Μοντέλο με κόσμημα
Από τη συλλογή του Δημήτρη Ζαφειρίου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Δημήτρης Ζαφειρίου: «Η φινέτσα και η προσωπικότητα είναι η μόνη ομορφιά που μένει ανεξίτηλη»


«Έμαθα από μικρός ότι η μόδα είναι ένα παιχνίδι ονείρων και αυτοπεποίθησης, με ημερομηνία λήξης και γρήγορους ρυθμούς, αγοράζεται και πωλείται, ενώ το στυλ είναι έμφυτο. Ή το έχεις ή όχι»: ο σχεδιαστής μόδας, Δημήτρης Ζαφειρίου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού. Η μόδα για εκείνον είναι μια εικαστική παρέμβαση στη ζωή και η ζωή είναι ένας καθρέπτης της μόδας και της τέχνης. Πέρα από σχεδιαστής μόδας είναι και εκπαιδευτικός: διπλή η αποστολή του στον κόσμο και μίλησε γι’αυτήν στο Bovary.gr. Τα κοσμήματα του φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη ενώ ο πολυχώρος του στο κέντρο της Αθήνας είναι ένας παράδεισος δημιουργίας.

«Μεγάλωσα σε ένα ένα υπέροχο ρουστίκ σπίτι σε ένα δάσος κοντά στην Θεσσαλονίκη, με κήπους και πανέμορφα παγώνια. Μεγάλωσα ανάμεσα στα παγώνια, που αγαπούσε ο πατέρας μου και οι αυλές μας ήταν γεμάτες από αυτά τα υπέροχα πλάσματα, που στην Κωνσταντινούπολη έχουν ως φύλακες. Αυτά τα παγώνια ακόμα και σήμερα αποτελούν πηγή έμπνευσης μου στις συλλογές ρούχων και κοσμημάτων μου. Ένα περιβάλλον στο οποίο οι γονείς μου με έμαθαν την μεγαλύτερη τέχνη από όλες, την τέχνη της αγάπης! Πολλά βιβλία, περιοδικά, μουσική, αγάπη και φύση. Κάποια σαββατιάτικα πρωινά ως παιδί στο εργοστάσιο παπουτσιών του χαρισματικού και ταλαντούχου πατέρα μου, θυμάμαι να χαζεύω στο εκθετήριο νέα δείγματα χωρίς να καταλαβαίνω πολλά, και οι μαγικές εικόνες της μητέρας μου λουσμένης σε χαμόγελο και κομψότητα, μιας κοκέτας ανάμεσα στα βιβλία, στα περιοδικά και στους καφέδες της. Εκείνη με έμαθε ότι η εμφάνιση και τα λούσα δεν σημαίνουν τίποτα χωρίς παιδεία και κουλτούρα. Μια γυναίκα με πνεύμα και μια τεράστια καρδιά, λαμπερή με τα υπέροχα κοσμήματα της και το έμφυτο στιλ της. Αυτή η γυναίκα που είναι η μόδα χωρίς να την έχει ακολουθήσει ποτέ. Ξέρετε... η φινέτσα και η προσωπικότητα είναι η μόνη ομορφιά που μένει ανεξίτηλη και αυτή για εμένα είναι η μόδα.

Οι αρχικές μου σπουδές ήταν στην Παιδαγωγική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φτιάχνοντας από τότε χειροποίητα αντικείμενα και αξεσουάρ άρχισα να βγάζω τα πρώτα μου χρήματα, πουλώντας τα σε μπουτίκ και μαγαζιά στην Θεσσαλονίκη. Η αγάπη μου για την μόδα γίνεται πάθος και αποφασίζω να σπουδάσω σχέδιο μόδας. Αποφοιτώ από την σχολή Βελουδάκη και ξεκινάει το ταξίδι μου στην μόδα. Παρουσιάζω τις συλλογές μου σε Ελλάδα και εξωτερικό, γίνομαι μέλος του συλλόγου Ελλήνων σχεδιαστών, παρουσιάζω την δουλειά μου σε εβδομάδες μόδας στην Αθήνα, Παρίσι και Βερολίνο, συμμετείχα στο φεστιβάλ ταινιών μόδας ASVOFF στο Centre Pompidou στο Παρίσι, συνεργάζομαι με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παραγωγή θεατρικών ενδυμάτων, ενώ παράλληλα εργάζομαι ως ενδυματολόγος σε θεατρικές παράστασης στην Αθήνα.

