Η ιστορία πίσω από την εμφάνιση της Sinéad O'Connor στο SNL
Φωτογραφία: Getty Images
SINEAD O'CONNOR

Η ιστορία πίσω από την εμφάνιση της Sinéad O'Connor στο SNLτο '92 -To αμφιλεγόμενo performance που την έκανε είδωλο


Αντισυμβατική, δεν ακολουθούσε τις νόρμες και τα πρότυπα που η κοινωνία -και η μουσική βιομηχανία ήθελε να προβάλει για το τι εστί γυναίκα, η Sinéad O'Connor έκανε την τέχνη της με τους δικούς της όρους και κανόνες και ξεχώρισε, όχι μόνο για το μουσικό της ταλέντο και τη χροιά της αλλά και για την παρουσία της, τη φωνή της την οποία χρησιμοποιούσε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια δυναμική γυναίκα, φεμινίστρια, που είχε το άστρο της σταρ αλλά δεν το ήθελε να είναι, η O ‘Connorείχε αρνηθεί να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από μια συναυλία της και μποϊκόταρε τα βραβεία Grammy το 1991 τη χρονιά που ήταν υποψήφια, γράφοντας μια επιστολή στην Ακαδημία Ηχογράφησης ότι τα βραβεία αναγνωρίζουν κυρίως την εμπορική πλευρά της τέχνης και σέβονται κυρίως το υλικό κέρδος. Τώρα, εν έτη 2023 βλέπουμε ακόμη καλλιτέχνες να υποστηρίζουν όσα υποστήριζε η O ‘ Connor 32 χρόνια πριν.

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια Sinéad O'Connor έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 56 ετών με τους Irish Times να είναι το πρώτο Μέσο ενημέρωσης που δημοσίευσε την είδηση, επαναλαμβάνοντας την ανακοίνωση της οικογένειας «Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της αγαπημένης μας Sinéad. Η οικογένεια και οι φίλοι της είναι συντετριμμένοι και έχουν ζητήσει ιδιωτικότητα σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή».

Αν και τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι θαυμαστές κάνουν λόγο για την κακή ψυχολογική της κατάσταση. Τον Ιανουάριο του 2022, ο 17χρονος γιος της είχε εξαφανιστεί αφού βρισκόταν υπό παρακολούθηση στο νοσοκομείο Tallaght λόγω των αυτοκτονικών του τάσεων και το σώμα του βρέθηκε αρκετές ημέρες αργότερα.

Μια εβδομάδα αφότου ο Shane βρέθηκε νεκρός, η O'Connor μοιράστηκε διάφορα tweets, που έκαναν τους φαν της να ανησυχήσουν πραγματικά για τη ψυχική της κατάσταση, μέσα από τα οποία υπονοούσε ότι σχεδίαζε να αυτοκτονήσει. «Ζω ως απέθαντο πλάσμα από τότε. Ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Ήταν ο μόνος άνθρωπος που με αγάπησε άνευ όρων. Είμαι χαμένη χωρίς αυτόν» έγραφε σε έναν μη επαληθευμένο λογαριασμό στο Twitter ο οποίος συνδέεται με τον επίσημο λογαριασμό της.

Γεννημένη στις 8 Δεκεμβρίου του 1966, η O ‘Connor κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «The Lion and The Cobra» τον Νοέμβριο του ‘87. Ακολουθεί το album «I Do Not Want What I Haven't Got» τον Μάρτιο του 1990, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το Jump in The River, -το σχεδόν 7λεπτο- Feel so Different αλλά και η αξέχαστη διασκευή της στο Nothing Compare 2 U του Prince. Αυτό ήταν και το single που την καθιέρωσε, με πολλούς να έχουν συνδέσει το τραγούδι με τη φωνή της. Ακολουθούν ακόμη 10 studio albums με το τελευταίο, το «I'm Not Bossy, I'm The Boss» να κυκλοφορεί το 2014.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η O ‘Connor είχε προκαλέσει αντιδράσεις με τη στάση της. Χαρακτηριστικό, το ξυρισμένο κεφάλι κάτι που υποδήλωνε τη δια βίου άρνηση συμμόρφωσης με τα τυπικά πρότυπα γυναικείας ομορφιάς.

