κορίτσι με μποτάκια
Φωτογραφία: Unsplash/ Kaja Reichardt
08|02|2021 12:30
SHARE
ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΟΥΣΗ

«Η κόρη μου θα φοράει ό,τι γουστάρει»: Η Μαρία Δεδούση μιλά για την κοινωνία που μεγαλώνει η κόρη της


Η δημοσιογράφος Μαρία Δεδούση με μια ανάρτηση στο Facebook δίνει τροφή για σκέψη.

Η δημοσιογράφος έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook, όπου αναρωτιέται αν το κίνημα του #metoo στην Ελλάδα έχει το έδαφος να εξελιχθεί και να πετύχει τον στόχο του, όταν ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία, η κοινωνία μαθαίνει τα κορίτσια να «μην προκαλούν».

Όταν το μήκος της φούστας που φορούν στο σχολείο έχει περισσότερη σημασία από τους βαθμούς τους και το χρώμα των μαλλιών τους είναι πιο σημαντικό από τον χαρακτήρα τους, μπορεί ένα κίνημα που κυριολεκτικά σώζει ζωές να ευδοκιμήσει;

Η ίδια δημοσίευσε μια φωτογραφία της κόρης της η οποία είναι 14 ετών και έχει βρει το στιλ που της ταιριάζει. Ωστόσο, όταν είπε στη μητέρα της ότι δεν μπορεί να πάει στο σχολείο ντυμένη όπως θα ήθελε, καθώς οι καθηγητές της το απαγορεύουν επειδή «προκαλεί» η δημοσιογράφος ξέσπασε.

Η ανάρτηση της δημοσιογράφου Μαρία Δεδούση

«Μια άλλη πλευρά του #metoo

Έρχεται η Λάουρα από τη βόλτα, με το σκέιτ αγκαλιά πάντα, τη βλέπω, είναι πάρα πολύ ωραία ντυμένη, κάτι ανάμεσα σε γκοθ, Μπίλι Άιλις και Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Φοράει μια μαύρη φούστα πλισέ πάνω από το γόνατο, σκισμένο (επίτηδες) καλσόν από μέσα, ψηλές μαύρες κάλτσες με κάτι μεγάλα ροζ πουά, ροζ αθλητικά, μαύρο φούτερ πάνω από μαύρο τισερτ, τριακόσιες ακαθορίστου σχήματος και χρήσεως αλυσίδες στο λαιμό, τα πίερσινγκ της και κάτι σκουλαρίκια κίτρινα παπάκια, αυτά που βάζαμε μωρά στο μπάνιο.

Και το μαλλί μισό κόκκινο -αριστερά- και μισό κορακί το υπόλοιπο.

Εμένα αυτό:

α. Μ' αρέσει, διότι το κάνει ωραία, το σχεδιάζει, έχει στιλ δλδ, δεν είναι ό,τι να ναι.

β. Δεν μου πέφτει λόγος, διότι είναι 14 και όχι 50 κι εγώ στα 14 έσκιζα τα τζιν και η μάνα μου φρίκαρε και πήγαινε και τα 'ραβε και φρίκαρα εγώ -αλλά εγώ δεν είμαι η μάνα μου.

γ. Δεν μου χρειάζεται να μου κάνει νόημα ούτε εμένα ούτε και σε σας, αρκεί που της κάνει νόημα αυτηνής, είναι 14 είπαμε, ΔΕΝ χρειάζεται να μας κάνουν νόημα όσα κάνουν τα 14χρονα, θα ήταν και πρόβλημα αυτό.

Το λοιπόν.

Μου λέει, έτσι θέλω να πάω σχολείο τη Δευτέρα, αλλά δεν μπορώ.

Λέω, γιατί;

Λέει δεν μας αφήνουν να φοράμε ούτε φούστες, εκτός αν είναι πολύ μακριές, ούτε σορτσάκια, ούτε καν σκισμένα τζιν.

Λέω, γιατί;

Λεει, μας λένε ότι αποσπάμε την προσοχή των αγοριών όταν φοράμε φούστες ή σορτσάκια και στο σχολείο πρέπει να πηγαίνουμε ντυμένες σεμνά και να μην προκαλούμε.

Λέω, ποιος μαλάκας το λέει αυτό;

Λέει διάφοροι, η καθηγήτρια της γυμναστικής, ο μαθηματικός και μπλα μπλα. Κι αν βάλω θα με πάνε στη Διευθύντρια.

Θέλουμε #metoo, αγάπες, ε;

Στον κόσμο που στα σχολεία μαθαίνουν στα κορίτσια να «πηγαίνουν σεμνά ντυμένα» (άσεμνη η φούστα που δεν είναι πολύ μακριά και το σορτς και το σκισμένο τζιν) ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ.

Θέλουμε #metoo.

Όταν το 2021, αντί στα σχολεία να μαθαίνουν τ΄αγόρια ότι πρέπει να να αποδέχονται και να σέβονται τα κορίτσια, μαθαίνουν τα κορίτσια ότι πρέπει να ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ, διότι αλλιώς ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ.

Θέλουμε #metoo.

Στον κόσμο που βασιλεύουν η σεμνοτυφία, η συντήρηση και η ενοχικότητα.

Θέλουμε #metoo.

Στον κόσμο που πρυτανεύει η υποκρισία.

Αλλά αντί για #metoo, θα πάρουμε τα τέτοια μας, κι εγώ κανονικά πρέπει να τη στείλω έτσι τη Δευτέρα στο σχολείο και μετά να πάω να γίνω μπίλιες με όποιον της την πει και μετά θα είμαι πάλι η γραφική και η διαφορετική και η παράξενη και το μάβερικ, αλλά στα παπάρια μου που θα είμαι η η γραφική και η διαφορετική και η παράξενη, διότι εμένα η κόρη μου θα φοράει ό,τι γουστάρει και άμα θέλετε να φτιάξετε τον κόσμο ν' αφήστε τα πολλά λόγια και να μάθετε τ' αγόρια σας -και τ' αγόρια γενικά- ότι δεν είναι entitled πρίγκιπες, κι αντί να κοιτάνε κώλους να κοιτάνε τις γυναίκες στα μάτια.

Και να μην γίνουν σαν τα μούτρα των γονιών τους.

Ουφ».

SHARE