Το ενδιαφέρον μου για την παραδοσιακή φορεσιά με οδηγεί στις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Λαογραφία και τον Πολιτισμό, με κατεύθυνση την παραδοσιακή φορεσιά σε κούκλα. Οι συλλογές κοσμημάτων μου, με επιρροές από την πολιτιστική κληρονομιά μας και την ελληνική παράδοση, φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη.

Έχουν έντονη την επιρροή των μυστηριακών διονυσιακών διηγήσεων, αποκαλύπτοντας τη δύναμη μιας αρχέγονης θηλυκότητας και μιας δωρικής θεατρικότητας.

Οι ελλειπτικές φόρμες αποτελούν βασική μου αισθητική ανάγκη.

Η πρώτη μου επαφή με την μόδα έγινε από παιδί. Είχα έναν πετυχημένο πατέρα επιχειρηματία, κατασκευαστή γυναικείων παπουτσιών, οπότε μεγάλωσα ανάμεσα σε ιταλικά δέρματα, υλικά, περιοδικά, και μηχανές παραγωγής παπουτσιών. Επίσης, η μητέρα μου αγαπούσε τα ρούχα, ντυνόταν για τον εαυτό της, για κανέναν άλλον. Έμαθα, λοιπόν, από μικρός ότι η μόδα είναι ένα παιχνίδι ονείρων και αυτοπεποίθησης, με ημερομηνία λήξης και γρήγορους ρυθμούς, ότι η μόδα αγοράζεται και πωλείται, ενώ το στυλ είναι έμφυτο, ή το έχεις ή όχι.

Έτσι, λοιπόν, έκανα πολύ πιο συνειδητά τις επιλογές μου μεγαλώνοντας, έκανα πολλές και διαφορετικές σπουδές, ποτέ δεν με ενδιέφερε η μαζική παραγωγή, κάτι που ήξερα την δυσκολία του από τον πατέρα μου. Αγαπώ την μόδα και ήθελα να κάνω ρούχα ποιοτικά και να ράβονται πάνω στο σώμα, να συνοδεύουν ξεχωριστές στιγμές των γυναικών ή ανδρών που ράβουν ρούχα σε εμένα, τα κοσμήματα μου ήθελα να φέρουν μαζί τους πολιτισμό και μνήμες, το ΤΑΜΑ η τελευταία jewelry collection μου επιβεβαιώνει ότι το παρελθόν μας είναι η κληρονομιά μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Ακολούθησα τον κόσμο της μόδας, από την εικαστική της πλευρά, ολοκληρώνομαι μέσα από την δημιουργικότητα και χαίρομαι να βλέπω τις δημιουργίες μου ως κινούμενα έργα τέχνης πάνω σε ανθρώπους γελαστούς και δυναμικούς.

«Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει μια γυναίκα είναι να ακολουθήσει την μόδα τυφλά»

Η μόδα και η δημιουργικότητά της μου έμαθαν ότι το ντύσιμο είναι ευχαρίστηση. Ένας δημιουργικός τρόπος να εκφράσεις τον εαυτό σου. Με τα ρούχα και τα αξεσουάρ αναδεικνύεται η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Μια ωραία εμφάνιση και ένας ευγενικός χαρακτήρας ανοίγουν όλες τις πόρτες.

Θεωρώ ότι οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές έχουν αντίκτυπο και στον κόσμο της μόδας, όπως πάντα άλλωστε στην ιστορία της μόδας. Επίσης, έχουμε πια το μεγαλείο της τεχνολογίας που έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της ζωής μας και θυσίασε στον βωμό της τα έντυπα που μου λείπουν.

Τα ερεθίσματα, βέβαια, είναι περισσότερα -έχουμε θέα όλον τον κόσμο πια. Η μόδα έχει χάσει λίγη από την μαγεία της, από το χιούμορ της, το παραμύθι της και την ελαφρότητά της, συγκριτικά με παλιότερα.

Αλλά, ο χρόνος πετά, ενώ οι τέχνες όπως και η μόδα μένουν και αλλάζουν. Πιστεύω πρέπει να είμαστε άνθρωποι των καιρών μας και να εξελισσόμαστε σεβόμενοι το παρελθόν.

Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει μια γυναίκα είναι να ακολουθήσει την μόδα τυφλά. Είναι καλό να επιλέγουμε ότι μας ταιριάζει από την τρέχουσα μόδα, αλλιώς μπορεί τα ρούχα να σε φορέσουν. Η γυναίκα χρειάζεται να γνωρίζει το σώμα της και να το αγαπά, να επιλέγει ρούχα που ταιριάζουν στην σιλουέτα της. Το να μην γνωρίζει το σώμα της είναι μεγάλο λάθος. Τα ρούχα μιας γυναίκας πρέπει να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της, να συντελούν στην ψυχική της υγεία και στην άνεση της. Λάθος, επίσης, είναι το έντονο βάψιμο, η φασαρία στην εμφάνιση και η λάθος επιλογή outfit ανάλογα με το περιβάλλον και την περίσταση.

