Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος/Φωτογραφία: NDP photo agency
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος/Φωτογραφία: NDP photo agency
FLASHBACK

Όταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960


Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1960, ο μετέπειτα βασιλιάς Κωνσταντίνος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1960, ο διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος, κρέμασε στο στήθος το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon που ονομαζόταν «Νηρεύς» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Ο Κωνσταντίνος ήταν πηδαλιούχος και στο πλήρωμα υπήρχε ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου και ο Γιώργος Ζαΐμης, οι οποίοι έγραψαν ιστορία.

Αυτό ήταν το πρώτο Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο μετά το 1912. Τότε, η Ελλάδα είχε κατακτήσει με τον Κώστα Τσικλητήρα στη Στοκχόλμη δύο μετάλλια. Ενα «χρυσό» (στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς) και ένα «χάλκινο» (στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς).

Σημειώνεται ότι η αδελφή του Κωνσταντίνου, η πριγκίπισσα Σοφία και μετέπειτα Βασίλισσα της Ισπανίας, αποτελούσε αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Εικόνες» είχε τον νεαρό διάδοχο Κωνσταντίνο στο εξώφυλλό του σημειώνοντας στον τίτλο «ο θριαμβευτής».

Φωτογραφία: Ιωάννης Καστρινάκης

Τότε, στην Ελλάδα, δεν υπήρχε ούτε τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, ΕΙΡ) σπανίως διέκοπτε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει κάποια αθλητική είδηση. Όμως, το χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστιοπλοΐα ήταν θέμα για να διακοπεί η ροή του προγράμματος για να ανακοινωθεί πως ο διάδοχος Κωνσταντίνος και σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Δείτε το βίντεο:

SHARE