fbpx Αμαλία Μεγαπάνου: Η Πρώτη Κυρία που ξεπερνούσε πάντα το ύψος των περιστάσεων | BOVARY
Καραμανλής Μεγαπάνου
Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image
SHARE
ΑΜΑΛΙΑ ΜΕΓΑΠΑΝΟΥ

Αμαλία Μεγαπάνου: Η Πρώτη Κυρία που ξεπερνούσε πάντα το ύψος των περιστάσεων


To 1929 γεννιέται στην Αθήνα η Αμαλία Μεγαπάνου. Κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Μεγαλώνει με την πολιτική να αντηχεί στο σπίτι της αλλά η ίδια δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί ενεργά.

Δεν μπορεί όμως ξεφύγει τελείως και στα 22 της η όμορφη, κομψή και ευγενής Αμαλία Κανελλοπούλου, παντρεύεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έναν πληθωρικό πολιτικό που ξεκινούσε εκείνη την εποχή μια λαμπρή καριέρα. Ήταν 1951 και ο Καραμανλής έκλεινε τα 44.

Στο πλευρό του συζύγου της η Αμαλία Μεγαπάνου έζησε όλη την πολιτική ανέλιξη του Καραμανλή, έγινε μάρτυρας σε ιστορικές στιγμές, βρέθηκε στα μεγαλύτερα πολιτικά σαλόνια, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πολλές φορές το ξεπέρασε. Διακριτική παρουσία, ουσιαστική εσωτερική και εξωτερική λάμψη, τακτ και ένα στιλ που συναγωνιζόταν σε γούστο αυτό της Τζάκι Κένεντι. Η αλήθεια είναι ότι στις φωτογραφίες στις οποίες απαθανατίζεται με την Τζάκι, στον Λευκό Οίκο, αυτή που κλέβει τις εντυπώσεις είναι η Αμαλία Μεγαπάνου.

Η αρχοντιά και ο ψιλόλιγνος σωματότυπος της Αμαλίας Μεγαπάνου, μεταμορφώνουν κάθε φόρεμα υψηλής ραπτικής σε έργο τέχνης. Οι σινιον κότσοι της, το διακριτικό μακιγιάζ, οι κινήσεις της αναδεικνύουν όλη την καθαρότητα της ψυχής και της ηλικίας της. Η Αμαλία είναι σχεδόν τέλεια. Μορφωμένη. Με την κουλτούρα και τα εφόδια της αστικής της οικογένειας.

Τη δεκαετία του 60 θα ακολουθήσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην εξορία, στο Παρίσι. Θα μείνει μαζί του αλλά το 1972 θα κάνει αίτηση διαζυγίου. Η συμβίωση με τον Καραμανλή δεν ήταν εύκολη. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για την έντονη προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κάποιες εκρήξεις θυμού. Άλλωστε στην ιστορία έμεινε και η περίφημη φράση «Σκάσε Αμαλία» που φέρεται να είπε ο Καραμανλής σε μια προεκλογική του ομιλία, από το μπαλκόνι όπου βρισκόταν. Δεν κατάλαβε τότε ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό με αποτέλεσμα να ακουστεί παντού και να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο μίλησε στη σύζυγό του. Η Αμαλία όμως δεν θα μιλήσει ποτέ για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο πλευρό του αλλά θα χαράξει μια νέα πορεία. Μετά το διαζύγιο γνωρίζει και παντρεύεται τον Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, μαιευτήρα. Κράτησε το επώνυμό του για όλη τη συγγραφική της καριέρα.

Με τον Σταύρο Νιάρχο και τη σύζυγό του Ευγενία. Φωτογραφία: AP Images

«Κοιτάξτε, η Αμαλία Μεγαπάνου είναι το παιδί της μάνας μου και του πατέρα μου, που έφθασε ίσαμε εδώ. Είναι μία διαδρομή. Την κάνεις και περνάς από δάση, από χαράδρες, από επικίνδυνα μέρη, από ανέσεις κτλ. Γι’ αυτό λέω την ηλικία μου, γιατί την έχω περπατήσει, δεν την έχω περάσει έτσι ώσπου να φθάσω εδώ, μαζί με σας» είχε πει στη Μαρία Θέρμου, σε συνέντευξη που της είχε κάνει η δημοσιογράφος για το Βήμα.

Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image

Έργο αναφοράς για την αρχαία ελληνική γραμματεία αποτελεί το βιβλίο της Αμαλίας Μεγαπάνου, «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα».

SHARE