Η πρώτη Αφγανή street artist
Zωγραφίζει τη φρίκη μαζί με την ελπίδα/Φωτογραφία: Shamsia Hassani/instagram
SHAMSIA HASSANI

Shamsia Hassani: Η πρώτη Αφγανή street artist που γίνεται η φωνή των γυναικών κατά των Ταλιμπάν


Οι Ταλιμπάν είναι η νέα πραγματικότητα στο Αφγανιστάν.

Ολος ο πλανήτης εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Παρόλο που ΕΕ και ΗΠΑ κάλεσαν τους Ταλιμπάν να αποφευχθεί «οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και κατάχρησης» και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους, πολλοί κρατούν τις επιφυλάξεις τους για το αν οι Ταλιμπάν θα υπακούσουν στα αυτονόητα. Διότι, με το που θα φύγουν οι πολίτες της Δύσης και ατονήσει η διεθνής προσοχή γύρω από τα συμβαίνοντα μέσα στη χώρα, οι Ισλαμιστές θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο (ήδη το έχουν δείξει).

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν, ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

Οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει την δική τους εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου. Στις γυναίκες απαγορευόταν να βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα και να εργαστούν, στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Οι γυναίκες που κατηγορούνταν για εγκλήματα όπως η μοιχεία μαστιγώνονταν και λιθοβολούνταν.

Η Shamsia Hassani, είναι η μοναδική Αφγανή γυναίκα street artist, η οποία μέσα από τα έργα της αποτυπώνει στους τοίχους της Καμπούλ τον φόβο των γυναικών στην εποχή των Ταλιμπάν.

Η Shamsia Hassani γεννήθηκε σαν πρόσφυγας το 1988 στo Ιράν, όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν. Επέστρεψε στην χώρα της το 2005, αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά και μέσα από την τέχνη της να επουλώσει τις πληγές που άφησε ο πόλεμος.

Σπούδασε εικαστικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, έγινε καθηγήτρια Καλών Τεχνών και γλυπτικής. Σήμερα, αποτελεί σύμβολο της νέας γενιάς των γυναικών του Αφγανιστάν.

Στα έργα της, η Shamsia Hassani απεικονίζει τις Αφγανές γυναίκες σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Μια κοινωνία που όχι μόνο οι γυναίκες δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, αλλά που η πραγματικότητα περιγράφεται με τη λέξη «μεσαίωνας».

Η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν «γυρίζει» τη χώρα 20 χρόνια πίσω, όπως εύστοχα περιγράφουν ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές. Σύμφωνα με τη DW, η Shamsia Hassani αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ασφαλή μυστική τοποθεσία. Παρά τον κίνδυνο που διατρέχει, η Hassani συνεχίζει να δίνει δύναμη στις γυναίκες μέσα από την τέχνη της και δημοσιεύει τα έργα της στο προφίλ της στο Instagram.

Δείτε τα έργα της:

SHARE