Χρειάζεται να σκεφτόμαστε που πάμε και για ποιον λόγο, και ύστερα να επιλέγουμε τι θα φορέσουμε. Η μόδα είναι ο τρόπος που βλέπεις την ζωή, η ερμηνεία που της δίνεις ανάλογα με τον δικό σου χαρακτήρα και τις ανάγκες σου. Αυτό αν το σκεφτούμε ξέρετε, θα μας γλυτώσει από πολλά λάθη στην εμφάνισή μας.

O πολυχώρος τέχνης Mimi and Mou

Το τελευταίο μου project είναι ο πολυχώρος τέχνης Mimi and Mou στο κέντρο της Αθήνας, ένα art, fashion & theater Workshop, στο οποίο βρίσκεται και το showroom μου, και διδάσκω σχέδιο μόδας και styling. Ήταν η ανάγκη μας, με την συνεργάτη μου ηθοποιό/σκηνοθέτιδα Δήμητρα Βλάχου, να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα λειτουργεί ως φυτώριο νέων ταλέντων που μας οδήγησε στο να πάρουμε την απόφαση να φτιάξουμε ένα τέτοιο εργαστήρι στο κέντρο της πόλης.

Δημήτρης Ζαφειρίου, Δήμητρα Βλάχου/ Φωτογραφία: Ιωάννα Χατζηανδρέου/ @Shooterio

Όλα ξεκίνησαν από μια δυνατή φιλία στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου που κρατάει ακόμα και σήμερα πολλά χρόνια μετά, μια σχέση ζωής, αγάπης και αμοιβαίου θαυμασμού. Ο Πικάσο είχε πει ότι «κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας». Αυτό μας εκφράζει απόλυτα και υπήρξε η πηγή της έμπνευσής μας. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο για παιδιά, εφήβους και ενήλικους που να σέβεται τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ελευθερία και τα όνειρα.

Στον κάτω όροφο του εργαστηρίου έχει φτιαχτεί μια μικρή θεατρική σκηνή, για να φιλοξενεί τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, το θεατρικό εργαστήρι εφηβικού θεάτρου, καθώς και τα μαθήματα υποκριτικής, σωματικού θεάτρου και αυτοσχεδιασμού, που απευθύνονται σε ενήλικους. Εδώ, οι συμμετέχοντες (μικροί και μεγάλοι) θα μπορέσουν να νιώσουν σαν εκκολαπτόμενοι ηθοποιοί, να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους και σε ένα περιβάλλον ασφάλειας να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και την ανάγκη τους για έκφραση.

Στον επάνω όροφο, όπου το φως κι ένας μεγάλος πάγκος εργασίας κυριαρχούν, γίνονται τα μαθήματα των εικαστικών για παιδιά και εφήβους, όπως και τα εργαστήρια σχεδίου μόδας και styling για ενήλικους. Στο πλαίσιο αυτών των εργαστηρίων, διδάσκεται η τέχνη του σχεδίου και της αισθητικής σε ρούχα και αξεσουάρ.

Επίσης, υπάρχουν και τμήματα προετοιμασίας για τα καλλιτεχνικά Γυμνάσια στις κατευθύνσεις των εικαστικών τεχνών και του θεάτρου-κινηματογράφου.

Η ζωή μου έχει μάθει ότι μετά την τη βροχή έρχεται πάντα η καλοκαιρία. Μετά από κάτι άσχημο, έρχονται πάλι στιγμές χαράς και ηρεμίας. Και το πιο βασικό από όλα, να αγαπάς πολύ και βαθιά, ποτέ δεν θα νιώσεις μόνος ή μόνη. Η αγάπη είναι η φωλιά μας, εκεί βρίσκεις τον εαυτό σου και την ασφάλεια.

Η πιο χρυσή συμβουλή που έχω πάρει είναι «Να ακούς την καρδιά σου». Αυτή ξέρει, θα σε πάει εκεί που πρέπει.

Διευθύνσεις:

www.dimitrizafiriou.com

www.mimiandmou.com

Ιnstagram:

@dimitrizafiriou

@dimitri_zafiriou

@mimiandmou

SHARE