Η Κάρεϊ Μάλιγκαν
Η Κάρεϊ Μάλιγκαν/ Φωτογραφία: AP
ΟΣΚΑΡ

Το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου φέτος δεν έχει φαβορί


Δεν είναι σπάνιες οι εκπλήξεις στα Όσκαρ, καθώς πολύ συχνά φαβορί σε συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν μείνει πίσω, βλέποντας αουτσάιντερ να παραλαμβάνουν το χρυσό αγαλματίδιο.

Φέτος όμως η προσοχή και η αγωνία όλων είναι στραμμένη στο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, που για έναν περίεργο λόγο δεν έχει ακόμα φαβορί. Κι όπως έχουμε ξαναπεί αυτά τα βραβεία δε δίνονται μόνο στις καλύτερες ερμηνείες, -συνήθως όλες οι υποψήφιοι είναι ηθοποιοί εγνωσμένου κύρους- αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων.

Τι γίνεται λοιπόν αυτή τη χρονιά; Μπορεί μέχρι στιγμής τα προγνωστικά να δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στην Κάρεϊ Μάλιγκαν από το «The Promising Woman», όμως η Βρετανίδα ηθοποιός, αν και συγκλονιστική ως εκδικήτρια- τιμωρός που κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη για τον θάνατο της καλύτερης της φίλης, πέρα από το βραβείο της στα Critics Choice, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει σε καμιά από τις διοργανώσεις που θεωρούνται προάγγελοι των Όσκαρ.

Αντίθετα, η Χρυσή Σφαίρα πήγε στην Άντρα Ντέι που υποδύθηκε την ντίβα των μπλουζ Μπιλι Χόλιντεϊ στο «Τhe United States vs Billie Holiday».

H Βαϊόλα Ντέιβις με τη σειρά της βραβεύτηκε στα SAG Awards για την ερμηνεία της στην ταινία «Ma Rainey’s Black Bottom», ενώ η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, που πρωταγωνιστεί στο πολύφερνο «Nοmandland» της Κλόι  Ζάο, κέρδισε στα σημαντικά BAFTA. Πέμπτη στη σειρά η Βανέσα Κίρμπι από το «Pieces of a Woman» επικράτησε μεταξύ σοβαρών υποψηφίων στο Φεστιβάλ Βενετίας, οπότε δεν τη λες και αμελητέα  αντίπαλο.

Όλες, λοιπόν, οι κυρίες της οσκαρικής λίστας έχουν αυτό το κάτι που θέλει η Ακαδημία, κι όλες έχουν τα φόντα να πάρουν τη νίκη, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Η Κάρεϊ Μάλιγκαν και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ πρωταγωνιστούν σε ταινίες, που έχουν μεγάλο ρεύμα στη φετινή απονομή. Η πρώτη έχει υπάρξει     υποψήφια άλλη μια φορά το 2009 για το «Μια κάποια Εκπαίδευση»- τότε μάλιστα είχε κερδίσει το  BAFTA- ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν σημείωσε μια σειρά από αξιομνημόνευτες ερμηνείες, οπότε τη λες κι αδικημένη. Η δεύτερη έχει κερδίσει ήδη δύο φορές τον Θείο Όσκαρ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να τριτώσει το καλό. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η πολιτικοποιημένη ΜακΝτόρμαντ, που συχνά έχει εκφραστεί δημόσια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια πολύ αγαπητή ηθοποιός και ξεχωρίζει όχι μόνο για την υποκριτική της  δεινότητα,  αλλά και για τη στάση της σε κοινωνικά θέματα. Από την άλλη, η Μάλιγκαν δίνει ρέστα σε μια καθαρά φεμινιστική ταινία, απόλυτα ενταγμένη στο πνεύμα του #Metoo, γεγονός που της δίνει  έξτρα πόντους.

Η Βαϊόλα Ντέιβις τώρα, αγαπημένη των SAG Awards, η οποία θεωρείται η «Μαύρη Μέριλ Στριπ», πέρα από τη θηριώδη της ερμηνεία της ως Ma Reiny, έχει πάρει μόνο το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Επίσης είναι μη λευκή υποψήφια, πράγμα που στον απόηχο του #BlackiveMatters έχει σημασία και της δίνει πολλές ελπίδες για την πρόκριση. Αν μάλιστα  συνυπολογίσουμε ότι μόνο μια φορά έχει τιμηθεί μαύρη ηθοποιός στη συγκεκριμένη κατηγορία -η Χάλι Μπέρι το 2001 για τον «Χορό των τεράτων»- καταλαβαίνουμε γιατί η μοναδική κυρία Ντέιβις έχει πολλές πιθανότητες να ακούσει το όνομά της το βράδυ της 25ης Απριλίου.

Η Άντρα Ντέι από την άλλη, επίσης μη λευκή υποψήφια, έχει αυτό το κάτι που αναζητάει η Ακαδημία: είναι καινούργιο, άκαυτο πρόσωπο, πρωταγωνιστεί σε βιογραφία, είδος που αγαπάει η επιτροπή, και μάλιστα    ερμηνεύει μια καταραμένη σταρ.  Δυστυχώς όμως  η ταινία της δεν έχει αποσπάσει και τις καλύτερες κριτικές. Αντίθετα η Κίρμπι, που θεωρείται  από τα ανερχόμενα ονόματα του Χόλιγουντ, είναι για πρώτη φορά υποψήφια και έχει την αγάπη του κοινού. Το δικό της πρόβλημα είναι πως ο  συμπρωταγωνιστής της, ο  Σία Λε Μπουφ έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση, γεγονός που έχει επιπτώσεις σε όλη την ταινία, άρα και στην ίδια.

Τα γραφεία στοιχημάτων προκειμένου να βρουν κάποια δυνατά φαβορί έχουν αρχίσει να μετρούν τον χρόνο που η κάθε ηθοποιός εμφανίζεται στην ταινία της. Ποσοτικά, λοιπόν κερδίζει η Ντέι που εμφανίζεται 1ώρα, 27 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα νίκη. Μην ξεχνάμε πως ο Άντονι Χόπκινς για τη «Σιωπή των αμνών»  κέρδισε το βραβείο Α΄ Αντρικού Ρόλου για μια εμφάνιση μόλις 16 λεπτών.

Το βέβαιο πάντως είναι πως η φετινή χρονιά θα είναι για τις κυρίες που διαγωνίζονται για το βραβείο Α’  Γυναικείου Ρόλου, θρίλερ από κάθε άποψη, αφού τελικά ακόμα και έγκριτοι αναλυτές δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση και να δώσουν το προβάδισμα σε καμία. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν -μαζί τους κι εμείς - μέχρι την Κυριακή!





SHARE