Ο Ερρίκος με επίσημη στολή
Ο γοητευτικός Ερρίκος στην Ιαπωνία /Φωτογραφία: Getty Images
GRAND DUKE OF LUXEMBOURG

Ερρίκος, μέγας δούκας του Λουξεμβούργου: Ο γοητευτικός γαλαζοαίματος που τράβηξε όλα τα βλέμματα στην Ιαπωνία


Ένας Ευρωπαίος γαλαζοαίματος τράβηξε όλα τα βλέμματα στην ενθρόνιση του αυτοκτάτορα Ναρουχίτο στην Ιαπωνία: Ο Ερρίκος.

Πρόκειται για τον μεγάλο δούκα του Λουξεμβούργου, γιο του πρώην μεγάλου δούκα Ιωάννη και αρχηγό του κράτους από το 2000. Το πλήρες όνομά του είναι Ερρίκος Αλβέρτος Γαβριήλ Φήλιξ Μαρία Γουλιέλμος του Νασσάου.Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1955 και είναι 64 ετών.

Μητέρα του ήταν η πριγκίπισσα Ιωσηφίνα Καρλόττα του Βελγίου. Έχει 4 αδέλφια, τη Μαρί-Αστρίντ, τον Ιωάννη, τη Μαργαρίτα και τον Γουλιέλμο, σύζυγο της Σίβυλλας Βάιλερ, της εγγονής της Αλίκης Διπλαράκου (της πρώτης Ελληνίδας Μις Ευρώπη το 1930).

Σπούδασε στο Λουξεμβούργο και στη Γαλλία, ενώ έκανε και σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στο Κράνγουελ της Αγγλίας και παντρεύτηκε την Μαρία Τερέζα Μέστρε-Μπατίστα, το 1981, με την οποία απέκτησε 5 παιδιά.

Ο Ερρίκος χαιρετά τον Ναρουχίτο και τη σύζυγό του
Ο Ερρίκος με τον Ναρουχίτο και τη σύζυγό του /Φωτογραφία: AP

Ο Ερρίκος έγινε διάδοχος στο Δουκάτο μετά την παραίτηση της γιαγιάς του, το 1964. Το 1998 πήρε συνταγματικές εξουσίες από τον πατέρα του και όταν εκείνος παραιτήθηκε από τον θρόνο, ο Ερρίκος έγινε ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου.

Ο Ερρίκος με τη σύζυγό του
Ο Ερρίκος με τη σύζυγό του /Φωτογραφία: AP

Ο πλήρης τίτλος του είναι: Αυτού Βασιλική Υψηλότης Ερρίκος, Ελέω Θεού, Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Δούκας του Νασσάου, Πρίγκιπας των Βουρβόνων της Πάρμα, Παλατινός Κόμης του Ρήνου, Κόμης των Σάιν, Κένιγκσταϊν, Κατσενελνμπόγκεν και Ντίες, Καστελάνος του Χάμερσταϊν, Κύριος των Μάλμπεργκ, Βιεσμπάντεν, Ίντσταϊν, Μέρενμπεργκ, Λίμπουργκ και Έπσταϊν.

Ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου με την σύζυγό του
Ο μέγας δούκας με την σύζυγό του /Φωτογραφία: AP

Είναι ένας γοητευτικός άνδρας, με αρχοντικό παρουσιαστικό. Πρόκειται για «silver fox», όπως ονομάζουν τους ώριμους άνδρες, με γκρίζα μαλλιά.

Ο Ερρίκος με επίσημο ένδυμα
Ο γοητευτικός Ερρίκος με επίσημο ένδυμα /Φωτογραφία: AP
SHARE