Τα καλλιτεχνικά κεφαλάρια της Ειρήνης Γκόγκουα
Τα καλλιτεχνικά κεφαλάρια της Ειρήνης Γκόγκουα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόγκουα δίνει χρώμα και καλλιτεχνική διάσταση στα κεφαλάρια κρεβατιών


Κοιτάζοντας κάθε έργο της Ειρήνης Γκόγκουα καταλαβαίνεις ότι αντιλαμβάνεται την τέχνη με έναν δικό της, μοναδικό της τρόπο.

Για την ίδια, η καλλιτεχνική έκφραση δεν χωρά σε ταμπέλες. Δεν έχει «πρέπει» και κανόνες και μπορεί να μετουσιωθεί πραγματικά σε οτιδήποτε μπορεί να εκφράζει έναν εικαστικό. Η ίδια λατρεύει το χρώμα, σε ταξιδεύει μέσα από τις συνθέσεις της και μπορεί να καθίσεις ακόμα και ολόκληρα λεπτά μπροστά από ένα έργο της -σαν να νιώθεις ότι η χρωματικά παλέτα του σε μεταφέρει αλλού, σε ένα σύμπαν, όπου όλα είναι ωραία.

Στην πιο πρόσφατη σειρά έργων της, η Ειρήνη Γκόγκουα πήρε σαν καμβάδες τα κεφαλάρια κρεβατιών και δημιούργησε τα πιο ευφάνταστα αριστουργήματα -που μοιάζουν σαν να περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους κάποιο όνειρο. Με αφορμή την επερχόμενη έκθεσή της στη Μύκονο, με τίτλο «Υπέρβαση», η ίδια μίλησε στο Bovary.gr για όλα όσα συνθέτουν τον καλλιτεχνικό -και μαγικό- κόσμο της.

Στο τελευταίο σας πρότζεκτ, «καμβάς» είναι τα κεφαλάρια κρεβατιών. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Όταν αποφάσισα να εκτιμήσω τον χρόνο που περνάω στο υπνοδωμάτιο, αφού αναβάθμισα την ποιότητα της αίσθησης του ύπνου, ήθελα να ολοκληρωθεί με ένα κεφαλάρι ιδιαίτερο, προσωπικό, το οποίο να κυριαρχεί στον χώρο της κρεβατοκάμαρας, να μου αλλάζει την ψυχολογία μετά από την κουραστική μέρα. Έψαξα πολύ η αλήθεια είναι. Προς μεγάλη μου έκπληξη, κάτι παρόμοιο δεν υπήρχε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να το δημιουργήσω η ίδια.

Πόσο σημαντική είναι η αισθητική και η τέχνη όταν μιλάμε για «καλό ύπνο»;

Αυτό όλοι λίγο πολύ το γνωρίζουμε. Αρκεί να σκεφτούμε πως ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής δωματίου διακοπών είναι η εικόνα του κρεβατιού και ό,τι το πλαισιώνει. Και μιλάμε για έναν ύπνο ολίγων ημερών. Πιστεύω ότι, αξίζουμε την ίδια αίσθηση σε καθημερινή βάση. Το κεφαλάρι-έργο τέχνης κυριαρχεί σε μια κρεβατοκάμαρα. Η «ιστορία» που ξετυλίγεται επάνω του, είναι ικανή να μας ταξιδέψει με τον ίδιο τρόπο που μας ταξιδεύει ένα έργο τέχνης!

Τι χρώματα έχουν τα όνειρα;

Δεν μπορώ να σας πω τι χρώματα έχουν τα όνειρα γενικά. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι, τα όνειρα είναι ζωτικής ανάγκης. Και χρειάζονται προσπάθεια για τη βελτίωση τους. Χρειαζόμαστε εξάσκηση στη φαντασία και στα όνειρα!

Χρώμα και καλλιτεχνική διάσταση στα κεφαλάρια της Ειρήνης Γκόγκουα

Συνολικά, είστε μια εικαστικός που λατρεύει να καταπιάνεται με πολλές πρώτες ύλες. Ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν την προσωπικότητά σας ως καλλιτέχνη;

Η συνύπαρξη αφηρημένου και συγκεκριμένου, η έλλειψη βαρύτητας και κανόνων. Αυτή την απάντηση μου βγάζει η ερώτηση σας. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να περιγράφω την καλλιτεχνική μου προσωπικότητα. Νιώθω ότι μου βάζω ταμπέλες και με περιορίζω. Το μέταλλο, το ξύλο, η ζωγραφική, η γλυπτική, ο πηλός, το πλέξιγκλας, το γυαλί... Τόσοι κόσμοι παράλληλοι, ανεξάρτητοι μεταξύ τους, με μία τέλεια προοπτική συνύπαρξης. Τόσο όμορφα, που δεν χρειάζεται να περιοριστώ να διαλέξω. Όλα αυτά θυμίζουν μια χημική αντίδραση. Στην οποία κάθε ύλη είναι αυτόνομη, μπαίνοντας σε ένωση με μια άλλη, δημιουργούν κάτι τελείως διαφορετικό, ξεχωριστό. Πώς θα μπορούσα να περιοριστώ σε ένα μόνο!

Κατάγεστε από την Ελλάδα και τη Γεωργία. Που διαφαίνονται οι δύο αυτές κουλτούρες στα έργα σας;

Στην συνύπαρξη του αέρινου και του γήινου... Ίσως, αυτό που έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στον τρόπο έκφρασής μου να μην είναι η κουλτούρα της κάθε χώρας, αλλά οι συχνές μετακινήσεις από τη μια στην άλλη, που για μένα ήταν ένας περιοδικός ξεριζωμός. Ίσως, στα έργα μου η παιδικότητα και η ανάγκη του ταξιδιού στη φαντασία να πηγάζουν από τις φαινομενικά δύσκολες εκείνες μέρες. Η ανάγκη να αλλάξω το πραγματικό με το φανταστικά επιθυμητό.

