Νεαρή γυναίκα τα βάζει με τα Zara και γίνεται viral
Νεαρή γυναίκα τα βάζει με τα Zara και γίνεται viral /Φωτογραφία Shutterstock, Ιnstagram AMBER SABRI
22|11|2023 10:57
SHARE
VIRAL

Νεαρή γυναίκα τα βάζει με τα Zara επειδή πωλούν ρούχα από πολυεστέρα σε «τρελά ακριβή τιμή»


Μια νεαρή γυναίκα κατήγγειλε τα καταστήματα που χρεώνουν υψηλές τιμές για ρούχα κατασκευασμένα κυρίως από πολυεστέρα.

Η χρήστης του TikTok Amber Sabri (@missambersabri) - οι γονείς της οποίας εργάζονται στη βιομηχανία της μόδας - δήλωσε ότι η γνώση της σχετικά με την ποιότητα των υφασμάτων «σαμποτάρει» την εμπειρία των αγορών της.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, παραπονέθηκε για την ποιότητα των ρούχων που υπάρχουν στα καταστήματα: «Όλα τα ρούχα είναι από πολυεστέρα ή ακρυλικό και είναι σκουπίδια».

Η Sabri συνέχισε να παραθέτει παραδείγματα από τις περιπέτειες των αγορών της, στις οποίες είχε μείνει άναυδη από τη χαμηλή ποιότητα των προϊόντων και τις υπέρογκες τιμές. Έχοντας ψωνίσει σε μαγαζιά fast fashion όπως τα Zara, είπε ότι αφού κατάλαβε ότι η πλειονότητα των ρούχων ήταν κατασκευασμένα από πολυεστέρα, άρχισε να αποφεύγει το κατάστημα.

Είχε μια παρόμοια εμπειρία με την Abercrombie & Fitch όταν βρήκε ένα κομψό «tweed» παλτό στην τιμή των 220 δολαρίων για να ανακαλύψει στη συνέχεια ότι ήταν κατασκευασμένο 100% από πολυεστέρα.

«Θέλω καλά, χαριτωμένα ρούχα όχι σε τρελά ακριβή τιμή και δεν θέλω να είναι από πολυεστέρα», δήλωσε. «Εγώ είμαι το πρόβλημα;», αναρωτιέται.

@missambersabri Hate my mother for teaching me anout fabrics. Where do i shop now #fashioncritic #fashiontiktok #polyester #antipolyester #shopping ♬ original sound - Amber Sabri

«Μισώ τη μητέρα μου που μου έμαθε [για] τα υφάσματα», έγραψε στη λεζάντα. «Πού να ψωνίζω τώρα;».

Το βίντεο έχει έκτοτε λάβει πάνω από 1,2 εκατομμύρια προβολές από τις 20 Νοεμβρίου, με τους χρήστες να ταυτίζονται με τη Sabri στα σχόλια.

«Σε νιώθω», έγραψε ένας χρήστης. «Δύο μέλη από τη οικογένειά μου σπούδασαν μόδα και κλωστοϋφαντουργία. Νομίζω ότι ο πολυεστέρας μπορεί να ήταν μια από τις πρώτες μου λέξεις».

«Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα τον πολυεστέρα, έχω πάρει την κατρακύλα. Θέλω μια καινούργια ρόμπα, γιατί είναι όλες πλαστικές», πρόσθεσε ένας άλλος.

Κάποιος άλλος είπε: «Η ονομασία ενός προϊόντος έλεγε "βαμβακερό πανωφόρι" και κοιτάζω το ύφασμα και είναι "100% πολυεστέρας", Hello???»

«Δεν θα με πείραζε να ξοδέψω τα χρήματα ΑΛΛΑ σε τιμές που προσφέρουν ήδη τα A&E, Zara, Aritzia, το υλικό ΠΡΕΠΕΙ να είναι ποιοτικό», έγραψε ένας άλλος σχολιαστής. «Η εταιρική απληστία δεν έχει όρια».

Με αφορμή τη μαζική κατανάλωση, οι εταιρίες fast fashion ανεβάζουν την τιμή των ρούχων από πολυεστέρα χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Τα ενδύματα από πολυεστέρα έχουν γίνει ευρέως μαζικής παραγωγής κυρίως λόγω του πόσο φθηνό είναι το ύφασμα για να κατασκευαστεί.

Τι είναι ο πολυεστέρας

Ο πολυεστέρας, ένα συνθετικό προϊόν που προέρχεται από το πετρέλαιο, φέρεται να εφευρέθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 και να εισήχθη τη δεκαετία του 1940 για να μειωθεί το κόστος κατασκευής. Ο Roger Lee - επικεφαλής της TAL Apparel με έδρα το Χονγκ Κονγκ - εξήγησε στο NBC: «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής (μια) πρώτη ύλη που να είναι τόσο φθηνή και τόσο ευέλικτη όσο ο πολυεστέρας σήμερα».

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Textile Exchange, ο οποίος επικεντρώνεται στο κλίμα, εκτιμάται ότι το 2021 χρησιμοποιήθηκαν 34 εκατομμύρια τόνοι πολυεστέρα σε ρούχα. Πολλά από αυτά τα ρούχα πιθανότατα θα καταλήξουν σε χωματερές, αλλά επειδή είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα, δεν θα βιοδιασπαστούν.

Αυτή δεν είναι η μόνη αρνητική επίδραση που έχει ο πολυεστέρας στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης στο πλυντήριο, ο πολυεστέρας φέρεται να απελευθερώνει μικροπλαστικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι απίστευτα επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή. Παρόλο που υπάρχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, η ειδικός σε θέματα κλωστοϋφαντουργίας Karen Leonas δήλωσε στους Chicago Sun-Times το 2019 ότι φιλτράρουν μόνο το 67 έως 95% των μικροπλαστικών, αφήνοντας 5 έως 33%.

SHARE