Ο Πέτρος Φιλιππίδης
Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ένας αγαπητός ηθοποιός στον κόσμο/Φωτογραφός: NDP photo agency
29|01|2021 16:40
SHARE
Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

Πέτρος Φιλιππίδης: Ο γάμος, ο μοναχογιός του, η καριέρα και οι συνεργασίες


Ο Πέτρος Φιλιππίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 1963.

Μεγάλωσε στην Αθήνα, στην Ομόνοια συγκεκριμένα. Από πολύ μικρός είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Τέχνη, αλλά αρχικά ήθελε να γίνει γιατρός. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής σε κλινική και η μητέρα του ασχολούνταν με τα οικιακά. Ο Πέτρος Φιλιππίδης ήταν μέτριος μαθητής και στο τέλος του Γυμνασίου είχε αποφασίσει πως θέλει να γίνει ηθοποιός με αποτέλεσμα να μην ασχοληθεί καθόλου με τις ακαδημαϊκές σπουδές.

Η υποκριτική είχε καταγραφεί στο υποσυνείδητό του από πολύ μικρή ηλικία, καθώς είχε ένα πολύ ισχυρό δέσιμο με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις Τέχνες γενικότερα. Το 1982 πήγε στη σχολή του Λεωνίδα Τριβιζά, όπου για ένα εξάμηνο έκανε τα πρώτα μαθήματα θεάτρου και μετά το 1983 έδωσε εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και στο Εθνικό Θέατρο, όπου πέρασε και στα δύο. Πέρασε δεύτερος στο Θέατρο Τέχνης και πρώτος στο Εθνικό και τελικά επέλεξε το πρώτο. Το ίδιο διάστημα έκανε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου και μουσική στο Ωδείο Αθηνών, όπου κάποια στιγμή τα παράτησε γιατί δεν γινόταν να το κάνει παράλληλα με το θέατρο.

Το 1986 σε ηλικία 24 ετών αποφοίτησε από την Σχολή Θεάτρου Κάρολου Κουν και πρωταγωνίστησε στις θεατρικές παραστάσεις Ιππείς, Αχαρνής, Αγαμέμνων, Όρνιθες, Πέρσες, Προμηθέας Δεσμώτης και τέλος στις Θεσμοφοριάζουσες. «Για μένα επιτυχία ήταν το ότι μπόρεσα και μπήκα στο θέατρο. Ότι πέτυχα το όνειρό μου να μπω στο Θέατρο Τέχνης και να δουλέψω με τον Κάρολο Κουν, τον Λαζάνη, τον Κουγιουμτζή, τον Αρμένη, τον Δεγαΐτη κ.λπ. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια πολύ καλή πορεία μέσα στο Θέατρο Τέχνης, καθώς ο Κουν τους ανθρώπους που είχαν ταλέντο τους εκμεταλλευόταν (με την καλή έννοια). Ευτύχησα 5 χρόνια να συνεργάζομαι με αυτούς τους ανθρώπους. Ακόμη και το ότι ήμουν στο Χορό στους «Ιππείς», το θεωρώ επιτυχία» είχε δηλώσει ο Πέτρος Φιλιππίδης σε συνέντευξή του στο Athensmagazine.

O Πέτρος Φιλιππίδης είναι παντρεμένος με την Ελπίδα Νίνου και έχει έναν γιο τον Δημήτρη, ο οποίος είναι 23 ετών και ολοκληρώσει τις θεατρικές σπουδές στο Εθνικό Θέατρο. Μάλιστα, έδωσε εξετάσεις και στο Εθνικό και στο Θέατρο Τέχνης και στο Ωδείο Αθηνών και πέρασε και στις τρεις. Από την πρώτη στιγμή που τελείωσε το σχολείο, ο Δημήτρης Φιλιππίδης δούλευε στο θέατρο και έκοβε εισιτήρια στους θεατές.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Hello!», o Πέτρος Φιλιππίδης είχε μιλήσει για την απόφαση του γιου του να ασχοληθεί με την υποκριτική, λέγοντας: «Ξέρει και ξέρουμε ότι θα υπάρξει σύγκριση με τον πατέρα του, αλλά από την άλλη θα σταματήσουμε το όνειρο ενός ανθρώπου, εάν πράγματι κάνει γι’ αυτή τη δουλειά, επειδή ο πατέρας του είναι ηθοποιός; Ο Δημήτρης θα χαράξει το δικό του δρόμο κι έχω την πεποίθηση, την επιθυμία, αλλά του το εύχομαι κιόλας, να γίνει καλύτερος από μένα».

Ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει σημειώσει επίσης για τον γιο του στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Ο γιος μου ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι ώριμος. Όταν με ρώτησε τη γνώμη μου για την υποκριτική, του είπα “με κάνεις ευτυχισμένο” και το είπα γιατί ξέρω ότι είναι ταλαντούχος. Τελείωσε τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έχω αγωνία να ανοίξουν τα θέατρα για να τον δω να παίζει. Είναι καλλιεργημένο παιδί, αγαπάει τα ζώα και μένει μόνος του από 19 χρόνων. Θα ήθελα να τον δω ευτυχισμένο, να τον δω να παίζει, αλλά και να παίξουμε μαζί. Μου κάνει κριτική, αλλά είναι σωστός και μου λέει και λεπτομέρειες».

Και μπορεί πατέρας και γιος να μην έχουν μοιραστεί ακόμα το ίδιο θεατρικό σανίδι, όμως έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν αφού έχουν γίνει συγγραφικό δίδυμο, καθώς είχαν μεταφράσει μαζί το έργο «Εγκλημα στο Οριεντ Εξπρές» αλλά και το έργο του Μολιέρου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής».


Οσο για την σύζυγό του Ελπίδα Νίνου, σε μια σπάνια συνέντευξή της στο περιοδικο People έχει δηλώσει: «Ο Πέτρος εμφανίστηκε, νεαρός ηθοποιός τότε, όταν δουλεύαμε μαζί στο θέατρο Παρκ. Εγώ χόρευα με τον Φωκά Ευαγγελινό και ήμουν στη φάση που σκεφτόμουν, επιτέλους, να νοικιάσω το δικό μου σπίτι, να φύγω από το πατρικό μου. Είκοσι χρόνια πριν. Με προσέγγισε εκείνος, εγώ στα ντροπαλά μου για ακόμη μία φορά. Ήταν πολύ αυθόρμητος, ό,τι είχε στο κεφάλι του το έλεγε. Και με ασυγκράτητο χιούμορ. Στο φλερτ δεν έπεσα εύκολα, με κυνήγησε πολύ. Όχι επειδή δεν μου άρεσε, αλλά επειδή εκείνη την περίοδο είχα στοχοπροσήλωση με τη δουλειά. Ήμουν διστακτική, γνωρίζοντας ότι, αν έμπαινε κάτι δυνατό στη ζωή μου, θα έχανα το στόχο μου. Ο Πέτρος, όμως, είναι οδοστρωτήρας. Ενέδωσα και ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στη ζωή μου, λόγω του αυθορμητισμού, του ταλέντου και της εξυπνάδας του. Μετά από τρία χρόνια σχέσης, ήρθε ο γάμος. Οι γονείς μου, όταν ήρθε να με πάρει πρώτη φορά από το σπίτι, το μόνο που ρώτησαν ήταν αν είμαι καλά κι ερωτευμένη».

Η καριέρα

Ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει πρωταγωνιστήσει σε σειρές που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην ελληνική τηλεόραση. Το «Χάι Ροκ» με συμπρωταγωνιστή τον Τάσο Χαλκιά ήταν ένα μεγάλο τηλεοπτικό hit στις αρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης ενώ μερικές δεκαετίες μετά, ο ρόλος του Νικηφόρου στο «Πενήντα Πενήντα» άφησε εποχή. «Αν Υπήρχες θα σε Χώριζα», «Ο Πέτρος και τα κορίτσια του», «Σε Λα Βι, «Το κλειδί», «Δροσουλίτες», «Διαπλεκόμενοι», «Εκπαιδεύοντας τον Μπάμπη», «Λάκης ο Γλυκούλης» είναι μερικές ακόμη σειρές που σημείωσαν επιτυχία και έκαναν τον ηθοποιό ιδιαιτέρως δημοφιλή και αγαπητό στο τηλεοπτικό κοινό.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια φοίτησής του στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, πήρε μέρος σε παραστάσεις παραστάσεις αρχαίου δράματος (όπως Ιππείς, Αχαρνής, Θεσμοφοριάζουσες, Όρνιθες, Πέρσες, Αγαμέμνων). Στα τέλη της δεκαετίας του 80 συνεργάστηκε με το θίασο «Εποχής» του Βασίλη Παπαβασιλείου ενώ στη συνέχεια, συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.

Μια ξεχωριστή θεατρική στιγμή ήταν ο ρόλος του στην παράσταση «Ψέμα στο ψέμα» στο θέατρο Μουσούρη, τις σεζόν 2017-2019. Ακολούθησε «Ο Κατά Φαντασίαν ασθενής», η παράσταση «Ψύλλοι στ’αυτιά» και η πιο πρόσφατη, το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν».





SHARE