαγητό, λίγο κρασί και Netflix.

Αν έχεις παρέα, καλώς. Αν πάλι όχι, φάε, δεν θα στείλει!

Η δημιουργία ενός ωραίου, λαχταριστού φαγητού είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο αλλά και ψυχοθεραπεία. Τι θα έλεγες, λοιπόν,σήμερα να φτιάξεις μια πεντανόστιμη και διαφορετική πίτσα για να απολαύσεις βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά;

Το λαχματζούν είναι η πίτσα της Ανατολής. Την συναντάμε σε πολλές χώρες όπως στην Τουρκία, το Λίβανο, τη Συρία, αλλά κυρίως θεωρείται η «αρμένικη πίτσα».

Είναι πιο πικάντικη από ό,τι έχουμε δοκιμάσει, όπως είναι φυσικό, καθώς είναι ανατολίτικο έδεσμα.

Έχει λεπτή και τραγανή ζύμη και γίνεται με κιμά, μπαχαρικά, ψιλοκομμένα λαχανικά και αρωματικά.

Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη είναι φανταστική και θα σε ξετρελάνει.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

1 κ.γ. μαγιά, ξερή

150 ml νερό, χλιαρό

1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική

½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

200 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο

200 γρ. κιμά, αρνίσιο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

3 κ.γ. ραζ ελ χανούτ

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Για το ραζ ελ χανούτ:

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

¾ κ.γ. πιπέρι, τριμμένο

½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

1 κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο

½ κ.γ. πιπέρι καγιέν σε σκόνη

¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

½ κ.γ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

Ντομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια

Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Μαϊντανός, ψιλοκομμένος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Παράλληλα, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μία ελαφρώς κολλώδης ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει.

Εκτέλεση για το μείγμα μπαχαρικών ραζ ελ χανούτ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Εκτέλεση για τη γέμιση: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις είναι έτοιμη, ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο και τους δύο κιμάδες, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και τους σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Έπειτα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε και αυτά για 1-2 λεπτά. Αμέσως μετά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε εκ νέου και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, το ραζ ελ χανούτ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία για περίπου 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Σύνθεση: Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, τον οποίο έχουμε αλευρώσει και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης με τον πλάστη σε οβάλ σχήμα 30X20 εκ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, τοποθετούμε ένα ταψί του φούρνου ανάποδα μέσα στο φούρνο και το αφήνουμε να πυρώσει.

Μόλις πυρώσει, αφαιρούμε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή λίγο σιμιγδάλι, τοποθετούμε πάνω το ένα κομμάτι ζύμης, πάνω του αδειάζουμε λίγο από τη γέμιση και με ένα κουτάλι την απλώνουμε ομοιόμορφα παντού αφήνοντας περιμετρικά κενό 1-2 εκ.

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα λαχματζούν.

Τέλος, σερβίρουμε προσθέτοντας από πάνω ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό.

Η συνταγή είναι από το giorgostsoulis.com





SHARE