Ξανθιά γυναίκα με μαύρη ζακέτα
Φωτογραφία: Unsplash/ Viliman Viliman
#CANCELCHATPICORG

#cancelchatpicorg: Το κίνημα κατά του site που ανεβάζει ιδιωτικές φωτογραφίες γυναικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους


Ένα νέο hashtag, το #cancelchatpicorg, κάνει trending τις τελευταίες ώρες στο Twitter, με πολύ σημαντικό σκοπό.

Το chatpic.org είναι μία ιστοσελίδα, όπου ο καθένας μπορεί να αναρτήσει φωτογραφίες και να κάνει σχόλια. Ωστόσο, σε αυτόν τον ιστότοπο βρέθηκαν ιδιωτικές φωτογραφίες γυναικών και κοριτσιών που δημοσιεύθηκαν εν αγνοία τους και χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Οι γυμνές φωτογραφίες έχουν ανέβει κυρίως από άνδρες ή αγόρια, με σκοπό να τις εκδικηθούν (revenge porn), να τις πληγώσουν ή να τις ντροπιάσουν online και να τις εκθέσουν.

Όταν αυτό έγινε γνωστό, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων με τους χρήστες του Διαδικτύου να καταφεύγουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε online με το hashtag #cancelchatpicorg να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και τους χρήστες να ζητούν από τις αρχές να παρέμβουν και να διωχθούν οι υπεύθυνοι.

Η εκδικητική πορνογραφία έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας καθώς τα τελευταία χρόνια κυρίως γυναίκες, ακόμη και μικρά κορίτσια, πέφτουν θύμα αυτής της μορφής εκβιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διάσημων γυναικών αλλά και νεαρών κοριτσιών με τραγικές συνέπειες (όπως στην περίπτωση της φοιτήτριας που αυτοκτόνησε στη Θεσσαλονίκη) που βλέπουμε να συμβαίνουν κάθε λίγο.

https://twitter.com/eleni_junior/status/1334187139525914625

Κι όμως, ακόμη και εν έτει 2020, πολλοί θα κατηγορήσουν τις γυναίκες ότι αυτές φταίνε και «καλά έπαθαν καθώς αυτές έστειλαν τη φωτογραφία στον άνδρα». Το θύμα αντιμετωπίζεται ως θύτης και ο πραγματικός υπεύθυνος είτε δεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες είτε-ακόμη χειρότερα-λαμβάνει θετικά σχόλια για την πράξη του.

Τα tweets στα social media με την καταγγελία όλο και αυξάνονται, ενημερώνοντας τους χρήστες για τι ακριβώς πρόκειται αλλά και πώς να το καταγγείλουν.

Καταγγέλλουμε την ιστοσελίδα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα 11188, 210 6476464 και 210 6476000.

SHARE