Λαμπρινή Γεωργιάδου με φόρμα κάθεται σε μπάλα μπάσκετ
Φωτογραφία: Instagram/ Λαμπρινή
08|12|2020 13:54
SHARE
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Το κοινωνικό πείραμα της Ελληνίδας YouTuber -Την «έπεφτε» σε άνδρες για να τους δείξει τι τραβά μια γυναίκα


Η YouTuber Λαμπρινή Γεωργιάδου έκανε ένα κοινωνικό πείραμα και έδειξε τα αποτέλεσμα στους subscribers της.

Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, οι γυναίκες συνεχίζουν να υπομένουν άβολες καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές καταπατούν και βασικά τους δικαιώματα. Το λεγόμενο «στενό μαρκάρισμα» στη γλώσσα ανεγκέφαλων ερωτύλων (που έλεγε και ο Κατακουζηνός), που νομίζουν ακόμα ότι η γυναίκα θέλει τον άνδρα κυνηγό και να μην την αφήνει σε ησυχία, πολλές φορές τους οδηγεί σε ανεκδιήγητες, πρωτόγονες συμπεριφορές. Το γνωστό και ως cat-calling.

Από τις πιο «απλές», όπως το σφύριγμα όταν η άλλη περνά από δίπλα του, χωρίς να του δίνει καμία απολύτως σημασία (γιατί απλά δεν γουστάρει) ή τους απρεπείς χαρακτηρισμούς που τελειώνουν σε -άρα, μόνο και μόνο για να την αναγκάσει να γυρίσει να τον κοιτάξει, σε μια προσπάθεια να καλύψει το υπέρμετρο κόμπλεξ του, οι συμπεριφορές αυτές οδηγούν πολλές φορές και στη σωματική επαφή, την οποία επιβάλλουν. Το «όχι» σημαίνει «όχι» και σε μια κοινωνία υποτίθεται προοδευτική, η λέξη «συναίνεση» δεν πρέπει να αποτελεί σενάριο φουτουριστικής ταινίας.

Μια YouTuber, λοιπόν, η Λαμπρινή Γεωργιάδου αποφάσε να κάνει ένα κοινωνικό πείραμα και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα.

Στην αρχή του βίντεο που ανέβηκε πρόσφατα στο κανάλι της ακούγονται μαρτυρίες που είχαν στείλει οι followers της Μικρής Ολλανδέζας. Ύστερα, η ίδια σφυρίζει και κάνει κομπλιμέντα σε άσχετους άνδρες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και η κάμερα καταγράφει τις αντιδράσεις τους. Κάποιοι από αυτούς δε σταματούν καν, άλλοι απλώς χαμογελούν, υπάρχουν όμως και εκείνοι που «αρπάζουν» την ευκαιρία και σταματούν να μιλήσουν στην όμορφη κοπέλα. Μάλιστα, κάποιοι επιμένουν να τους δώσει μια επαφή, ενώ ένας την ακούμπησε στο άσχετο.

Αυτό όμως στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι κάτω από το βίντεο είναι ότι κανένας από αυτούς δε φάνηκε να ενοχλείται, να φοβάται, να αγχώνεται για την ασφάλειά του. Και αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα του γιατί δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για μια κοινωνία ισότητας.

«Το θέμα είναι ότι ακόμα και αν πήγες εσύ να τους κάνεις εσύ catcalling έφτανες μετά στο σημείο να φοβάσαι για την δική σου σωματική ακεραιότητα» έγραψε μια subscriber.

SHARE