Πλατφόρμα ανζήτησης εργασίας για αμεα
Φωτογραφία: Shutterstock
15|02|2022 10:10
SHARE
TOGETHER WE CAN

Η πρώτη πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για άτομα με νοητική αναπηρία στην Ελλάδα είναι γεγονός


Όλο και περισσότερες ενέργειες γίνονται με σκοπό την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι δυστυχώς ένα συνηθισμένο φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να ζουν μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης αυτοπεποίθησης. Και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται από πολλές φυσιολογικές δραστηριότητες του υπόλοιπου πληθυσμού, όπως είναι και η εργασία.

Για αυτό και το Εργαστήρι Μαργαρίτα, που λειτουργεί από το 1979 ως κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης ατόμων με νοητική αναπηρία, έκανε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας την πλατφόρμα Ergasiamou.gr.

Το Ergasiamou.gr είναι το πρώτο site, όπου άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Το Εργαστήρι Μαργαρίτα διαθέτει Τμήμα Επαγγελματικής Απασχόλησης Ενηλίκων ήδη από το 1984, όπου οι συμμετέχοντες εργάζονται σε εργαστήρια μεταξοτυπίας, εστίασης, κηπουρικής, υφαντικής και πολλών άλλων.

Στην ιστοσελίδα μπορεί επίσης ένας μελλοντικός εργοδότης να ενημερωθεί για τα τρέχοντα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ και πώς μπορεί να προσλάβει ένα άτομο με νοητική αναπηρία στην επιχείρηση του.

Με την κατάλληλη προσαρμογή του χώρου και της θέσης εργασίας ένας εργαζόμενος με αναπηρία δεν υστερεί σε τίποτα από έναν εργαζόμενο χωρίς αναπηρία.

Η ένταξη των ανθρώπων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής ανεξαρτησίας, της προσωπικής ολοκλήρωσης αλλά και της κοινωνικής τους καταξίωσης.

Το Μαργαρίτα έχει εντάξει ήδη 35 αποφοίτους του στην αγορά εργασίας, ήδη από το 1990. όταν και ξεκίνησε η υπηρεσία ένταξης στην εργασία, ακολουθώντας το μοντέλο της υποστηριζόμενης εργασίας.

Παράλληλα, αυξάνεται η προσήλωση των πελατών της επιχείρησης, καθώς η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας.

«Το όνειρό μας είναι ένας κόσμος με περισσότερες ευκαιρίες για όλους,» γράφει το Ergasiamou.gr. Αυτό είναι και το δικό μας.

SHARE