Βρώσιμα λουλούδια
Φωτογραφία: farmtofork
OIKOΛΟΓΙΑ

Δυο Έλληνες καλλιεργούν βρώσιμα λουλούδια στην πιο πρωτότυπη οικολογική φάρμα


Ο σεφ Δημήτρης Χατζηδημητρίου και ο Αντρέας Παξινός, που εργαζόταν ως προγραμματιστής υπολογιστών, είναι φίλοι από παιδιά.

Πήγαιναν μαζί σχολείο, όταν όμως ο Αντρέας έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές χάθηκαν για ένα διάστημα. Αργότερα ξανασυναντήθηκαν και συνειδητοποίησαν ότι τους ενδιέφερε εξίσου η υγιεινή διατροφή και οι φυσικές καλλιέργειες. Οπότε αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη οικολογική φάρμα, που καλλιεργεί βρώσιμα λουλούδια. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Farm to fork», που βρίσκεται στο Μαρκοπούλο.

«Το χωράφι ανήκει στην οικογένεια του Δημήτρη. Ο παππούς του το καλλιεργούσε και αργότερα συνέχισε ο πατέρας του με αμπέλια βιολογικά, φρούτα και κάποια ακόμα προϊόντα. Μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε με το κτήμα, αλλά δεν ξέραμε τον τρόπο. Κοιτάζοντας στο YouTube βρήκαμε μια ιδέα για το πώς μπορούμε σε μια μικρή έκταση να βγάλουμε κάποια προϊόντα και να έχουμε κέρδος. Από τα τριάντα στρέμματα του κτήματος, εμείς αξιοποιούμε για τα βρώσιμα λουλούδια, τα πέντε περίπου. Ο Δημήτρης επειδή είναι σεφ τα γνωρίζει καλύτερα όλα αυτά, οπότε έτσι κάπως ξεκινήσαμε», μου εξηγεί ο Αντρέας.

Τα παιδιά επενδύουν στη φυσική καλλιέργεια, που δεν χρησιμοποιεί χημικά ή βιολογικά λιπάσματα, αλλά λειτουργεί με τους φυσικούς μηχανισμούς της γης. «Ουσιαστικά τρέφουμε τους φυσικούς οργανισμούς, δηλαδή τους μικροοργανισμούς του εδάφους (βακτήρια, έντομα, πρωτόζωα, μύκητες) και εκείνοι τροφοδοτούν το χώμα με πλούσια φυσικά συστατικά. Έτσι οι καρποί απορροφούν τα μέγιστα συστατικά της φύσης, είναι πεντανόστιμοι και υγιεινοί».

Επίσης, οι σπόροι τους προέρχονται από φυσική διασταύρωση και τα ζιζάνια καταπολεμούνται χειροκίνητα. «Σπέρνουμε παντού χωρίς κενά, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για τη γη και την ευημερία των μικροοργανισμών, αποφεύγοντας παράλληλα τη νέκρωση της γης. Γενικώς υποστηρίζουμε την περμακουλτούρα ή αεικαλλιέργεια, που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης και παρέχει τροφή με βιώσιμο τρόπο για τον πλανήτη. Αρχίσαμε να μελετάμε μέσα από το διαδίκτυο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, και βρήκαμε κυρίως καλλιέργειες από βόρειες χώρες, που όμως δεν έχουν αποτελέσματα στο δικό μας κλίμα. Μέσα από την παρατήρηση, κάνοντας ταυτόχρονα αρκετά λάθη και μαθαίνοντας από αυτά, ανακαλύψαμε τον τρόπο που ταιριάζει στη δική μας χώρα. Σπέρναμε διαφορετικές εποχές και κάναμε αρκετά πειράματα, τα οποία αρχίσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά από πέρσι τον Μάιο ξεκινήσαμε πια πιο συστηματικά την παραγωγή».

Βρώσιμα λουλούδια.
Τα βρώσιμα λουλούδια. Φώτο: Instagram/ farmtofork

Τα  βρώσιμα λουλούδια τώρα- ναι, αυτά που βλέπουμε στο Masterchef- χρησιμοποιούνται μεν ως γαρνιτούρα, γιατί έχουν πολύ ωραία χρώματα και σχήματα, αλλά έχουν και τεράστια θρεπτική αξία. «Γενικά τα φυλλώδη φυτά όταν είναι ακόμα βλαστάρια έχουν περισσότερες βιταμίνες. Όσο μεγαλώνει το φυτό αυξάνουν οι φυτικές ίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυτά όταν είναι μικρά έχουν επτά φορές μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Το καρότο, για παράδειγμα, μικρό είναι πολύ εύγεστο και γλυκό. Τα λουλούδια βγαίνουν από τα λαχανικά, ας πούμε το μπρόκολο έχει λουλούδια που περιέχουν γύρη, νέκταρ, οπότε είναι και υπερτροφή», λέει ο Αντρέας.

