Αφγανή παρουσιάστρια ειδήσεων
Φωτογραφία: AP Images
01|06|2022 15:44
SHARE
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Οι Αφγανές παρουσιάστριες ειδήσεων έκρυψαν, τελικά, τα πρόσωπά τους


Οι γενναίες παρουσιάστριες ειδήσεων του Αφγανιστάν έκρυψαν, τελικά, τα πρόσωπά τους.

Τον περασμένο Μάιο, ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα εξέδωσε διάταγμα το οποίο καλούσε τις γυναίκες να φορούν δημοσίως μπούρκα, και να μην εγκαταλείπουν το σπίτι τους, εκτός κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Αυτός είναι μόνο ο πιο πρόσφατος από τους τρόπους με τους οποίους οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται περίπου ένα χρόνο στην εξουσία έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητα των γυναικών με περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Στην αρχή, οι δημοσιογράφοι αψήφησαν την εντολή και ολοκλήρωσαν τις βάρδιες τους χωρίς να αλλάξουν τίποτα στο ντύσιμό τους -ως τότε, οι παρουσιάστριες ήταν υποχρεωμένες να φορούν απλώς ένα μαντήλι που καλύπτει τα μαλλιά τους.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, συγκεκριμένα την Κυριακή 22 Μαϊου οι παρουσιάστριες των κεντρικών καναλιών TOLOnews, Shamshad TV και 1TV εμφανίστηκαν με μπούρκα, που κάλυπτε όλο το σώμα και το κεφάλι τους, αφήνοντας μόνο μια γραμμή για τα μάτια.

AP Images

Όπως δήλωσε στο AFP η παρουσιάστρια του TOLOnews Σόνια Νιαζί, το κανάλι και το προσωπικό του αντιτάχθηκε κατευθείαν στην εντολή και προσπάθησε να την αποφύγει. «Όμως το TOLOnews δέχθηκε πίεση από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είπαν ότι όποια παρουσιάστρια εμφανιστεί χωρίς καλυμμένο το πρόσωπό της θα πρέπει να αναζητήσει άλλη δουλειά ή απλώς να απολυθεί», δήλωσε.


AP Images

Το συγκεκριμένο μέτρο θορύβησε άνδρες και γυναίκες που εργάζονται στα media (και όχι μόνο), ενώ τις επόμενες ημέρες, οι άνδρες παρουσιαστές του καναλιού TOLOnews φόρεσαν μάσκες προσώπου προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις συναδέλφισσές τους.

SHARE