Ο Δημήτρης Χορν
Ο Δημήτρης Χορν/Φωτογραφία: Ταινία: «O Μεθύστακας»/Finos Film
FLASHBACK

Σπάνιο κλικ: Ο Δημήτρης Χορν με την πρώτη του σύζυγο, Ρίτα Φιλίππου, στις καλοκαιρινές τους διακοπές


Ο αξεπέραστος Έλληνας ηθοποιός Δημήτρης Χορν ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός ταλέντου, λάμψης, γοητείας, ποιότητας και φινέτσας. 

Πληθωρικός σαν άνθρωπος, με αυτοσαρκαστικό χιούμορ και ιδιαίτερη παιδεία, προχώρησε την υποκριτική τέχνη πέρα από τα τότε όρια της, μέσα από ρόλους που τον διαπερνούσαν.

Το ιδιαίτερα προσωπικό και ασυμβίβαστο στιλ του σφράγισε το ελληνικό θέατρο, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, μέσα από μια καλλιτεχνική πορεία πολλών χρόνων. 

Ο δημοσιογράφος Αρης Λουπάσης δημοσίευσε ένα σπάνιο κλικ του Δημήτρη Χορν με την πρώτη του σύζυγο, Ρίτα Φιλίππου.

Κόρη αστικής οικογένειας επιπλοποιών της εποχής -την δουλειά με τα έπιπλα συνέχισε η οικογένεια Εγγλεζάκη, συγγενείς των Φιλίππου. Ο γάμος τους έγινε στις 6 Αυγούστου του 1942. «Παράνυμφοι ήταν η κυρία Κυβέλη και ο πρώην υπουργός κ. Στρατηγόπουλος», όπως έγραψαν τα «Αθηναϊκά Νέα» της επομένης.

Ο Δημήτρης Χορν μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια γι΄αυτήν την «σπουδαία» γυναίκα, που είχε ίσως το μεγαλύτερο προσόν για σύζυγο, όπως έλεγε ο ίδιος ο Χορν: «Η Ρίτα δεν ζήλευε, δεν με έλεγχε καθόλου, δεν με ρωτούσε, που πήγες, τι έκανες, με ποιον μιλάς. Την απατούσα και της το έλεγα». Εμειναν δέκα χρόνια μαζί και χώρισαν λόγω της Λαμπέτη.

Δείτε εδώ την ασπρόμαυρη φωτογραφία από τις καλοκαιρινές τους διακοπές:

Στη λεζάντα του vintage κλικ ο δημοσιογράφος Αρης Λουπάσης σημειώνει: «Ο Δημήτρης Χορν σε μια σπάνια φωτογραφία με την πρώτη σύζυγό του Ρίτα Φιλίππου στα χρόνια του έγγαμου βίου τους τέλη της δεκαετίας του '40 απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Η γνωριμία του ζευγαριού θα γίνει στα χρόνια της Κατοχής και συγκεκριμένα το 1941 σε πάρτι κοινής φίλης τους πίσω από το Μουσείο (Πατησίων), μια γνωριμία που σύντομα θα εξελιχθεί σε ένα γλυκό και τρυφερό έρωτα. Ο 20χρονος τότε ηθοποιός βρίσκεται στα πρώτα θεατρικά του βήματα και εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο "Κοτοπούλη" δίπλα στον Δημήτρη Μυράτ στην μουσική κωμωδία "Το ταξίδι του γάμου".

Η Ρίτα Φιλίππου με την αδερφή της Λέλα μετά από πρόσκληση του ίδιου παρευρίσκονται στην πρώτη θέση της πλατείας θαυμάζοντας το νέο μεγάλο αστέρι της Αθηναϊκής σκηνής συνεχίζοντας και τα επόμενα βράδια να βρίσκονται κοντά του παρακολουθώντας με δέος κάθε φορά τις ερμηνείες του. Ο έρωτας τους επισφραγίζεται τον Αύγουστο του '42 με γάμο που θα διαρκέσει συνολικά δέκα χρόνια με τον ίδιο να δηλώνει αργότερα σε συνεντεύξεις του για τον υποδειγματικό τρόπο που θα σταθεί στο πλάι του εκφράζοντας τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της.

Η γνωριμία και ο έρωτας του το 1952 με την Έλλη Λαμπέτη θα σημάνει και την λήξη του γάμου του, ένας θυελλώδης και μυθικός έρωτας γεμάτος πάθος και συγκλονιστικές ερμηνείες στο θέατρο που θα αφήσει κυριολεκτικά εποχή μέχρι και σήμερα. Το 1967 ακολουθεί ένας δεύτερος γάμος με την Άννα Γουλανδρή και τα είκοσι χρόνια κοινής πορείας βασισμένα στην αληθινή αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό μέχρι το "φευγιό" της θα αποτελέσουν και τα καλύτερα της ζωής του. Μνημειώδεις ερμηνείες και μια πραγματικά μυθιστορηματική ζωή από την εμβληματικότερη φυσιογνωμία που έχει υπάρξει στα ελληνικά θεατρικά χρονικά».

SHARE