choe candles
Φωτογραφία: Instagram/choe_candles
CHOE CANDLES

Choe: Τα αρωματικά κεριά δύο αδελφών από την Κέρκυρα ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του κόσμου


Δύο αδέλφια από την Κέρκυρα, ο Σπύρος και η Ελένη Μουμούρη, φτιάχνουν με αγάπη και μεράκι τα πιο ωραία και ιδιαίτερα αρωματικά κεριά.

Έστησαν το εργαστήριό τους στο παλιό, παραδοσιακό ξυλουργείο του πατέρα τους και ένωσαν της τέχνες τους για να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό: Χειροποίητα κεριά με μεσογειακό άρωμα και καλαίσθητο design που όμοιά τους δεν υπάρχουν.

Ονόμασαν το brand τους Choe, με σημαντικές αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα όπως τα υλικά που χρησιμοποιούν: Λάδι, μέλι, υφάσματα και αρώματα.

Τα Choe Candles κάνουν θραύση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου τα κάνουν εξαγωγή.

Τα υπέροχα κεριά τους δημιουργούν μια ζεστή, αρωματική ατμόσφαιρα στο σπίτι, μια πραγματική θαλπωρή που χαλαρώνει.

Τα δύο αδέλφια μίλησαν στο BOVARY για το ξεχωριστό τους project…

Choe Candles
Choe Candles

Ξεκινήσαμε από ένα μικρό χωριουδάκι της Κέρκυρας, 80-90 κατοίκων. Εδώ είναι η έδρα μας. Η Κέρκυρα είναι ένας πραγματικός πόλος έμπνευσης. Έχει τόση ιστορία που μπορείς να εμπνευστείς από αυτή.

Η ιδέα

Είχαμε την ιδέα θα φτιάξουμε ιδιαίτερα αρωματικά κεριά, να ξεχωρίζουν, να έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και στίγμα. Αυτό το project μας πήρε αρκετό καιρό, είναι δουλειά τριών χρόνων.

Choe Candles
Choe Candles

Ασχολούμασταν ήδη με τα κεριά, αλλά ευρείας κατανάλωσης και θέλαμε να το εξελίξουμε, να το πάνε ένα βήμα παρακάτω. Ήμουν σχεδιαστής επίπλου και διακόσμησης και η Έλενα συντηρήτρια αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού για 15 χρόνια. Εγώ δούλευα σαν ξυλουργός γιατί ήταν και ο πατέρας μας. Μέσα σε εκείνο το παλιό, παραδοσιακό ξυλουργείο με τα χειροποίητα μηχανήματα στήσαμε το εργαστήριό μας με τα κεριά.

Το όνομα

Το Choe προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «χοή» που είναι η σπονδή που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες προς τους Θεούς με κρασί, λάδι, μέλι και νερό. Επειδή το δικό μας στοιχείο έχει να κάνει με το λάδι, αποφασίσαμε να ονομάσουμε το brand μας «Choe».

Choe Candles
Choe Candles

Πρώτες ύλες και διαδικασία

Βρήκαμε το ύφασμα και αρχίσαμε να τυλίγουμε τα ποτήρια των κεριών με αυτά. Εκεί καινοτομήσαμε. Στην αρχή δουλέψαμε με έτοιμα υφάσματα ενώ στη συνέχεια αρχίσαμε να σχεδιάζουμε οι ίδιοι. Δουλεύουμε τη φυτική σόγια και το ελληνικό μελισσοκέρι που το παίρνουμε από την Κρήτη. Το μελισσοκέρι είναι ιδανική πρώτη ύλη καθώς απελευθερώνει αρώματα και αποστειρώνει τον χώρο.

Ακόμη, δουλεύουμε το φαρμακευτικό αμυγδαλέλαιο για τα body candles, τα κεριά για το σώμα, που τα ρίχνεις πάνω σου χωρίς να καίγεσαι. Αρώματα αγοράζουμε από την Γαλλία. Επιλέγουμε κυρίως μεσογειακά αρώματα μέχρι τώρα αλλά θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλα.

Choe Candles
Το εργαστήριο

Παίρνουμε ένα ποτήρι που θα βαφτεί στο βαφείο που διαθέτουμε, βάζουμε το ύφασμα που παίρνουμε σε τόπι, το τυπώνουμε στην μηχανή και μετά το τυλίγουμε στο χέρι. Ένα κερί για να φτιαχτεί και να τελειοποιηθεί περνά από τα χέρια μας 63 φορές. Δουλεύουμε καθαρά, αυθεντικά υλικά, όχι συνθετικά.

Όλα στέλνονται κατόπιν παραγγελίας, καθώς τα κεριά πρέπει να είναι φρέσκα, που φτιάχνονται εκείνη την ώρα. Ο χώρος μας στην Κέρκυρα είναι επισκέψιμος και μπορεί ο κόσμος να έρχεται για να δει την διαδικασία παραγωγής.

Choe Candles
Choe Candles

Συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Έχουμε κάνει πολλές συνεργασίες στην Ελλάδα με τα Αncient Greek Sandals, Ergon Mykonos, Zeus + Dione, Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κλωθώ κ.α.

Κάνουμε εξαγωγές και στο εξωτερικό. Πριν λίγους μήνες, κλείσαμε με ένα showroom σε Αμερική και Ευρώπη αλλά και με ένα άλλο στο Τόκιο, που αντιπροσωπεύουν το brand στις περιοχές τους.

Choe Candles
Choe Candles

Η απήχηση και τα μελλοντικά σχέδια

Είμαστε δύο παιδιά που ξεκινήσαμε από το μηδέν, χωρίς κεφάλαια. Χαιρόμαστε για την απήχηση που έχουν τα κεριά μας στον κόσμο. Αλλά συνεχίζουμε να βάζουμε κάτω το κεφάλι και να δουλεύουμε σκληρά. Αν είμαστε καλοί, θα το δείξει ο χρόνος. Τα Choe candles κάνουν ακόμη τα πρώτα τους βήματα, είναι σαν ένα μικρό παιδάκι. Προσπαθούμε να το μεγαλώσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Αν πραγματικά αγαπάς κάτι, δουλεύεις και καταφέρνεις να φτάσεις εκεί που θες.

Θέλουμε να βγάλουμε και άλλα προϊόντα που να σχετίζονται με το άρωμα. Έχουμε πολλές ιδέες για το μέλλον όπως πιο μεγάλα κεριά home.

Choe Candles
Choe Candles
SHARE