Νικόλαος Γλύξμπουργκ, Τατιάνα Μπλάτνικ/Φωτογραφία: NDP
Νικόλαος Γλύξμπουργκ, Τατιάνα Μπλάτνικ
19|04|2023 08:50
SHARE
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Νικόλαος Γλύξμπουργκ - Τατιάνα Μπλάτνικ: Γιατί έκαναν Πάσχα στο Σικάγο


Διαφορετικό ήταν το φετινό Πάσχα για τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, καθώς ήταν το πρώτο μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ μαζί με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και τα παιδιά τους βρέθηκαν στο εξοχικό τους σπίτι στα Χάμπτονς και εκεί επισκέφτηκαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και την Ανάσταση ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Την ίδια ώρα, η Άννα Μαρία μαζί με τον μικρότερο γιο της Φίλιππο Γλύξμπουργκ και τη σύζυγό του Νίνα Φλορ ταξίδεψαν μέχρι τη Μήλο για να περάσουν εκεί το Πάσχα. Σύμφωνα με το milosvoice, ο Φίλιππος μαζί με τη σύζυγό του και τη μητέρα του παρακολούθησαν την τελετή του Επιταφίου στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αδάμαντα της Μήλου ενώ το Μεγάλο Σάββατο, η Άννα-Μαρία και ο Φίλιππος παρακολούθησαν την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στα Πολλώνια της Μήλου.

Το Πάσχα του Νικόλαου Γλύξμπουργκ και της Τατιάνας Μπλάτνικ στο Σικάγο

Μακριά από την οικογένειά τους ωστόσο βρέθηκαν ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ, που γιόρτασαν το Πάσχα στο μακρινό Σικάγο. Ο λόγος ήταν επαγγελματικός, καθώς ο Νικόλας συμμετείχε σε έκθεση φωτογραφίας στο ελληνικό μουσείο της πόλης. Και είναι μάλιστα εξαιρετικά περήφανος για αυτό το νέο του επαγγελματικό βήμα, καθώς εφαρμόζει μία νέα τεχνοτροπία σε μάρμαρο, καθιστώντας τα στιγμιότυπα πραγματικά έργα τέχνης.

«Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο (Ε.Ε.Μ.) είναι υπερήφανο που θα παρουσιάσει νέα έργα του Νικόλαου στη φετινή διεθνή έκθεση τέχνης EXPO CHICAGO, 13-16 Απριλίου 2023 στο Navy Pier's Festival Hall, 600 E. Grand Avenue στο Σικάγο. Η έκθεση σηματοδοτεί το ντεμπούτο του στην EXPO CHICAGO», ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση, που διήρκησε τρεις μέρες (13 - 16 Απριλίου 2023) ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ παρουσίασε μια συλλογή φωτογραφιών τυπωμένων σε ελληνικό μάρμαρο, συνδυάζοντας την ομορφιά της αρχαιότητας με τη νεωτερικότητα της ψηφιακής εκτύπωσης σε μια νέα μέθοδο μοναδικά δική του. Τα έργα είναι ασπρόμαυρα, έτσι ώστε η καθαρότητα του φυσικού μαρμάρου να βγαίνει ανόθευτη και να εκτυπώνονται μόνο οι μαύρες αποχρώσεις των εικόνων.

«Ο Νικόλαος υφαίνει μια σύνθετη ιστορία μέσα από την καλλιτεχνική του διαδικασία, συγχωνεύοντας συχνά θέμα και μέσο. Εδώ το πετυχαίνει αυτό εκτυπώνοντας εικόνες της Ελλάδας απευθείας στην ελληνική "γη", συγκεκριμένα στο τραγανό λευκό μάρμαρο της Θάσου», ανέφερε η επιμελήτρια Μαριλένα Κουτσούκου. «Η μέθοδος αυτή είναι μοναδική για τον καλλιτέχνη, πηγαίνοντας τη φωτογραφία και τη διαδικασία εκτύπωσης ένα βήμα παραπέρα. Του επέτρεψε να συνδυάσει το ελληνικό φυσικό στοιχείο και την ομορφιά της αρχαιότητας με τη νεωτερικότητα και την αμεσότητα της ψηφιακής εκτύπωσης. Αξιοποιεί τη δύναμη του υλικού, χρησιμοποιεί τις ατέλειές του και τις αναδεικνύει, αντί να τις κρύβει κάτω από την εκτυπωμένη εικόνα. Μας επιτρέπει να δούμε την αιώνια ομορφιά του μαρμάρου μέσα από τον φακό του, καθιστώντας το τόσο μια επιφάνεια όσο και το ίδιο το θέμα».

Στο πλευρό του φυσικά ήταν και η Τατιάνα Μπλάντνικ που τον στηρίζει σε κάθε του βήμα. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ παρουσιάζει τη δική του έκθεση φωτογραφίας. Το 2019 ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ξενάγησε τους φίλους στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Aegean Desert», στο προαύλιο του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

SHARE