Φωτογραφία: Instagram/@theroyalfamily
Φωτογραφία: Instagram/@theroyalfamily
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Ένας χρόνος από τον θάνατο της Ελισάβετ: Το νόμισμα αξίας 18,5 εκ. λιρών με πάνω από 6.000 διαμάντια προς τιμήν της


Ένα νόμισμα μεγέθους μπάλας του μπάσκετ με περισσότερα από 6.000 διαμάντια δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β' στην πρώτη επέτειο του θανάτου της.

Το «The Crown Coin», φιλοτεχνήθηκε από την East India Company με έδρα το Mayfair, για να σηματοδοτήσει τη «διαρκή κληρονομιά» της Ελισάβετ.

Εμπνευσμένοι καλλιτεχνικά οι δημιουργοί από το λεπτομερή τρούλο του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου αποκάλυψαν στα social media το χρυσό και διαμαντένιο αριστούργημα τους και πιο συγκεκριμένα έγραψαν «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την κυκλοφορία του The Crown Coin – ενός εξαιρετικού αφιερώματος που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τη διαρκή κληρονομιά της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β'» έγραψαν στα social media.

Ένας χρόνος από τον θάνατο της Ελισάβετ: Το νόμισμα αξίας 18,5 εκ. λιρών με πάνω από 6.000 διαμάντια προς τιμήν της

Το νόμισμα είναι ένα πραγματικά μοναδικό, αποτίμιο έργο, αναγνωρισμένο ως ένα από τα ακριβότερα νομίσματα που έχουν παραχθεί ποτέ. Αποτελείται από 11 χρυσά νομίσματα 24ων καρατίων, με το κεντρικό κομμάτι να ζυγίζει 1 κιλό, 10 νομίσματα βάρους 1 ουγγιάς το καθένα και 6.426 πιστοποιημένα διαμάντια.

Φωτογραφία: Instagram/@ East India Company
Φωτογραφία: Instagram/@ East India Company

Η εταιρεία τώρα αποκάλυψε το νόμισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο κέρμα ενσωματώνονται ουσιαστικά τα πέντε επίσημα πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ, συμπεριλαμβανομένου του πορτρέτου Machin και του πορτρέτου Jody Clark.

Φωτογραφία: Instagram/@ East India Company

Σκοπός αυτού του νομίσματος -εκτός από το να αποτίσει φόρο τιμής- είναι επίσης να αποτυπωθούν μια σειρά από αρετές της αείμνηστης βασίλισσας όπως το θάρρος της, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, η νίκη, η φιλανθρωπία και η σταθερότητα.

Φωτογραφία: Instagram/@ East India Company
Φωτογραφία: Instagram/@ East India Company

**Αξίζει να πούμε σε αυτό το σημείο πως η East India Company ήταν το πρότυπο του βρετανικού ιμπεριαλισμού, που δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο των πόρων της Ινδίας και κατέληξε να κυβερνά μεγάλα τμήματα της χώρας στη διαδικασία. Στο απόγειό της, η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών έλεγχε το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, φέρνοντας τσάι και καφέ στα τραπέζια πρωινού της Δύσης και μπαχαρικά σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου, η πρώτη επέτειος θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ θα σηματοδοτηθεί από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, οι οποίοι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον θα παραδώσουν ένα μήνυμα στους Βρετανούς προς τιμήν της κληρονομιάς της βασίλισσας, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό θα γίνει αυτοπροσώπως, θα μεταδοθεί από την τηλεόραση ή μέσω καναλιών κοινωνικής δικτύωσης.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' δεν θα κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση και δεν θα υπάρξει επίσημη οικογενειακή συγκέντρωση στην πρώτη επέτειο του θανάτου της βασίλισσας, ωστόσο μέσα από τα social media, την επίσημη σελίδα της royal οικογένειας, o βασιλιάς Κάρολος επέλεξε με μια φωτογραφία και ένα βίντεο να τιμήσει τη μητέρα του.

Στη λεζάντα γράφτηκε: «Στην πρώτη επέτειο από τον θάνατο της μητέρας μου, θυμόμαστε με μεγάλη στοργή τη μακρά ζωή της, το πώς αφιερώθηκε στο καθήκον και το πόσα σήμαινε για εμάς. Είμαι βαθιά ευγνώμων για την αγάπη και την υποστήριξη που δείξατε σε εμένα και τη σύζυγό μου αυτή τη χρονιά καθώς κάνουμε το καλύτερο στην υπηρεσία σας».

SHARE