Sandra Ávila Beltrán
Φωτογραφία: AP
LA REINA DEL SUR

Sandra Ávila Beltrán: Ποια ήταν η πιο περιβόητη γυναίκα έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο


Η Sandra Ávila Beltrán γεννήθηκε στη Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικό το 1960, κυριολεκτικά μέσα στην παρανομία και το έγκλημα.

Η οικογένειά της είχε συγγένεια με τον Rafael Caro Quintero, πρώην αρχηγό του καρτέλ ναρκωτικών της Γκουανταλαχάρα αλλά και με τους Beltrán-Leyva, που βρίσκονταν ψηλά στην ιεραρχία του καρτέλ της Σιναλόα.

Η ίδια έγινε έμπορος ναρκωτικών «τρίτης γενιάς» στην οικογένειά της, καθώς οι συγγενικές σχέσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εγκληματική καριέρα της.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, νονός της ήταν ο Miguel Ángel Félix Gallardo, γνωστός και ως «El padrino» (Ο νονός) και «El jefe de jefes» (Αφεντικό των αφεντικών). Ήταν ο πιο σημαντικός βαρόνος του εμπορίου ναρκωτικών σε όλο το Μεξικό.

Από το 1984 εκτίει ποινή φυλάκισης 40 ετών για τη δολοφονία του Ενρίκε «Κίκι» Καμαρένα, ομοσπονδιακού πράκτορα της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA).

Η Sandra Ávila Beltrán ποτέ δεν απέφυγε τη βία και χρησιμοποίησε τις τυπικές μεθόδους εκφοβισμού που χρησιμοποιούσαν όλες οι οργανώσεις του Μεξικού.

Sandra Ávila Beltrán
Φωτογραφία: Youtube

Είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με πολλούς διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών στα νιάτα της. Παντρεύτηκε δύο φορές και οι δύο σύζυγοί της ήταν πρώην αστυνομικοί που έγιναν έμποροι ναρκωτικών και δολοφονήθηκαν από πληρωμένους δολοφόνους.

Η άνοδός της στην εξουσία οφείλεται κυρίως στην σχέση της με τον Juan Diego Espinoza Ramírez, aka «Τίγρη», σημαντικό πρόσωπο στο κολομβιανό καρτέλ του Norte del Valle.

Η Sandra Ávila Beltrán έζησε σε πολλά μέρη, στη Γκουανταλαχάρα, το Χαλίσκο, το Ερμοσίγιο και τη Σονόρα, πριν η αστυνομία βρει 9 τόνους κοκαΐνης σε πλοίο σε λιμάνι του Ειρηνικού και την ανακαλύψουν μαζί με τον σύντροφό της, το 2001.

Παρά το έντονο lifestyle της (πάρτι, πλαστικές επεμβάσεις, ταξίδια με ιδιωτικά τζετ κ.λπ.), ήξερε πώς να αποφεύγει την αστυνομία. Ωστόσο, το 2002 επικοινώνησε η ίδια με τις αρχές, όταν ο γιος της απήχθη, με τους απαγωγείς να ζητούν λύτρα ύψους 5 εκατ. δολαρίων.

Sandra Ávila Beltrán
Φωτογραφία: Facebook/Sandra Ávila Beltrán

Χρειάστηκαν, όμως, άλλα τέσσερα χρόνια και πάνω από 30 ομοσπονδιακοί πράκτορες για να την πλησιάσουν και τελικά να τη συλλάβουν το 2007 μαζί με τον Espinoza Ramírez, στην πόλη του Μεξικό.

Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών που εισήγαγε από την Κολομβία στο Μεξικό.

Η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της ως «νοικοκυρά, με λίγα λεφτά από ρούχα και σπίτια που πουλούσε». Η ζωή της στη γυναικεία φυλακή Santa Martha Acatitla δεν ήταν αυτή που ήθελε και έκανε παράλογα παράπονα.

Το 2011, ένας γιατρός παράνομα μπήκε στη φυλακή για να της κάνει μπότοξ, κάτι που απαγορευόταν. Η διοικητική έρευνα που διεξήχθη έκανε τον διευθυντή να απολυθεί.

Sandra Ávila Beltrán
Φωτογραφία: AP

Το 2012, εκδόθηκε στις ΗΠΑ, χωρίς όμως επιτυχία και επέστρεψε στις φυλακές του Μεξικό. Το 2015, αποφυλακίστηκε, μετά από επτά χρόνια στη φυλακή. Σήμερα ζει ελεύθερη στη Γκουανταλαχάρα.

Τα μεξικανικά media την ονόμασαν «Βασίλισσα του Ειρηνικού» ή «Βασίλισσα του Νότου».

Σύμφωνα με συνέντευξή της στον Guardian, η ίδια ποτέ δεν έκανε χρήση κοκαΐνης. «Αν το κάνεις, οι άνδρες νομίζουν ότι είσαι άλλη μία αναλώσιμη γυναίκα, δεν θα σε σεβαστούν», είχε δηλώσει το 2016.

Το συγκρότημα «Los Tigres del Norte» έγραψε το τραγούδι «La Reina del Sur» για την ομώνυμη ισπανόφωνη τηλενουβέλα ενώ στη σειρά Narcos: Mexico του Netflix, ο ρόλος της Isabella Bautista ήταν εμπνευσμένος από εκείνη.

SHARE