Σοφία Βέμπο
Η τραγουδίστρια της νίκης/ Φωτογραφία: IMDB
ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

Η Σοφία Βέμπο ανάμεσα σε χαμογελαστούς στρατιώτες -Οι σπάνιες φωτογραφίες από το μέτωπο του '40


Η Σοφία Βέμπο ονομάστηκε η «τραγουδίστρια της Νίκης» καθώς «έντυσε» με τα τραγούδια της τους αγώνες των Ελλήνων κατά του κατακτητή στον πόλεμο του 1940.

Μερικές σπάνιες φωτογραφίες της μοιράστηκε στο Ιnstagram της η Έλενα Μακρή Λυμπέρη.

Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, βλέπουμε τη μεγάλη τραγουδίστρια να ποζάρει με τους χαμογελαστούς Έλληνες στρατιώτες, να φορά στρατιωτική στολή και πηλήκιο αλλά και να μιλά στον ασύρματο, σε μερικές χαλαρές στιγμές μεταξύ των μαχών.

«Στη διάρκεια της κατοχής, αφού πρώτα φυλακίστηκε για την δράση της, διέφυγε μεταμφιεσμένη στη Μέση Ανατολή ακολουθώντας τα ελληνικά στρατεύματα. Δέκα οκτώ χιλιάδες χρυσές λίρες προσέφερε για τις ανάγκες των στρατιωτών, όλα τα χρήματα που έβγαλε τραγουδώντας εκεί. «Σ΄ εκείνον τον πόλεμο, όλοι έδωσαν τη ζωή τους, τα μάτια τους, τα πόδια τους, τα χέρια τους, την υγειά τους. Εγώ τι έδωσα; Την φωνή μου που, καλή ή κακή, την έχω ακόμα ακέραιη και ζωντανή. Δεν μου χρωστάει λοιπόν τίποτα ούτε το ελαφρό τραγούδι ούτε η Ελλάδα. Εγώ τους χρωστάω τα πάντα γιατί αυτά με κάνανε Βέμπο» έλεγε η ίδια», γράφει χαρακτηριστικά στη λεζάντα της φωτογραφίες.

SHARE