ΛΙΜΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ

Λίμνη Στεφανιάδα: Η νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας -Ενας κρυμμένος παράδεισος


Ένας κρυμμένος παράδεισος, στα βουνά της ανατολικής Αργιθέας στον νομό Καρδίτσας, είναι η λίμνη Στεφανιάδας.

Η λίμνη Στεφανιάδα κρατάει το όνομα της από τον κοντινό οικισμό Στεφανιάδα που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο στα νοτιοδυτικά της. Στα βορειοδυτικά της υψώνεται ο μικρός ορεινός όγκος Σμίνικο, στα βόρεια της κυλάει το ρέμα του Πετριλιώτη και στα νοτιοανατολικά της υψώνεται το όρος Ζερβό στα 1.763 μέτρα.

Πρόκειται για μία από τις νεότερες λίμνες της Ελλάδας, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1963 μετά από πολυήμερη βροχόπτωση και μεγάλη κατολίσθηση της πλαγιάς Στοιχειό του Σμίνικου. Οι κατολισθήσεις αυτές και η δημιουργία της λίμνης είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της ευημερίας της Στεφανιάδας καθώς παρασύρθηκαν πολλά σπίτια και το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους κατοίκους του.

Λίμνη Στεφανιάδα: Η νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας -Ενας κρυμμένος παράδεισος

Οι περισσότεροι σίγουρα δεν την γνωρίζουν, ωστόσο η Στεφανιάδα βρίσκεται στην Καρδίτσα και είναι η νεότερη λίμνη της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα κατολίσθησης, δημιουργώντας ένα τοπίο σαν πίνακα ζωγραφικής.

Η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε βλάστηση, ενώ αξίζει να ανέβει κανείς στον δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο προσκύνημα της περιοχής, τη Μονή Σπηλιάς, για να θαυμάσει την πανέμορφη λίμνη.

Πώς θα πάτε

Η Λίμνη Στεφανιάδα βρίσκεται 33 χιλιόμετρα νότια της Αργιθέας και 73 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας. Απέχει 377 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 280 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Οι πλαγιές που την περιβάλλουν είναι απότομες και ο πιο εύκολος δρόμος για να κατέβει κανείς στις όχθες της λίμνης είναι μέσω ενός μονοπατιού στα νότια της.

Η λίμνη της Στεφανιάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί ενώ σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια εντούτοις, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες).

Τι να κάνετε

Αξίζει να κάνετε μια καταπληκτική υδάτινη διαδρομή με καγιάκ, στα τιρκουάζ γαλήνια νερά της λίμνης Στεφανιάδας. Η διαδρομή ξεκινά από τη βορειοανατολική πλευρά της λίμνης. Η διαδρομή είναι κυκλική και καταλήγει ξανά στο ίδιο σημείο. Θα κινηθείτε κατά μήκος της όχθης και θα απολαύσετε το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

SHARE