Αλεξία Κυριακοπούλου
Η Ελληνίδα παραγωγός που παντρεύει το σινεμά με την τεχνολογία
ΑΛΕΞΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ελληνίδα παραγωγός που «παντρεύει» το σινεμά με την τεχνολογία -Νέα διάκριση για την Αλεξία Κυριακοπούλου


Η ταινία «A Linha» σε παραγωγή της Αλεξίας Κυριακοπούλου, η οποία απέσπασε το βραβείο «Καλύτερη Εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας» στο Φεστιβάλ Βενετίας, επιλέχθηκε και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca.

Συνεχίζοντας την εξαιρετικά πετυχημένη πορείας της, η Ελληνίδα παραγωγός Αλεξία Κυριακοπούλου με τη virtual reality ταινίας «A Linha» -που απέσπασε το βραβείο «Καλύτερη Εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας» στο Φεστιβάλ της Βενετίας- μπορεί να σημειώσει μια ακόμα επιτυχία στο ενεργητικό της.

Το φιλμ της Βραζιλιάνικης εταιρείας ARVORE Immersive Experiences (σε σκηνοθεσία του Ricardo Laganaro), επιλέχθηκε στο 19ο φεστιβάλ κινηματογράφου Tribeca της Νέας Υόρκης μαζί με άλλες 18 εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, για την κατηγορία «Storyscapes». Η συγκεκριμένη κατηγορία προστέθηκε το 2016, για να τιμήσει και να προβάλλει τους καλλιτέχνες που γεφυρώνουν την αφήγηση με την τεχνολογία. Δυστυχώς όμως, όπως και πολλά ακόμα σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα σε όλον τον κόσμο, η φετινή διαδικασία βράβευσης αναβλήθηκε.

FIY: Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το φεστιβάλ κινηματογράφου Tribeca ιδρύθηκε το 2002 από τους Robert De Niro, Jane Rosenthal και Craig Hatkoff, ενώ έχει εδραιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο και ιδιαίτερα για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο.

A Linha

«Το “A Linha” επιτρέπει στον θεατή να “ξεκλειδώσει” έναν μαγευτικό κόσμο» αναφέρει η ίδια η Αλεξία Κυριακοπούλου και προσθέτει «Μέσα από αυτόν τον κόσμο ο θεατής βιώνει την ιστορία του Pedro και της Rosa, που δεν είναι παρά δύο κούκλες–μινιατούρες, ιδανικό ταίρι η μία για την άλλη, αλλά διστακτικές στο να σπάσουν τα περιοριστικά δεσμά, να υπερβούν τα όρια και να ζήσουν ολοκληρωτικά -όπως ακριβώς θα ήθελαν- την ιστορία αγάπης τους».

η ομάδα πίσω από την ταινία the line
Η ομάδα πίσω από την ταινία

Το «A Linha» έρχεται να μας θυμίσει ότι στη ζωή μας πρέπει να παίρνουμε ρίσκα και να δίνουμε αληθινό και ξεχωριστό νόημα σε κάθε μας στιγμή. Η ταινία υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η τελευταία λέξη της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλλει στην επινόηση μιας ιστορίας, όπου η διάδραση λειτουργεί απρόσκοπτα, μετατρέποντας την εμπειρία του χρήστη σε πραγματική απόλαυση, καθώς εκτυλίσσεται μια όμορφη ιστορία αγάπης.

αφίσα της ταινίας the line
Το πόστερ της ταινίας

Η ταινία κατάφερε να διακριθεί στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, χάρη στην συναρπαστική απεικόνιση του σεναρίου, τη θαυμάσια εξιστόρηση, αλλά και τη μοναδική αίσθηση συναισθηματικής διάδρασης και εμβύθισης.

Λίγα λόγια για την ARVORE

Η ARVORE είναι μια κορυφαία Βραζιλιάνικη εταιρεία με γραφεία στο Σάο Πάολο και στο Λος Άντζελες, που δημιουργεί και εξελίσσει διαδραστικές αφηγηματικές εμπειρίες και παιχνίδια, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη των τεχνολογιών εμβύθισης, όπως είναι η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Συνδέει διαφορετικές τεχνολογίες, αισθήσεις και μέσα, με στόχο να ωθήσει την αφήγηση σε ανώτερα επίπεδα.

βράβευση φεστιβάλ βενετίας
Στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας

Ποια είναι η Αλεξία Κυριακοπούλου

Η Αλεξία Κυριακοπούλου είναι κάτοχος Μaster στη Διαδραστική Τεχνολογία και Bachelor στον τομέα Μάρκετινγκ Επικοινωνιών και Ψυχολογίας. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της στη Σχολή Tisch School of Arts στο New York University, ανέπτυξε πάθος για την αφήγηση μέσω νέων μέσων και από τότε επικεντρώθηκε στη δημιουργία περιεχομένου Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας.

Το «Normal Day», ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται στη ζωή μιας ασθενούς με καρκίνο του μαστού, έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο όπως το ART Basel Miami, το Global Film Festival, το Cult Critic Movie Awards, καθώς και βραβείο από το New York University.

Τελειώνοντας τις σπουδές της η Αλεξία εργάστηκε ως Creative Producer στην εταιρεία ARVORE Immersive Experiences στην Βραζιλία και στο Λος Άντζελες. Τον Οκτώβριο του 2019 επέστρεψε στην Αθήνα με την πρόφαση να ξεκινήσει το δικό της εγχείρημα μέσω της νεοσυστημένης εταιρείας της Wonder Immersive υποδεικνύοντας τις δυνατότητες των καινοτόμων και διαδραστικών τεχνολογιών στο ελληνικό κοινό.

SHARE