Η ιστορία πίσω από την εμφάνιση της Sinéad O'Connor στο SNL το '92

Υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλούσε για τη ψυχική υγεία, ακόμη κι αν έθετε σε κίνδυνο την καριέρα της, αλλά η πλέον πιο αξιομνημόνευτη δημόσια δήλωση που έχει γίνει ποτέ – ήταν το ‘92 κατά τη διάρκεια του performance της στο Saturday Night Live. Έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β 'ως διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία.

Όλα πήγαν βάση σχεδίου, μέχρι που η O ‘Connor τραγούδησε μια a -cappella διασκευή του "War" του Bob Marley και αντικατέστησε μερικούς στίχους με τις λέξεις «παιδική κακοποίηση». Τότε κράτησε τη φωτογραφία του Πάπα και την έσκισε κοιτάζοντας την κάμερα.

Ο παραγωγός του SNL Lorne Michaels απενεργοποίησε την πινακίδα «Applause» στο στούντιο, οδηγώντας σε σιωπή στο δωμάτιο. Δεκαετίες αργότερα, η στιγμή συνεχίζει να διαρκεί και ενώ πολλοί πιστεύουν ότι οι πράξεις της κατέστρεψαν την καριέρα της, εκείνη υποστηρίζει ότι υπογράμμισε κάτι γι 'αυτήν. Αυτοχαρακτηριζόταν ως «τραγουδίστρια διαμαρτυρίας» και όντως, η στιγμή εκείνη στο Saturday Night Live υπογράμμισε την καριέρα της αλλά και το ποια είναι πραγματικά.

Μετά από αυτήν την εμφάνιση φυσικά η καριέρα της πήρε την κάτω βόλτα με το NBC να απαγορεύει την επανεμφάνιση της O'Connor στο SNL για όλη της τη ζωή. Φυσικά τα μαρκετινίστικα κόλπα της εκπομπής δεν έλειψαν, με τα αστεία να «κατασπαράζουν» την O ‘Connor στο πλατό της εκπομπής σχετικά με το συμβάν. Μάλιστα, η Madonna ήταν μια από τις καλεσμένες το 1992, η οποία χλεύασε την O'Connor, σκίζοντας μια φωτογραφία του Joey Buttafuoco, ο οποίος σημειωτέων νωρίτερα εκείνο το έτος είχε εκτεθεί λόγω ενός σκανδάλου.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, η O'Connor αποδοκιμάστηκε σε μια συναυλία -αφιέρωμα στον Bob Dylan στο Madison Square Garden, όπου ερμήνευσε ξανά το "War".

Μιλώντας στους New York Times το 2021, η O'Connor είπε ότι δεν είχε μετανιώσει, αν και οι αντιδράσεις ήταν έντονες. «Δεν λυπάμαι που το έκανα. Ήταν λαμπρό, αλλά τραυματικό».

Η ίδια μετά από αυτό είχε δηλώσει πως έκανε μια δήλωση κατά της παιδικής κακοποίησης και των ισχυρισμών που θα συγκλόνιζαν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σχεδόν 10 χρόνια αργότερα. «Δέκα χρόνια μετά το επεισόδιο με τον Πάπα, όλοι ανακαλύψατε τότε στην Αμερική ότι αυτό συνέβαινε», είχε πει στον Carson Daly σε συνέντευξή του που προβλήθηκε στις 18 Μαΐου 2021, στο TODAY.

Μετά από 3 δεκαετίες οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να μιλήσουν για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα ακολουθούν το παράδειγμα της O'Connor.

Βοήθησε να χαράξει ένα μονοπάτι για τις γυναίκες καλλιτέχνιδες, να μιλήσουν παρά τις συνέπειες και μετά την είδηση του ςχμαού της ένα είναι σίγουρο: η μουσική βιομηχανία χάνει μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, έναν θρύλο άλλα όπως συμβαίνει με τους θρύλους, το όνομά της και οι μουσικές της επιτυχίες θα μένουν για πάντα εδώ να μας ταξιδεύουν σε έναν μοναδικό κόσμο, στον μοναδικό κόσμο της Sinéad O'Connor.





SHARE