Η Καμάλα Χάρις γελά
Φωτογραφία: AP Images
19|11|2020 08:00
SHARE
VIRAL

«Μπορεί μια γυναίκα να γίνει καλή Πρόεδρος των ΗΠΑ;» -Οι εξωφρενικές απαντήσεις που έδιναν το 1963 οι Αμερικανοί


Μπορεί η Καμάλα Χάρις να έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. και πολλοί να θεωρούν ότι βρισκόμαστε λίγο πιο κοντά στο να δούμε επιτέλους μια γυναίκα στο γραφείο του POTUS, δεκαετίες πίσω όμως, κάτι τέτοιο φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ένα απόκομμα της εφημερίδας Minneapolis Tribune του 1963 κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του διαδικτύου. Ο λόγος; Οι απαντήσεις 5 ανθρώπων στην ερώτηση «Μπορεί μια γυναίκα να γίνει μια καλή Πρόεδρος;», οι οποίες εν έτει 2020 ακούγονται το λιγότερο εξωφρενικές. Αν και οι αγώνες για την ισότητα των δύο φύλων ακόμα δεν έχει τελειώσει και διαρκεί δεκάδες χρόνια, οι γυναίκες έχουν καταφέρει πολλά. Και αυτό το απόκομμα αποδεικνύει πόσο δρόμο έχουν διανύσει 57 χρόνια μετά.

Οι 4 από τους 5 που απαντούν λοιπόν στην ερώτηση, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, απάντησαν όλοι αρνητικά, φέρνοντας ως δικαιολογία αδιανόητα επιχειρήματα.

«Όχι. Σήμερα το μυαλό τους είναι εδώ και την επόμενη μέρα αλλάζει»

«Όχι. Δεν εμπιστεύομαι και τόσο πολύ τις γυναίκες, ώστε να τις αφήσω να διοικήσουν τη χώρα»

«Όχι. Ο άνδρας είναι πιο υπεύθυνος. Οι γυναίκες έχουν ήδη αρκετά προβλήματα και χωρίς να χρειάζεται να γίνουν Πρόεδροι»

«Όχι. Μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να υποχωρήσει. Ίσως να μη μείνει σταθερή στη θέση της όταν θα πρέπει»

Ο πέμπτος απάντησε «Δεν θα μπορούσε να τα πάει χειρότερα από αυτούς που είχαμε μέχρι σήμερα». Δεν τον λες και ενθουσιασμένο με την ιδέα.

Από το 1966, μόλις 33 χώρες είχαν γυναίκες αρχηγούς κρατούν επί τέσσερα ή και παραπάνω χρόνια. Σύμφωνα με το Atlantic, τον δρόμο δείχνουν το Μπαγκλαντές, με το οποίο είχε γυναίκες στο τιμόνι για 23 χρόνια συνολικά στην ιστορία του (όχι συναπτά έτη), η Ινδία με 21, η Ιρλανδία με 21, η Ισλανδία με 20 και οι Φιλιππίνες με 16. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο κόσμο εκλέχτηκε το 1960 στη Σρι Λάνκα το 1960 (τρία χρόνια πριν δημοσιευτεί το viral απόκομμα).

SHARE