Φωτογραφία: εκδόσεις Καστανιώτη
Φωτογραφία: εκδόσεις Καστανιώτη
03|02|2023 14:20
SHARE
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ

Ο αδελφός της Κατερίνα Γώγου θυμάται την αδελφή του «Έπαιζε με τη ζωή, άρα και με το θάνατο»


Μία αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Γώγος, ο οποίος μοιράστηκε άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας της εκλιπούσας αδελφής του, της αείμνηστης ποιήτριας Κατερίνας Γώγου.

Μιλώντας στην Φανή Πλατσατούρα στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ, ο ίδιος αναφέρθηκε στο πως βιώνει ο ίδιος την απώλειά της:

«Δεν είμαι φαν της Κατερίνας και το κύριο που βιώνω είναι η απουσία της. Τώρα η ποίηση κτλ... Θα προτιμούσα να μην έχει γράψει ούτε έναν στίχο και να ήταν εδώ 80 χρονών και να τα λέγαμε και ας πήγαινε στο καλό η ποίησή της».

«Ήταν ένα κορίτσι μικρό που δεν την χωρούσε ο τόπος και ήταν αγρίμι. [...] Όταν κάτι πλησίαζε να γίνει, “μπαμ” έριχνε μία και τα τίναζε όλα. Ήθελε να είναι μόνη της και ασυμβίβαστη» ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τον αντικομφορμισμό της που όσο να ναι τείνουμε να ρομαντικοποιούμε, αγνοώντας ενδεχομένως τη θλίψη και μοναξιά που τον συνοδεύει.

Εν συνεχεία, ο Κώστας Γώγος εξομολογήθηκε στη συνέχεια πώς ένιωσε όταν η αδελφή του μοιράστηκε για πρώτη φορά μαζί του τα ποιήματά της. «Μου είπε “έλα να σου διαβάσω κάτι”. Τρόμαξα. “Παιδάκι μου, τι είναι αυτό; Ποίημα είναι αυτό;”. Πού τα είχε όλα αυτά μαζεμένα; Δεν είχαμε συζητήσει τέτοια. Έγραφε για τους άστεγους, τους αναρχικούς, τη μοναξιά. Πού τα είχε όλα αυτά μαζεμένα μέσα της και τα έβγαλε έτσι; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου».

Σύμφωνα με τον Κώστα, στις δύσκολες στιγμές της ζωής της οι δικοί της άνθρωποι που την αγαπούσαν, φίλοι στους οποίους εκείνη είχε σταθεί, την εγκατέλειψαν. «Κι εγώ κι η Μυρτώ κι ο Φραντζέσκο είμαστε αυτής της άποψης: ότι ενώ είχε ανθρώπους που την αγαπούσαν και φίλους, όταν έπεσε εξαφανίστηκαν όλοι. Να μου πεις -αν κάποιος δεν θέλει να σωθεί, πώς τον σώζεις; Αν είσαι φίλος και τον αγαπάς, βρίσκεις τον τρόπο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν ολομόναχη».

Όσον αφορά τον θάνατο της ο ίδιος τόνισε, «Μην ακούω βλακείες ότι αυτοκτόνησε. Δεν αυτοκτόνησε, έπαιζε με τη ζωή άρα και με τον θάνατο».

Όταν διερωτήθηκε ποια είναι τα τελευταία λόγια που κρατά από την αδελφή του, ο Κώστας Γώγος αναφέρθηκε συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή σε μία φράση που του είχε γράψει η ίδια πίσω από ένα βιβλίο που το χάρισε: «εν αρχή ήν ο πόνος αδερφέ».

Παρακολουθήστε το εν λόγω απόσπασμα από το σχετικό αφιέρωμα της εκπομπής «Στούντιο 4» στο ΕΡΤflix. 

*Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από το βιβλίο της Κατερίνας Γώγου «Τρια Κλικ Αριστερά» των εκδόσεων Καστανιώτη.

SHARE