George Stinney Jr/ Φωτογραφία: wikipedia
George Stinney Jr/ Φωτογραφία: wikipedia
TRUE STORY

George Stinney Jr: Όταν το 14χρονο αγόρι καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για δύο εγκλήματα που δεν διέπραξε


Ένα 14χρονο αγόρι καταδικάζεται «κεκλεισμένων» των θυρών και με συνοπτικές διαδικασίες για δύο δολοφονίες που δεν έχει διαπράξει.

Ο George Stinney Jr. ήταν μόλις 14 ετών όταν καταδικάστηκε σε θανατική ποινή με τη μέθοδο της ηλεκτρικής καρέκλας στις 16 Ιουνίου 1944. Η κατηγορία που τον βάραινε ήταν η δολοφονία δύο λευκών κοριτσιών, στο Alcolu της Νότιας Καρολίνας.

Τον Μάρτιο του 1944, η 11χρονη Betty και η 7 ετών Mary έψαχναν για λουλούδια στην περιοχή, όταν είδαν τον φερόμενο ως δράστη (το 14χρονο αγόρι) και τη μικρότερη αδελφή του. Όπως αναφέρει το All That’s Interesting συνομίλησαν και φαίνεται αυτή να ήταν η τελευταία φορά που τα κορίτσια εθεάθησαν ζωντανά. Η εξαφάνιση των κοριτσιών ώθησε εκατοντάδες κατοίκους του Alcolu, μέσα σε αυτούς και ο πατέρας του Stinney να ψάξουν παντού τα αγνοούμενα κορίτσια. Μόλις την επόμενη μέρα ανακαλύφθηκαν τα πτώματα τους σε ένα χαντάκι. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση δεν υπήρχε ένδειξη πάλης ωστόσο και τα δύο κορίτσια είχαν βίαιο θάνατο με πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Μια φήμη λέει πως τα κορίτσια είχαν κάνει μια στάση στο σπίτι μιας οικογένειας την ίδια ημέρα της δολοφονίας τους, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, άλλωστε η αστυνομία δεν φαινόταν να ψάχνει για έναν λευκό δολοφόνο.

Η άδικη καταδίκη του 14χρονου George

Η ανάκριση του George πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό δωμάτιο, όπου βρίσκονταν ολομόναχος - χωρίς τους γονείς του και φυσικά χωρίς δικηγόρο, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το πόσο ένοχος ήταν τελικά.

Επιπλέον, η αστυνομία ισχυρίστηκε την ομολογία του μικρού George. Για την ακρίβεια δήλωσαν πως το 14χρονο αγόρι ομολόγησε πως σκότωσε τα δύο κορίτσια προσθέτοντας μάλιστα πως ήθελε να βρεθεί ερωτικά με την 11χρονη.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ με αποδεικτικά στοιχεία όπως γραπτή ή υπογεγραμμένη δήλωση, όσο για την οικογένεια του κατηγορούμενου, ο πατέρας του απολύθηκε από τη δουλειά και η οικογένειά του αναγκάστηκε να φύγει εν μέσω απειλών για τη ζωή τους.

George Stinney Jr/ Φωτογραφία: wikipedia

Η μαρτυρική ιστορία του 14χρονου εξελίχθηκε με μια άδικη δίκη. Το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στο exhibits.stanford.edu, είχε ορίσει έναν δικηγόρο ο οποίος ειδικεύονταν σε φορολογικά ζητήματα και δεν είχε υποστηρίξει ποτέ ποινική υπόθεση. Δεν κάλεσε ούτε έναν μάρτυρα υπεράσπισης, η δίκη διήρκεσε λιγότερο από τρεις ώρες και οι διαβουλεύσεις των λευκών ενόρκων διήρκεσαν μονάχα 10 λεπτά. Ακόμη ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τα ρατσιστικά κριτήρια της κοινωνίας, των αρχών και των μελών της δικαιοσύνης είναι πως, δεν επετράπη η είσοδος σε Αφροαμερικανούς μέσα στο δικαστικό μέγαρο. Η δίκη του George, η έλλειψή των αποδεικτικών στοιχείων και η ταχύτητα με την οποία καταδικάστηκε υποδεικνύουν πώς το νεαρό μαύρο αγόρι παρασύρθηκε από ένα... λευκό σύστημα «δικαιοσύνης» το οποίο φυσικά λειτουργούσε επιλεκτικά, πάντα υπέρ των λευκών. Η θανατική ποινή του George Stinney Jr. ήρθε στις 16 Ιουνίου του 1944 καθιστώντας τον έτσι το νεότερο άτομο στη σύγχρονη ιστορία που θανατώθηκε με τέτοιο τρόπο.

Όπως αναγράφεται στα ξένα Μέσα, ήταν τόσο μικρός ηλικιακά που το κορμί του δεν χωρούσε καν στην ηλεκτρική καρέκλα. Το 14χρονο αγόρι που έφυγε μαρτυρικά από τη ζωή δήλωνε μέχρι και την τελευταία του στιγμή πώς είναι αθώος, κανένας όμως δεν τον άκουγε. Το 2014, η καταδίκη του George ακυρώθηκε από έναν δικαστή του Κομητειακού Δικαστηρίου, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο πως ο το νεαρό αγόρι δεν έλαβε δίκαιη δίκη με τα συνταγματικά του δικαιώματα να παραβιάζονται. Εβδομήντα χρόνια μετά τη θανάτωσή του απαλλάχθηκε νομικά από κάθε παράλογη και ανακριβή κατηγορία, ωστόσο αυτό δεν τον έφερε πίσω. Η ιστορία του μικρού George ενέπνευσε τον Stephen King και έγραψε το βιβλίο "The Green Mile". Μάλιστα, το 1999 το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη φέρνοντας στους θεατές ανάμεικτα και στενάχωρα συναισθήματα.

SHARE