παρενόχληση
Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Όλος σεξισμός που βιώνει μια γυναίκα περπατώντας στους δρόμους της πόλης σε ένα βίντεο


Τι μπορεί να ακούσει μια γυναίκα που περπατά στον δρόμο; Πολλά και διάφορα. Από το πιο απλό σχόλιο, μέχρι τον πιο χυδαίο σεξισμό.

Αυτού του είδους η λεκτική σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει σε όλα τα αστικά κέντρα και όχι μόνο σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού. Είναι εδώ, δίπλα μας, στον δρόμο έξω από το σπίτι μας ή τη δουλειά μας.

Πολλοί άνδρες που επιδίδονται σε αυτού του είδους «καμάκι» δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Άλλοι το θεωρούν ως ένα άκακο, αθώο φλερτ ή φιλοφρόνηση ενώ άλλοι είναι πιο κυνικοί, υιοθετώντας την επικίνδυνη νοοτροπία του «τα ήθελε, τι φοράει, πώς περπατάει».

Η καλλιτέχνις και εικαστικός, Terra Lopez, θέλησε για να δείξει σε όλους αυτούς τους άντρες τι ακριβώς συμβαίνει στις γυναίκες που περπατούν στον δρόμο, δημιουργώντας μία ακουστική έκθεση, που θυμίζει κοινωνικό πείραμα, μέσα από το πρότζεκτ της με τίτλο «How does it feel?».

Η καλλιτέχνις από το Σακραμέντο, θέλησε να παρουσιάσει μία πιστή αναπαράσταση της παρενόχλησης που βιώνει μία γυναίκα στον δρόμο, από την ώρα που βγαίνει από το σπίτι της μέχρι την ώρα που θα επιστρέψει σε αυτό, εάν στο ενδιάμεσο τα πράγματα δεν ξεφύγουν, θέτοντας τη ζωή της σε κίνδυνο.

Ωθώντας άντρες στο να ακούσουν αυτή την ηχητική συλλογή σεξιστικών σχολίων, αστείων ή και ύβρεων, το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό: οι περισσότεροι άνδρες δήλωσαν αηδιασμένοι, τρομαγμένοι αλλά και καταρρακωμένοι, μπαίνοντας στη θέση εκείνου που εισπράττει αυτού του είδους τα σχόλια και την απειλή.

Μιλώντας στην κάμερα της Lopez, οι άνδρες αποκάλυψαν ότι αμέσως σκέφτηκαν τις γυναίκες της οικογένειάς τους και συναισθάνθηκαν το πώς μπορεί να νιώθει η μητέρα, η αδελφή, η κόρη τους ή η φίλη τους, αν αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο καθημερινά.

SHARE