δολοφονία Σάρα Έβεραρντ
Φωτογραφία: AP Images
ΣΑΡΑ ΕΒΕΡΑΡΝΤ

Η Σάρα δολοφονήθηκε την ώρα που περπατούσε για να πάει στο σπίτι της


Η δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ ανάγκασε τις βρετανικές αρχές να αναγνωρίσουν τον μισογυνισμό ως έγκλημα μίσους.

Η Σάρα Έβεραρντ ήταν μια 33χρονη Βρετανίδα που δούλευε στον χώρο του μάρκετινγκ. Στις 3 Μαρτίου, ώρα 9 μ.μ. έφυγε από το σπίτι μιας φίλης της στην περιοχή Clapham του Λονδίνου, με κατεύθυνση το διαμέρισμά της, το οποίο βρισκόταν στην κοντινή περιοχή του Brixton. Η διαδρομή υπολογίζεται γύρω στα 50 λεπτά. Ενώ περπατούσε, η Σάρα επέλεξε καλά φωτισμένους δρόμους και μίλησε με τον σύντροφό της στο τηλέφωνο. Έκανε πολλά από τα πράγματα που συμβουλεύουν τις γυναίκες που περπατούν μόνες τους το βράδυ για την ασφάλειά τους. Ωστόσο, η Σάρα δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι της.

Ο 48χρονος αστυνομικός Wayne Couzens συνελήφθη στις 17 Μαρτίου για την απαγωγή και τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ. Η δικαστική ακρόαση ορίστηκε για τις 9 Ιουλίου, ενώ η δίκη θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Ο Couzens δούλευε ως μηχανικός πριν ξεκινήσει να εργάζεται στο αστυνομικό σώμα του Λονδίνου. Τα καθήκοντά του συμπεριελάμβαναν τη φύλαξη ξένων πρεσβειών, για την οποία κουβαλούσε όπλο.

Πρόσφατα, ο ίδιος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Old Bailey, το κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει η Daily Mail, στο Δικαστήριο ακούστηκε ότι ο αστυνομικός τελείωσε τη βάρδιά του τουλάχιστον 9 ώρες πριν από την εξαφάνιση της Σάρα.

Ο κατήγορος Tom Little, QC, είπε «Μια υψίστης σημασία και λεπτομερής έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η θέση μας είναι ότι η Σάρα Έβεραρντ περπατούσε για το σπίτι της, μια απόσταση 2,5 μίλιων -αν είχε φτάσει σπίτι της- στις 9 το βράδυ στις 3 Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος είχε τελειώσει τη βάρδια του νωρίτερα εκείνη την ημέρα».

δολοφονία Σάρα Έβεραρντ
Η Σάρα Έβεραρντ/ Φωτογραφία: AP Images

Ύστερα από μια εξονυχιστική έρευνα, το σώμα που βρέθηκε στο Κεντ επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει στη Σάρα. Οι αρχές συνεχίζουν να ψάχνουν την περιοχή για επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Ο θάνατος της Σάρα προκάλεσε οργή στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Ο φόβος και ο τρόμος που νιώθει μια γυναίκα κάθε φορά που πρέπει να κάνει ακόμα και την παραμικρή απόσταση με τα πόδια όταν είναι βράδυ, όταν νιώθει ότι κάποιος την παρακολουθεί, όταν νιώθει ανασφάλεια κάθε φορά που μπαίνει μόνη σε ένα ταξί, είναι ο λόγος που κρατούν τα κλειδιά ως όπλο στο χέρι τους, λύνουν τα μαλλιά τους για να μην μπορεί κανείς να τις τραβήξει από τα μαλλιά και ξυπνούν την καλύτερή τους φίλη για να τους κρατήσει συντροφιά μέχρι να φτάσουν στο σπίτι.

Με αφορμή τον θάνατο της Σάρα, πολλές γυναίκες μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες παρενόχλησης στον δρόμους ή στα ΜΜΜ και απαιτούν από τις αρχές περισσότερη προστασία. Άλλες μοιράζονται συμβουλές επιβίωσης, ενώ πολλοί στρέφονται και στους άντρες, αναφέροντας τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για να κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, όπως για παράδειγμα να μην περπατούν ακριβώς πίσω τους, αλλά από την αντίθετη μεριά του δρόμου.

δολοφονία Σάρα Έβεραρντ

Οι αστυνομικές αρχές αντιμετώπισαν την οργή της κοινής γνώμης όταν συνέλαβαν όσους παρευρέθηκαν στην αγρυπνία που διοργανώθηκε εις μνήμη της δολοφονημένης Σάρα Έβεραρντ, στο πάρκο Clapham Common, κοντά στο σημείο όπου την είδαν για τελευταία φορά, με την αιτιολογία των μέτρων προστασίας για τον Covid-19 που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι παρευρισκόμενοι μαγνητοσκόπησαν τους αστυνομικούς που ακινητοποίησαν και έβαλαν χειροπέδες σε κάποιες από τις γυναίκες που βρέθηκαν στο σημείο, γεγονός ότι προκάλεσε ανησυχία για τις βίαιες μεθόδους τους. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan και ο πρωθυπουργός Boris Johnson επίσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.

Από τη μέρα που έγινε γνωστή η δολοφονία της Σάρα ξεκίνησε μια καμπάνια από διάφορες φεμινιστικές και άλλες οργανώσεις, που ζητούσαν να αναγνωριστεί ο μισογυνισμός ως έγκλημα μίσους, με κύριο σύνθημα #SheWasJustWalkingHome.

Και στις 17 Μαρτίου οι αστυνομικές αρχές της Αγγλίες και της Ουαλίας ανακοίνωσαν από αυτόν το φθινόπωρο -και αρχικά σε πειραματικό στάδιο- θα αναγνωρίζουν τον μισογυνισμό ως έγκλημα μίσους.

δολοφονία Σάρα Έβεραρντ

Η Σούσαν Γουίλιαμς, Μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ομιλία της στη Βουλή τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές να αναγνωρίσουν και να καταγράψουν οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια και περιστατικό βίας, μεταξύ των οποίων και το stalking και η παρενόχληση, καθώς και αδικήματα σεξουαλικής φύσης, ως εγκλήματα μίσους με βάση το φύλο.

Ένα μικρό βήμα ίσως για ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλες τις γυναίκες που νιώθουν εξαντλημένες από τον φόβο και τον τρόμο που νιώθουν, κάνοντας το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, να περπατούν με προορισμό το σπίτι τους. Τέρατα κάθε είδους που νιώθουν άντρακλες και θέλουν να αποδείξουν πόσα κιλά τεστοστερόνη και πόσο μηδενικά είναι, δεν ανήκουν καν στη φυλακή. Δεν έχουν θέση στην κοινωνία, ούτε καν στην ανθρωπότητα. Θυμόμαστε τη Σάρα, τη γυναίκα που έφερε την αλλαγή.





SHARE