«Firebrand» με την Αλίσια Βικάντερ/Φωτογραφία: IMDb
«Firebrand» με την Αλίσια Βικάντερ/Φωτογραφία: IMDb
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡ

Αικατερίνη Παρ: Ποια ήταν η Βασίλισσα της Αγγλίας που θα ενσαρκώσει η Αλίσια Βικάντερ στην επερχόμενη ταινία


Στην επερχόμενη ταινία «Firebrand», η Αλίσια Βικάντερ θα ενσαρκώσει μια συναρπαστική βασιλική φιγούρα.

Το 76ο Φεστιβάλ των Καννών σήκωσε αυλαία την εβδομάδα που μας πέρασε, με μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες παραγωγές της χρονιάς να κάνουν πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα της εκδήλωσης. Μία από αυτές είναι και το «Firebrand», το βασιλικό δράμα εποχής του Βραζιλιάνου Καρίμ Αϊνούζ, με τους Αλίσια Βικάντερ και Τζουντ Λο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στο φιλμ, που κάνει σήμερα πρεμιέρα στις οθόνες του Φεστιβάλ, η Βικάντερ ενσαρκώνει την Αικατερίνη Παρ, την τελευταία σύζυγο του περίφημου Βασιλιά Ερρίκου Η' της Αγγλίας. Όπως φαίνεται στις προωθητικές εικόνες, η Βικάντερ είναι εντυπωσιακή στον ρόλο της Παρ, φορώντας ένα πολυτελέστατο φόρεμα εποχής περιτριγυρισμένη από τις αυλικούς της. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ζήτησε να μην δημοσιευτούν εικόνες του Τζουντ Λο στο ρόλο του Ερρίκου, κρατώντας άκρα μυστικότητα μέχρι την προβολή του φιλμ.

Δείτε παρακάτω την πρώτη φωτογραφία της Αλίσια Βικάντερ στο ρόλο της Αικατερίνης Παρ

Η Αλίσια Βικάντερ στο ρόλο της Αικατερίνης Παρ
Φωτογραφία: IMDb

Ποια είναι όμως η Αικατερίνη Παρ; Η βασιλική σύντροφος έγινε γνωστή ως «Η Βασίλισσα που επιβίωσε», όντας η έκτη και τελευταία από τις συζύγους του Ερρίκου Η'. Διαβόητος για την καχύποπτη και ανελέητη προσωπικότητά του, ο Ερρίκος ήταν γνωστός για την τάση του να αποκεφαλίζει όσους στεκόντουσαν στο δρόμο του και συγκεκριμένα, στη Βρετανία υπάρχει ένα πολύ γνωστό μνημονικό, που περιγράφει τις μοίρες των γυναικών του: «Διαζύγιο, Αποκεφαλισμός, Θάνατος, Διαζύγιο, Αποκεφαλισμός, Επιβίωση».

«Η Αικατερίνη δεν είχε άλλη επιλογή, έπρεπε να τον παντρευτεί» εξηγεί η Γκαμπριέλ Τάνα, παραγωγός της ταινίας. «Έτσι ήταν τότε τα πράγματα. όταν σου έλεγαν να παντρευτείς το βασιλιά, έπρεπε να δεχτείς -και στη συνέχεια, να κάνεις ο,τι μπορείς για να επιβιώσεις».

«Αυτή δεν είναι μια ρομαντικοποίηση των βασιλικών γάμων» συνεχίζει η παραγωγός. «Ο Ερρίκος ήταν σφάχτης. Ήταν ένας σάπιος γάμος». Η Τάνα προσθέτει επίσης πως η Αικατερίνη κατάφερε να επιβιώσει το γάμο της με τον Ερρίκο, κυρίως χάρη στη βοήθεια των αυλικών της. Οι πιστές τις υπηρέτριες κατάφεραν να κρατήσουν την φήμη της καθαρή, και το κεφάλι της άθικτο μέχρι και το θάνατο του Ερρίκου το 1547.

Αικατερίνη Παρ
Φωτογραφία: Wikipedia

Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του σεναρίου, «στην αιματοβαμμένη Αγγλία των Τυδώρ, η Αικατερίνη Παρ είναι η έκτη και τελευταία σύζυγος του περιβόητου Βασιλιά Ερρίκου Η'. Η Αικατερίνη αναλαμβάνει το ρόλο του μονάρχη όσο ο Ερρίκος βρίσκεται στον πόλεμο, και κάνει ο,τι μπορεί για να προωθήσει την προτεσταντική της πίστη. Όταν ο άρρωστος και παρανοϊκός Βασιλιάς επιστρέψει στην Αγγλία, δολοφονεί πάραυτα την παιδική φίλη της Αικατερίνης, και περιμένει την παραμικρή δικαιολογία για να καταδικάσει σε θάνατο τη σύζυγό του».

Βαθιά μορφωμένη, γνωρίζοντας πολυάριθμες γλώσσες και με εκτενή κατανόηση της πολιτικής και θρησκευτικής ιστορίας, η Αικατερίνη Παρ ήταν η πρώτη Βασίλισσα της Αγγλίας, αλλά και πρώτη γυναίκα της χώρας, που έγραψε και δημοσίευσε τα δικά της βιβλία. Παράφορα ερωτευμένη με τον Λόρδο Τόμας Σέιμουρ του Σούντλει (αδελφό της τρίτης γυναίκας του Ερρίκου), η Παρ αναγκάστηκε να τον απαρνηθεί για να παντρευτεί τον Βασιλιά. Μετά το θάνατό του, η Παρ ήταν επιτέλους ελεύθερη να παντρευτεί τον Τόμας, ο οποίος αποτέλεσε τον τέταρτο σύζυγό της (ήταν ήδη δις χήρα πριν τον γάμο της με τον Ερρίκο). Δυστυχώς, η Παρ πέθανε μόλις λίγους μήνες αργότερα, μετά τη γέννηση της πρώτης κόρης της. Ήταν μόλις 36 ετών.

Αικατερίνη Παρ
Φωτογραφία: Wikipedia

Ο Ερρίκος Η' αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους, αλλά και πιο διαβόητους μονάρχες στην ιστορία της Αγγλίας: Ο πολεμοχαρής βασιλιάς έγινε γνωστός για τις βίαιες τάσεις του, την φιλαργυρία του, και τις μεταρρυθμίσεις που έκανε στο Βρετανικό σύστημα με σκοπό να αποσπάσει δυνάμεις από το Βατικανό. Γνωστός ως ένας πολύ χαρισματικός και ελκυστικός άνδρας στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, ο Ερρίκος αρρώστησε βαριά στα μέσα του 16ου αιώνα, βουλιάζοντας στην παράνοια και την παχυσαρκία. Μένει να δούμε την μεταμόρφωση του Τζουντ Λο σε ετοιμοθάνατο Ερίκκο Η', όταν προβληθεί η ταινία στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

SHARE