Επιπλα από κουκούτσι ελιάς
Μια πρωτότυπη ιδέα: Επιπλα από κουκούτσι ελιάς
KOUKOS DE LAB

Η Ειρήνη και ο Χρήστος από τη Λέσβο φτιάχνουν έπιπλα από κουκούτσι ελιάς


Η Ειρήνη Μουτσογιάννη και ο Χρήστος Βερβέρης είναι δύο νέα παιδιά από τη Λέσβο που φτιάχνουν έπιπλαχρησιμοποιώντας μια πρωτότυπη πρώτη ύλη, το κουκούτσι της ελιάς.

Οι δύο τους είναι φίλοι με καταγωγή από το Μεγαλοχώρι Λέσβου, ένα ορεινό χωριό του νησιού.

Αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους project το οποίο ονόμασαν «Koukos de lab», εμπνευσμένο από το βουνό Κούκος, που βρίσκεται στο χωριό τους.

Σκοπός τους είναι να ταυτίσουν τον τόπο τους με ένα νέο οικολογικό και βιώσιμο υλικό για τη δημιουργία πολλών και διάφορων χρήσιμων αντικειμένων, όπως είναι τα έπιπλα.

Οι δυο τους μίλησαν για την απίθανη ιδέα τους και τα σχέδιά τους στο BOVARY...

Η Ειρήνη Μουτσογιάννη και ο Χρήστος Βερβέρης
Η Ειρήνη Μουτσογιάννη και ο Χρήστος Βερβέρης

Πώς σας ήρθε η ιδέα να φτιάξετε έπιπλα από κουκούτσι ελιάς; Η όλη ιδέα ήρθε με αφορμή το νησί μας, τη Λέσβο. Η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μια από τις βασικές βιομηχανίες του νησιού. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να δώσουμε αξία αλλά και ένα νέο κύκλο ζωής σε αυτό το απόβλητο. Η γενικότερη ιδέα βασίστηκε πάνω σε μια ευρύτερη φιλοσοφία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία νέων βιώσιμων υλικών με τη χρήση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων.

Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς
Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

Είχατε κάποια σχέση με τον χώρο του επίπλου;Ο ένας από τους δυο μας και πιο συγκεκριμένα ο Χρήστος είναι Σχεδιαστής Εσωτερικών χώρων με μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό Επίπλων στην Αγγλία. Η Ειρήνη έχει σπουδάσει Οικονομικά με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ και στη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα. Μαζί ενώσαμε την αισθητική και τις ιδέες μας και φτιάξαμε το Koukos de lab.

Πάγκος
Πάγκος

Ποια είναι η μεταξύ σας σχέση; Είμαστε φίλοι και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον τελευταίο καιρό έχουμε καταφέρει κομμάτι της δουλειάς μας να είναι συζητήσεις μεταξύ φίλων που παρόλο των διαφορετικών επαγγελματικών σταδιοδρομιών καταφέραμε να βρούμε κοινό σημείο αναφοράς. Η αγάπη μας για το νησί μας, τη Λέσβο, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το τολμηρό μας σχέδιο.

Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς
Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

Πώς αποφασίσατε να ονομάσετε το project σας «Koukos de Lab»; Η Λέσβος έχει συνολικά 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, αποφασίσαμε λοιπόν να πειραματιστούμε με ένα υλικό σε αφθονία, με ό,τι είναι αυτό που απομένει από την τελική έκθλιψη του πυρήνα της ελιάς. Η επωνυμία της εταιρείας παραπέμπει στο βουνό Κούκος, στο οποίο είναι σκαρφαλωμένο το Μεγαλοχώρι, και είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει το όνομά της, ένα εργαστήριο δημιουργικότητας, ιδεών και καινοτόμων, οικολογικών υλικών.

Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς
Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

Τι θέλετε να πετύχετε μέσα από το εγχείρημά σας;Ο στόχος μας είναι να ταυτίσουμε τη Λέσβο με το νέο μας οικολογικό υλικό και να δώσουμε έμπνευση και θάρρος και σε άλλους να υλοποιήσουν τις ιδέες τους όπως πήραμε την απόφαση να κάνουμε και εμείς. Η ιδέα μας σχηματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020 και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ξεκινήσαμε τον πειραματισμό και τις δοκιμές διάφορες τεχνικών έτσι ώστε να κατασκευάσουμε το νέο μας υλικό.

Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς
Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στο μέλλον θα θέλαμε να παράξουμε κάποια νέα αντικείμενα που μελετάμε τον τελευταίο καιρό και μόλις αυτό υλοποιηθεί να προχωρήσουμε σε ιδέες νέων υλικών. Θα θέλαμε να πείσουμε την αγορά ότι το υλικό μας θα μπορούσε υιοθετηθεί σε πολύ περισσότερες εφαρμογές.

Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς
Έπιπλα από κουκούτσι ελιάς
SHARE