Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
22|02|2024 09:00
SHARE
ΜΥΘΟΣ

Τελικά είναι μύθος ή αλήθεια ότι πρέπει να φυλάμε το ψωμί στο ψυγείο για να διατηρηθεί περισσότερο;


Στη μαγειρική υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που σιγά -σιγά καταρρίπτονται και ενώ με μια έρευνα μπορούμε να διαπιστώσουμε αν όντως λειτουργούν ορισμένα hacks, οι περισσότεροι λειτουργούμε μηχανικά ακολουθώντας τακτικές που τελικά μπορεί και να μην αποδίδουν.

Η πεποίθηση πως το ψωμί δεν πρέπει να μένει στον πάγκο της κουζίνας αν θέλουμε να διατηρηθεί φρέσκο, φαίνεται πως είναι ένας από τους διαδεδομένους μύθους.

Μια τακτική που υπόσχεται να διατηρήσει το ψωμί μας φρέσκο είναι η αποθήκευσή του στο ψυγείο, είναι όμως μύθος ή αλήθεια τελικά πως το ψωμί μένει φρέσκο, αφράτο και λαχταριστό άπαξ και το βάλουμε στο ψυγείο;

Τελικά πρέπει να διατηρούμε το ψωμί στο ψυγείο;

Η αποθήκευση του ψωμιού στο ψυγείο δεν θα το κρατήσει φρέσκο διότι το άμυλο κρυσταλλώνει γρηγορότερα σε πιο δροσερά περιβάλλοντα, οπότε, τοποθετώντας το ψωμί στο ψυγείο μπορεί μεν να μην μουχλιάσει, αλλά θα μπαγιατέψει γρηγορότερα.

Όπως αναφέρεται στο Eating Well το ψωμί πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και ποτέ στο ψυγείο. Τα επιχειρήματα σχετίζονται συνήθως με τη γεύση και την υφή. Η Sarah Lioce, πρώην ιδιοκτήτρια αρτοποιείου, εκπαιδευμένη pastry chef και catering στο Ρόουντ Άιλαντ, λέει: «Δεν βάζω στο ψυγείο ψωμί ή προϊόντα ψωμιού, όπως τα αγγλικά μάφιν, καθώς μπαγιατεύουν, πριν σερβιριστούν».

Φωτογραφία: Shutterstock

Πράγματι, επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ψύξη αλλάζει τη δομή του αμύλου στο ψωμί, προκαλώντας την κρυστάλλωσή τους, γεγονός που καθιστά το ψωμί σκληρό.

Τα ψωμιά με κρούστα σχεδόν πάντα επωφελούνται από την αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου. Ενώ αυτά τα είδη ψωμιού μπορεί να μπαγιατέψουν μέσα σε λίγες ώρες έξω από το ψυγείο, η τοποθέτησή τους στο ψυγείο θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Tip: Εάν δεν σκοπεύετε να φάτε το φρέσκο ψωμί σας σύντομα, η κατάψυξη θα κλειδώσει τη φρεσκάδα τους. Όταν το ξεπαγώσετε, θα έχει γεύση παρόμοια με όταν το αγοράσατε για πρώτη φορά. Λίγος χρόνος σε ζεστό φούρνο μπορεί επίσης να αναζωογονήσει την τραγανή κρούστα του.

SHARE