Νύχια σπασμένα, χέρι
Φωτογραφία: Unsplash
23|05|2024 12:55
SHARE
HEALTH ALERT

Το σημάδι στα νύχια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και που μπορεί να κρύβει σοβαρά προβλήματα υγείας -Δερματολόγος εξηγεί


Πολλές φορές το σώμα μας μας προειδοποιεί για ενδεχόμενες ασθένειες. Το θέμα είναι να αναγνωρίζουμε εμείς εκείνα τα σημάδια που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά. Όπως, για παράδειγμα, παρατηρώντας τυχόν ανωμαλίες στα νύχια μας.

Η Δρ. Λίντσεϊ Ζουμπρίτσκι, δερματολόγος με έδρα το Μισισιπή, «παρακαλεί» τους 1,4 εκατομμύρια ακολούθους της στο TikTok να ελέγχουν τα νύχια τους, κι αν παρατηρήσουν μία κάθετη γραμμή, καλό θα ήταν να επισκεφθούν άμεσα έναν γιατρό, καθώς ίσως να υποδηλώνει ένα υποβλεννογόνιο μελάνωμα, έναν σπάνιο, αλλά σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος.

Η δερματολόγος Λίντσεϊ Ζουμπρίτσκι
Η δερματολόγος Λίντσεϊ Ζουμπρίτσκι /Φωτογραφία: Facebook/Lindsey Zubritsky

Η προειδοποίηση δερματολόγου - Το σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε

«Αν έχετε μια σκουρόχρωμη κάθετη γραμμή που διασχίζει το νύχι σας, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί» λέει η δερματολόγος σε ένα βίντεο 48 δευτερολέπτων που έχει συγκεντρώσει χιλιάδες προβολές στο TikTok.

«Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια πολύ σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται υποβλεννογόνιο μελάνωμα», πρόσθεσε. «Αν και δεν είναι συχνό, μπορεί εύκολα να διαφύγει αν δεν ξέρετε τι ψάχνετε».

Τα υποβλεννογόνια μελανώματα αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,7% έως 3,5% όλων των κακοήθων μελανωμάτων παγκοσμίως. Οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς εξαρτώνται από το στάδιο του καρκίνου κατά τη διάγνωση και από το πόσο έχει εξαπλωθεί.

Η ακριβής αιτία των υποβλεννογόνιων μελανωμάτων δεν είναι γνωστή, αλλά δεν φαίνεται να συνδέεται με την έκθεση στον ήλιο. Η ύπαρξη ορισμένων χαρακτηριστικών, όπως η ηλικία μεταξύ 50 και 70 ετών, το σκουρόχρωμο δέρμα και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε ποια δάχτυλα εμφανίζονται συχνότερα -Τι να αναζητήσετε

Τα υποβλεννογόνια μελανώματα τείνουν να προσβάλλουν περισσότερο το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και τον αντίχειρα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού.

Παραδείγματα νυχιών που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Παραδείγματα νυχιών που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Το μελάνωμα εμφανίζεται ως ένας καφέ-μαύρος αποχρωματισμός της βάσης του νυχιού, με το Verywell Health να αναφέρει ότι συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως μυκητιασική λοίμωξη.

Με τι δεν πρέπει να ανησυχήσετε

Σύμφωνα πάντως με την Ζουμπρίτσκι δεν είναι όλες οι σκούρες ραβδώσεις στα νύχια υποβλεννογόνια μελανώματα ή επικίνδυνα.

Μια επιμήκης μελανοχονδρία, για παράδειγμα, είναι μια καφέ ή μαύρη κάθετη λωρίδα στα νύχια που είναι συνήθως καλοήθης.

«Είναι πιο πιθανό να έχετε την καλοήθη ράβδωση. Πρόκειται για μια πιο ανοιχτόχρωμη εκδοχή. Δεν αλλάζει. Βρίσκεται σε πολλά νύχια», εξήγησε η Ζουμπρίτσκι.

Η δερματολόγος έκανε επίσης τη διάκριση μεταξύ ενός υποβλεννογόνιου μελανώματος και ενός υποβλεννογόνιου αιματώματος, το οποίο είναι όταν το αίμα λιμνάζει κάτω από το νύχι μετά από ένα τραύμα, όπως το να πιαστεί το δάχτυλο σε μια πόρτα ή να το χτυπήσει κατά λάθος με ένα σφυρί. Τα αιματώματα συνήθως μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, η Ζουμπρίτσκι συμβουλεύει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν έχετε το σημάδι του Hutchinson, το οποίο είναι «αποχρωματισμός ή μια χρωστική ουσία που αρχίζει να σέρνεται [από το νύχι] στο δέρμα». Θα μπορούσε να είναι ένδειξη υποβλεννογόνιου μελανώματος.

SHARE