η βασίλισσα Ελισάβετ με στέμμα
Φωτογραφία: AP Images
ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ

Ο άνδρας που μπήκε κρυφά στο δωμάτιο της βασίλισσας ενώ κοιμόταν και διέρρηξε δύο φορές το Μπάκιγχαμ


To 1982 o Μάικλ Φάγκαν κατάφερε να μπει κρυφά στο υπνοδωμάτιο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σε ένα από τα επεισόδια της τέταρτης σεζόν του The Crown βλέπουμε ένα από τα περιστατικά που σίγουρα θα μείνουν ανεξίτηλα στην ιστορία του βρετανικού θρόνου. Το 1982, ο 32χρονος τότε Μάικλ Φάγκαν παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας του Μπάκιγχαμ Πάλας και κατάφερε να μπει στην κρεβατοκάμαρα όπου κοιμόταν η βασίλισσα.

Ο ίδιος είχε μιλήσει το 2012 στον Independent για το αξέχαστο περιστατικό, περιγράφοντας στον δημοσιογράφο πώς κατάφερε να φέρει εις πέρας το σχέδιό.

Το 1982, όταν ο Φάγκαν ήταν 32 ετών, άνεργος διακοσμητής και ελαιοχρωματιστής, κατάφερε να σκαρφαλώσει τον πάνω από τέσσερα μέτρα τοίχο γύρω από το Μπάκιγχαμ Πάλας και από εκεί, ελαφρώς μεθυσμένος, να σκαρφαλώσει έναν σωλήνα για να βρεθεί στο εσωτερικό του παλατιού.

«Δεν έχω ξαναυπάρξει πιο φοβισμένος στη ζωή μου» ανέφερε στον δημοσιογράφο του Independent, όταν θυμάται τη στιγμή που ξύπνησε τη βασίλισσα ανοίγοντας τις κουρτίνες του δωματίου της. Η ίδια τότε μίλησε με τσιριχτή φωνή και τον ρώτησε «Τι κάνεις εδώ;». Ο Φάγκαν είπε οτι η Ελισάβετ κοιμόταν μόνη της σε ένα διπλό κρεβάτι και περιέγραψε γελώντας το νυχτικό της -της έφτανε έως τα γόνατα και ήταν φλοράλ.

Αν και στη σειρά βλέπουμε τη βασίλισσα με τον Φάγκαν να μιλάνε για ώρα, ο ίδιος το διαψεύδει. «Ούτε καν! Με προσπέρασε και βγήκε έξω τρέχοντας ξυπόλυτη με τα μικρά της ποδαράκια».

Πριν μπει στο δωμάτιο της βασίλισσας, ο Φάγκαν περιηγήθηκε στο Παλάτι, «χάζεψε» τη συλλογή γραμματοσήμων του βασιλιά Γεωργίου Η’, η οποία αξίζει εκατομμύρια κάτι που έθεσε δύο φορές τον συναγερμό σε λειτουργία. Η αστυνομία δεν έδωσε σημασία γιατί υπέθετε ότι πρόκειται για λάθος. Το σκάνδαλο οδήγησε τον Υπουργό Willie Whitelaw να παραιτηθεί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Independent, όταν η βασίλισσα κατάφερε να καλέσει βοήθεια, ήταν ένας άοπλος υπηρέτης του Παλατιού που φύλαξε τον δράστη μέχρι να έρθει η αστυνομία. Μάλιστα, του έβαλε να πιει και ένα ουίσκι.

Ωστόσο, εκείνη δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μάικλ Φάγκαν κατάφερε να διαρρήξει στο Παλάτι. Ένα μήνα πιο πριν είχε μπει ξανά κρυφά και πέρασε σχεδόν όλο το βράδυ ψαχουλεύοντας το εσωτερικό του, αλλά δεν έφτασε στο δωμάτιο της βασίλισσας. Τότε, είχε μπει από το παράθυρο του δωματίου μιας καμαριέρας. Εκείνη έτρεξε στους υπεύθυνους ασφαλείας, αλλά όταν δεν βρήκαν κανέναν εκεί, νόμιζαν ότι το είχε φανταστεί. Έτσι, άφησαν τον Φάγκαν ελεύθερο να περιφέρεται ελεύθερος στο παλάτι.

«Βρήκα δωμάτια που έγραφαν απ’ έξω “Δωμάτιο της Νταϊάνα”, “Δωμάτιο του Καρόλου”. Αλλά δεν έβρισκα καμία πόρτα που να λέει “WC”. Το μόνο που βρήκα ήταν κονσέρβες για τα κόργκι. […] Κάποια στιγμή μπήκα στο δωμάτιο του Καρόλου και ήπια το κρασί, ήταν ένα φτηνό καλιφορνέζικο. […] Δοκίμασα τον έναν θρόνο και σκέφτηκα “αυτό είναι πολύ μαλακό. Γελούσα μόνος μου και δοκίμασα το διπλανό».

Ο Φάγκαν αναφέρει ότι τον δυσκόλεψε πιο πολύ να βγει από το παλάτι. «Τελικά βρήκα μια πόρτα και περπάτησα μέχρι τους πίσω κήπους, σκαρφάλωσα έναν τοίχο και απομακρύνθηκα, κοιτώντας πίσω μου. Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να κάνω κάτι τέτοιο μέχρι τη στιγμή που το έκανα, οπότε ήμουν σοκαρισμένος».

Βέβαια, αυτό δεν τον εμπόδισε να το δοκιμάσει ξανά έναν μήνα αργότερα. Αφού είχε συλληφθεί επειδή έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να βρει τη γυναίκα του -η οποία τον είχε εγκαταλείψει, επανέλαβε το εγχείρημά του, φτάνοντας αυτή τη φορά στο δωμάτιο της βασίλισσας. Ο ίδιος δεν το μετανιώνει, αλλά δε θα το έκανε ξανά, καθώς υποθέτει ότι τα μέτρα ασφαλείας μάλλον είναι αυξημένα πια.

Αν και στη σειρά ο Φάγκαν παρουσιάζεται ως απεγνωσμένος από την κατάσταση της χώρας και την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ που οδήγησε τους Βρετανούς στην ανεργία, στην πραγματικότητα δηλώνει ότι δεν είχε συγκεκριμένο κίνητρο. Στην The Telegraph αναφέρει ότι ήταν χρήστης ουσιών, πέρασε μάλιστα και τέσσερα χρόνια στη φυλακή για εμπόριο, κάτι το οποίο μάλλον συνέβαλε στην παράλογη απόφασή του.

Στα 15 λεπτά παγκόσμιας δημοσιότητας κυκλοφόρησε μια επανεκτέλεση του «God Save the Queen» με τους Bollock Brothers, αλλά τελικά επέστρεψε στη ζωή του πριν το Μπάκιγχαμ. Στο τέλος τη συνέντευξης, ο ίδιος υποσχέθηκε ότι, αν η βασίλισσα φτάσει τα 100 θα της στείλει τηλεγράφημα. Πώς θα το έπαιρνε άραγε η Ελισάβετ;

SHARE