Η καλλιέργειά τους διαρκεί ανάλογα με την εποχή και το είδος: κάποια είδη τον χειμώνα χρειάζονται δυο μήνες για να αναπτυχθούν, ενώ το καλοκαίρι μεγαλώνουν σε 18 μέρες.

Τα μικρά φυτά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.

Στο «Farm to Fork» γίνονται επίσης εργαστήρια όπου μπορεί να μάθει κάποιος πώς να καλλιεργεί φυτά στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα του, ή πώς να μαζεύει σπόρους και να τους συντηρεί. Ο Δημήτρης κάνει και μαθήματα για μεταποιήσεις: πώς μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα ή σάλτσες, ή πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε προϊόντα που δεν ξέρουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε, φτιάχνοντας, ας πούμε, πίκλες.

«Τώρα με την πανδημία αυτό το κομμάτι είχε παγώσει βέβαια, αλλά σύντομα θα το ξαναρχίσουμε. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η εκπαιδευτική διαδικασία, να απευθυνόμαστε σε μαθητές, γιατί θέλουμε να διαδώσουμε αυτή τη γνώση και στους νέους ανθρώπους». Στα άμεσα σχέδια τους όμως είναι και η δημιουργία ενός μικρού εστιατορίου με προϊόντα που θα έρχονται από το χωράφι κατευθείαν στο πιάτο μας, το οποίο θα αρχίσει να στήνεται προς το Σεπτέμβριο.  

Φωτογραφία: Instagram: farmtofork

Στην ιστοσελίδα της φάρμας θα βρείτε baby salads, αλλά και microgreens, που είναι αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό, γι’ αυτό και θεωρούνται από τις καλύτερες υπερτοφές. «Πολλά από τα συμβατικά λαχανικά που ξέρουμε, όπως τα μαρούλια, επιλέγονται γιατί είναι ανθεκτικά σε μετακινήσεις και κάνουν μεγαλύτερες παραγωγές. Εμείς έχουμε μικρότερη κλίμακα, οπότε οι ποικιλίες μας δεν είναι τόσο συνηθισμένες και επιλέγονται με γνώμονα τη γεύση κι όχι την αντοχή. Κάνουμε επίσης και κάποιες ποικιλίες ντομάτας και κολοκυθάκια, έχουμε αυγά από δικές μας κότες, αλλά και αρωματικά φυτά, που τα δίνουμε σε ματσάκια όπως εστραγκόν, κόλιανδρο και lemongrass».

Λαχαχικά κατευθείαν από το χωράφι

«Μπορεί να παραγγείλει και κάποιος ιδιώτης από εμάς. Προς το παρόν εξυπηρετούμε τα νοτιοανατολικά προάστια, αλλά επειδή υπάρχει ζήτηση έχουμε προσθέσει κάποιες μέρες και για άλλες περιοχές. Πιστεύουμε στην τοπικότητα για λόγους οικολογίας, δεν θέλουμε να κάνουμε πολλές μετακινήσεις για την αποφυγή ρύπων. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το μέλλον της γεωργίας. Επιπλέον, μέσω της μεταφοράς τα προϊόντα χάνουν πολλά από τα ιχνοστοιχεία τους. Όλα τα προϊόντα μας κόβονται αυθημερόν και προς το απόγευμα παραδίδονται. Τα βρώσιμα λουλούδια κρατάνε από μία εβδομάδα έως δέκα μέρες, όσο δηλαδή περίπου και τα λαχανικά. Απλώς τα δικά μας είναι φρεσκοκομμένα, δεν τα βάζουμε στο ψυγείο, γι’ αυτό και κρατάνε περισσότερο. Εμείς πάντως προτρέπουμε τους πελάτες να τα καταναλώνουν άμεσα, ακόμα και την ίδια μέρα, και τους ενθαρρύνουμε να τα αγοράζουν σε μικρές ποσότητες, ώστε να διατηρούν τα περισσότερα ιχνοστοιχεία τους».

«Για εμάς είναι μεγάλο κεφάλαιο αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι  αυτός ο τρόπος παραγωγής συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη. Παράλληλα, όμως αυτή η προσέγγιση αγγίζει ένα μείζον κοινωνικό-πολιτικό ζήτημα. Γιατί αν δεν μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας την τροφή μας, στερούμαστε την ελευθερία μας, ξέρετε».

Βρώσιμα λουλούδια





SHARE