ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας -Αθλητές μιλούν για την κατάθλιψη σε καμπάνια για νέους


Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε πρόσφατα μια καμπάνια για νέους όπου αθλητές μιλούν για την ψυχική υγεία και τα συναισθήματά τους όσον αφορά την κατάθλιψη και το άγχος.

Ελλειψη ενέργειας, προβλήματα ύπνου, κακή διάθεση, αίσθηση απελπισίας, πολλές ενοχές, διαταραχές της όρεξης, ανηδονία και πολλά ακόμα συναισθήματα μοιράζονται αθλητές που έχουν βιώσει κατάθλιψη.

«Νιώθεις πόνο, ένα μούδιασμα μέσα σου», «Δεν μπορείς να κοιμηθείς», «Δεν ξέρεις τι είναι και από πού έχει προέλθει», «Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό», «Είναι εξαντλητικό», «είναι δύσκολο να αναπνεύσεις», «έχεις μια αρνητική ενέργεια στο μυαλό και το σώμα» και πολλές ακόμα εκφράσεις ακούγονται στο βίντεο από τους αθλητές.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας -Αθλητές μιλούν για την κατάθλιψη σε καμπάνια για νέους

Ακόμη και πριν από την πανδημία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετώπιζαν κάποια ψυχική ασθένεια. Στη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της πανδημίας το ποσοστό της κατάθλιψης και του άγχους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο

Σήμερα, περίπου ένας άνθρωπος στους οκτώ παγκοσμίως πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, με την κατάσταση να είναι χειρότερη για όσους ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, όπου εκτιμάται ότι το ποσοστό ανέρχεται σε έναν στους πέντε.

Μία νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τονίζει ότι το 38,9% των νέων 17-24 και το 25% των νέων 25-39 δηλώνουν ότι η κακή ψυχική υγεία είναι το πρόβλημα που τους ανησυχεί περισσότερο.

SHARE