Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα
Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα /Φωτογραφία: Splashnews/ideal image
ΜΕΔΟΥΣΑ

«Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα»: Το άγαλμα που ανατρέπει τον μύθο, έγινε σύμβολο του κινήματος #MeΤoo


Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες ένα άγαλμα με μια ανατρεπτική εκδοχή του γνωστού αρχαιελληνικού μύθου της Μέδουσας.

Το άγαλμα είναι του Αργεντίνου γλύπτη Luciano Garbati και δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια. Ωστόσο, τώρα έγινε σύμβολο της νίκης των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων ενώ τοποθετήθηκε στη Νέα Υόρκη έξω το δικαστήριο που καταδίκασε τον Harvey Weinstein.

Όταν το δημιούργησε, ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από το άγαλμα του 16ου αιώνα, «Ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας», του Benvenuto Cellini. Αυτό που έκανε όμως ήταν να αντιστρέψει τους ρόλους και να βάλει τη Μέδουσα, την καταραμένη γυναίκα με φίδια αντί για μαλλιά, να κρατά το κομμένο κεφάλι του Περσέα.

Η επιλογή να τοποθετηθεί το άγαλμα απέναντι από το δικαστήριο, στα πλαίσια του προγράμματος Art in the Parks, έγινε, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι, καθώς ο μύθος «επικοινωνεί μέσα στις χιλιετίες το μήνυμα ότι αν μια γυναίκα βιαστεί, το φταίξιμο είναι δικό της».

Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα
Splashnews/ideal image

Στον αρχαιοελληνικό μύθο, η Μέδουσα βιάζεται από τον Ποσειδώνα μέσα στον ναό της Αθηνάς. Οργισμένη η Αθηνά, για να την τιμωρήσει, μεταμορφώνει τα μαλλιά της σε φίδια, ενώ το βλέμμα της μεταμορφώνει όποιον άντρα την κοιτάζει σε πέτρα. Τελικά, ήρωας αναδεικνύεται ο Περσέας, που κόβει το κεφάλι της και το κραδαίνει ως όπλο για να πετρώνει τους αντιπάλους του.

Στο γλυπτό του Garbati, όμως, είναι η Μέδουσα εκείνη που παίρνει το κεφάλι του Περσέα με το σπαθί και το κρατά από τα μαλλιά. Το άγαλμα άρχισε να γίνεται viral το 2018, όταν το #MeToo ξεκίνησε τη δράση του. Στα αποκαλυπτήρια στο σημείο, όπου θα βρίσκεται μέχρι και το 2021, ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στις χιλιάδες γυναίκες που του έγραψαν, για να του εξομολογηθούν ότι έβλεπαν το έργο του ως μιας μορφής κάθαρση.

Ο ίδιος ο Garbati τόνισε: «Θα έλεγα ότι με τιμά το γεγονός ότι το άγαλμα επιλέχθηκε ως σύμβολο».





SHARE