«Μερικές φορές νιώθω σαν δέκτης ενός πομπού και δεν έχω ιδέα από που προέρχονται οι εικόνες που "βλέπω"»..

Τι μπορεί να πυροδοτήσει την έμπνευσή σας;

Ένα όνειρο, ένα ταξίδι, μία ανατολή, η μουσική, ο φόβος, η χαρά... Οι αισθήσεις... Μερικές φορές νιώθω σαν δέκτης ενός πομπού και δεν έχω ιδέα από που προέρχονται οι εικόνες που «βλέπω».

Γυναίκες και τέχνη. Προσφέρει ο χώρος σας ίσες ευκαιρίες εν έτει 2021;

Θεωρητικά, ίσως. Πρακτικά, όμως, δεν το νομίζω. Όχι μόνο για λόγους ισότητας των δύο φύλων, αλλά και λόγω χρόνου που απομένει σε μια γυναίκα, η οποία αγωνιά να τα προλάβει όλα, για να αποδείξει την ανεξαρτησία και την ισότητά της. Η γυναίκα μπορεί και έχει να προσφέρει πάρα πολλά -όχι μόνο στην τέχνη, αλλά σε όλους τους τομείς. Άντρας και γυναίκα. Δυο τόσο διαφορετικές υπάρξεις. Ο εικαστικός κόσμος είναι βαθιά ανδροκρατούμενος -και όχι μόνο στη χώρα μας. Αλήθεια, πόσες πολύ γνωστές εικαστικούς γνωρίζετε; Δεν θέλω να αναλύσω τα αίτια, αλλά το αποτέλεσμα. Αυτή η μεγάλη έλλειψη παρουσίας της γυναικείας φύσης στην τέχνη στερεί από τον θεατή όσα θα μπορούσε να προσφέρει μόνο αυτή! Δεν έχει να κάνει με αντιπαλότητα αλλά με ολότητα.

Ο μαγικός εικαστικός κόσμος της Ειρήνης Γκόγκουα αξίζει να τον ανακαλύψετε
«Ο εικαστικός κόσμος είναι βαθιά ανδροκρατούμενος -και όχι μόνο στη χώρα μας».

Πώς αντιμετωπίσατε την πανδημία και το πάγωμα του πολιτιστικού τομέα;

Ως κενό χρόνου. Ως ευκαιρία να αφουγκραστώ και να παρατηρήσω.

Ισχύει ότι στις πιο δύσκολες περιόδους, απογειώνεται η καλλιτεχνική δημιουργία; Έγινε το ίδιο και τώρα;

Η τέχνη επηρεάζεται από τη ζωή και η ζωή από την τέχνη. Είναι ένα όμορφο ζευγάρι. Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης θα φανεί αργότερα. Η ζύμωση μόλις άρχισε.

«Η τέχνη είναι τρόπος ύπαρξης, δεν μπορώ να τη βάλω στην κατηγορία ενός επαγγέλματος».

Μπορεί ένας νέος καλλιτέχνης στην Ελλάδα να ελπίζει σε μια καριέρα που θα τον στηρίζει οικονομικά, χωρίς να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο;

Η τέχνη είναι τρόπος ύπαρξης, δεν μπορώ να τη βάλω στην κατηγορία ενός επαγγέλματος. Θα φανώ αρκετά ρομαντική λέγοντας πως, αν αγαπάς και πιστεύεις στον εαυτό σου και σ' αυτό που κάνεις, αν καταφέρεις να μην αλλοιωθείς με τα «πρέπει» και τα «δεν γίνεται» αυτών που θέλουν να σε «προστατέψουν»... όλα καλά θα πάνε!

Τι κοινά έχουν η Ειρήνη Γκόγκουα ως εικαστικός στο ατελιέ της και ως γυναίκα στην καθημερινότητά της;

Ποια είναι αυτή; (γέλια) Η γυναίκα Ειρήνη Γκόγκουα κινείται, ζει, αναπνέει, δέχεται ερεθισμούς και πληροφορίες, κατεβαίνει στο ατελιέ της και αφήνει όλα αυτά να δράσουν και να αντιδράσουν μεταξύ τους. Να πάρουν σχήμα, μορφή, χρώμα. Το κοινό είναι η προσφορά. Η μια προσφέρει στην άλλη.

Μιλήστε μου για την επερχόμενη έκθεση στη Μύκονο. Τι θα απολαύσουν οι επισκέπτες;

Θα πραγματοποιηθεί στη δημοτική πινακοθήκη Μυκόνου, 23-30 Ιουνίου. Ανυπομονώ! Η έκθεση λέγετε «Υπέρβαση». Για μένα η «υπέρβαση» είναι η ελευθερία, η αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας. Θέλω να πιστεύω ότι, τα έργα μου σ' αυτήν την έκθεση θα αφήσουν μια τέτοια γεύση στους επισκέπτες.

Δουλεύετε πάνω σε κάτι άλλο αυτήν την περίοδο;

Ω ναι! Δουλεύω και ταξιδεύω νοερά σε άλλα δύο τελείως διαφορετικά projects. Όταν αρχίσουν να παίρνουν μορφή και σχήμα, θα χαρώ πολύ να τα μοιραστώ μαζί σας.

Info: Η έκθεση «Υπέρβαση» της Ειρήνης Γκόγκουα θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» στη Μύκονο, 23-30 Ιουνίου.

SHARE