Η Αλίκη Βουγιουκλάκη
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη/Φωτογραφία: Φίνος Φιλμ

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη έγινε παιδική κούκλα το 1967


Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν μία ηθοποιός είδωλο και αντιπροσωπεύει καλύτερα από κάθε άλλον ηθοποιό την «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπήρξε και διατηρεί μέχρι και σήμερα τον τίτλο της απόλυτης Ελληνίδας σταρ. Λατρεύτηκε από το κοινό όσο καμία άλλη και οι ταινίες της μας συντροφεύουν ακόμη και σήμερα.

Η σχέση του κοινού με τη Αλίκη Βουγιουκλάκη ξέφυγε από τη σφαίρα του καλλιτεχνικού θαυμασμού και απέκτησε πολύ πιο οικεία κι ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ο κόσμος την αποκαλούσε - και συνεχίζει να την αποκαλεί - με το μικρό της όνομα. Ηταν για όλους η «Αλίκη» και όχι η κυρία Βουγιουκλάκη.

Για όσους δεν γνωρίζουν η αξέχαστη ηθοποιός είχε γίνει παιδική κούκλα στα μέσα της δεκαετίας του '60 και μάλιστα είχε κάνει τρελές πωλήσεις.

Συγκεκριμένα, το 1967, δύο χρόνια αφότου παντρεύτηκε η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον Δημήτρη Παπαμιαχήλ, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας παιχνιδιών El Greco, Γιώργος Βακάκης, έκανε πρόταση στην ηθοποιό για να φτιάξει μια παιδική κούκλα που θα την ονόμαζαν Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η κούκλα ήταν ντυμένη με τα φορέματα του σημαντικότερου μετρ της εποχής Ζαν Ντεσσέ. Η τιμή της κούκλας ήταν 210 δραχμές.  

Φωτογραφίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να ποζάρει με την κούκλα δημοσίευσε και ο συλλέκτης Άρης Λουπάσης στο Instagram.

Ο Αρης Λουπάσης γράφει: «Την δεκαετία του '60 η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών El Greco μετά από μία επιτυχημένη σειρά από λούτρινα ζωάκια, επιθυμεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο κομμάτι της παιδικής κούκλας. Επιδιώκει να βρει ένα πρόσωπο που θα καταφέρει να εκτοξεύσει τις πωλήσεις του προϊόντος στην αγορά και τι καλύτερο από το δημοφιλέστερο και πιο αγαπητό πρόσωπο στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και κυρίως στα μικρά παιδιά, την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Πάντα μπροστά από την εποχή της σε όλα τα επίπεδα, είχε το χάρισμα με ό,τι είχε ασχοληθεί να το κάνει μόδα και μια μόνο δήλωση ή φωτογραφία της με κάποιο προϊόν, ήταν ικανή να το φτάσει στην κορυφή της αγοράς.

Η ίδια είχε γνώση της δύναμης της και προσπαθούσε σε κάθε συμφωνία να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Η αρχική συνάντηση με την συγκεκριμένη εταιρεία λόγω των οικονομικών της απαιτήσεων δεν έφερε αποτέλεσμα, στην πορεία όμως αποδέχτηκε την πρόταση για μια κούκλα με το όνομα και τα χαρακτηριστικά της. Επειδή η εταιρεία στην Ελληνική μονάδα δεν είχε ακόμη τα απαραίτητα μηχανήματα, το πρόσωπο της κούκλας φτιάχτηκε στην Ιταλία και το υπόλοιπο στον εργοστάσιο στην Ελλάδα. Για να τελειοποιήσει το προϊόν της, προτείνει στον διάσημο σχεδιαστή Γιάννη Ντεσσέ (Jean Desses-φωτο) που ήταν και από τους αγαπημένους της Αλίκης, να ράψει ρούχα υψηλής ραπτικής στην κούκλα, εμπνευσμένα από το στυλ αλλά και τα θεατρικά της ρούχα.

Ένας σπουδαίος σχεδιαστής με πελάτισσες μεγάλες μορφές της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής, ο "Βασιλιάς της μουσελινας" όπως τον αποκαλούσαν και ο δημιουργός που ανακάλυψε τους Valentino και Guy Laroche. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, οι κούκλες βγήκαν στην αγορά το 1967 και έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστες. Άλλη μια πρωτιά της και ήταν απόλυτα φυσικό καθώς πάντα υπήρξε η πρώτη των πρώτων».

SHARE