Τζέσικα Μπιλ
Φωτογραφία/Splash
15|05|2024 11:42
SHARE
ΤΖΕΣΙΚΑ ΜΠΙΛ

Η Τζέσικα Μπιλ μιλά ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην περίοδο -«Εξακολουθούμε να κουβαλάμε αυτή τη ντροπή»


Η Τζέσικα Μπιλ μιλώντας στο περιοδικό TIME αναφέρθηκε στο καινούριο της βιβλίο με τίτλο «A kids book about periods» και μεταξύ άλλων μοιράστηκε τις δικές της σκέψεις για την έμμηνο ρύση.

«Όταν ήμουν έφηβη ήμουν υπό συνεχή πίεση να είμαι ευχάριστη, αυτό μας έμαθαν να κάνουμε τα cool κορίτσια. Πολλές από εμάς εξακολουθούμε να κουβαλάμε αυτή τη ντροπή όταν πρόκειται για την περίοδό μας, κρύβουμε ταμπόν στα μανίκια μας και τα μεταφέρουμε στο μπάνιο για να μη τα δει κανείς, μένουμε σιωπηλοί για το τι συμβαίνει στο σώμα μας, όμως δε χρειάζεται να είναι έτσι», δήλωσε αρχικά.

«Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να είναι έτσι, θέλω να μάθω περισσότερα για την έμμηνο ρύση και να ενθαρρύνω τους νέους να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις. Η περίοδος δεν είναι μόνο μία φυσική λειτουργία αλλά είναι και εξαιρετική, δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο να μιλήσουμε για αυτό», πρόσθεσε.

Η 42χρονη ηθοποιός αναφέρθηκε στην πρώτη της περίοδο και πως το διαχειρίστηκε.

«Ήμουν στο πατρικό μου σπίτι, το δωμάτιό μου ήταν στο δεύτερο όροφο και μοιραζόμουν το μπάνιο με τον αδελφό μου, οι γονείς μας ήταν στο διάδρομο, ήμουν 11 χρονών και ήταν η ημέρα της σχολικής παράστασης, πήγα στο μπάνιο και όταν είδα το αίμα σκέφτηκα 'υπάρχει αίμα στην τουαλέτα, πεθαίνω'.

Η μητέρα μου ορκίζεται ότι είχαμε μιλήσει για αυτό το θέμα, εγώ δεν το θυμάμαι, ίσως επειδή ντρεπόμουν. Θυμάμαι όταν αντικρίζω το αίμα να γουρλώνω τα μάτια μου και να προσπαθώ να ξεφύγω, ήμουν τρομοκρατημένη εκείνη τη στιγμή. Έπιασα τη μητέρα μου κλαίγοντας και της έδειξα το αίμα, μου έδωσε μία σερβιέτα και μου είπε ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχώ», αποκάλυψε η ηθοποιός.

«Ένιωθα τη σερβιέτα σαν μία μεγάλη πάνα, που έβγαινε και από τις δύο πλευρές του εσώρουχού μου. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που θα πήγαινα στην παράσταση και μετά άρχισα να σκέφτομαι αν θα μπορούσα να πάω και αν θα καταλάβαιναν οι υπόλοιποι ότι είχα περίοδο!», είπε.

«Οι νέες κοπέλες που έχουν περίοδο συχνά νιώθουν ότι είναι περιορισμένες σχετικά με όσα μπορούν να κάνουν όταν είναι αδιάθετες. Εγώ τελικά πήγα στην παράσταση του σχολείου μου, έπαιξα τον ρόλο μου και ήταν υπέροχο, μπορούμε να κάνουμε όλες τις δραστηριότητές μας».

Η Τζέσικα Μπιλ πρόσθεσε επίσης στο περιοδικό Time πως «30 χρόνια αργότερα αισθάνομαι ακόμη άβολα με το σώμα μου, η περίοδος είναι μυστηριώδης, όταν πλησιάζουν αυτές οι μέρες μπορεί να νιώθω εξάντληση, κράμπες, πρήξιμο, πόνο στην πλάτη, όμως νιώθοντας όλα αυτά αρχίζω να προετοιμάζομαι».

«Έπαιρνα χάπι για αρκετό καιρό προκειμένου να μην νιώθω τόσο πόνο και για να είναι η περίοδος πιο σύντομη. Μόλις πρόσφατα έμαθα ότι η αιμορραγία που αντιμετωπίζετε ενώ παίρνετε το χάπι δεν είναι ίδια με μια πραγματική περίοδο - είναι μια «αιμορραγία απόσυρσης» που προκαλείται από το διάλειμμα από την κανονική δόση των ορμονών σας όταν παίρνετε τα χάπια εικονικού φαρμάκου. Οι ορμόνες στον έλεγχο των γεννήσεων εμποδίζουν την πάχυνση της επένδυσης της μήτρας στον ίδιο βαθμό όπως όταν δεν παίρνετε το χάπι, επομένως αυτή η αιμορραγία είναι συνήθως πιο ελαφριά. Τώρα οι πρώτες μου μέρες είναι πολύ βαριές. Ανησυχώ μήπως καμιά φορά τρέξει αίμα και λερώσει τα ρούχα μου. Γενικά είναι μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας, με έχει μάθει πώς να έχω επίγνωση αυτής της αλλαγής στο σώμα μου και πώς να υποστηρίζω καλύτερα τον εαυτό μου».

«Η σχέση μου με την περίοδό μου άλλαξε με τα χρόνια και σε διάφορα στάδια της ζωής μου. Δεν περίμενα να έχω πιο έντονες περιόδους μετά την εφηβεία και την αναπαραγωγική μου ηλικία, αλλά κι όμως. Θα είμαι ειλικρινής: προσπαθώ να έχω καλή σχέση με την περίοδό μου, αλλά μερικές φορές έχει πραγματικά το δικό της 'μυαλό'. Ωστόσο ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που δυσκολεύεται. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι το να έχεις περίοδο είναι καταπληκτικό καθώς σε προφυλάσσει από ασθένειες. Το σώμα μας είναι εκπληκτικό. Επίσης πολλές φορές μπορεί να ακυρώσω σχέδια και να χάσω κάποιες εμφανίσεις, αλλά προσπαθώ να δώσω προτεραιότητα στην ευημερία μου».

Τέλος, η ίδια δήλωσε πως θέλει οι γυναίκες να καταλάβουν πως «όταν έχετε περίοδο μπορεί να νιώθετε διάφορα συναισθήματα και αυτό δεν είναι κακό, οι άνθρωποι μας πρέπει να έχουν ενσυναίσθηση και να είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Έτσι προσπαθώ να δώσω αυτό το παράδειγμα στο σπίτι, με τους γιους μου καθώς όταν πήγαινα εγώ σχολείο κανένα αγόρι δεν ήξερε τι συμβαίνει με την περίοδο, υπήρχε μία μυστικοπάθεια που δεν εξυπηρετούσε κανέναν.

Είπα στον 9χρονο γιο μου πρόσφατα ότι είχα περίοδο και ένιωθα ευερέθιστη—εκείνος απλώς με κοίταξε και είπε, ΟΚ. Κατάλαβε ότι χρειαζόμουν ένα μικρό διάλειμμα. Αν μιλήσουμε στα παιδιά μας για την έμμηνο ρύση με τρόπο που δεν φέρνει καμία κρίση, θα καταλάβουν ότι είναι απλώς ένα μέρος της ζωής και πάντα βοηθάει να μιλάμε ανοιχτά για αυτό».

SHARE