fbpx Ποια είναι η Fanny Eaton, που τιμά σήμερα η Google με Doodle | BOVARY
Φανυ Ιτον
Φωτογραφία: Wikipedia/Simeon Solomon
SHARE
FANNY EATON

Ποια είναι η Fanny Eaton, που τιμά σήμερα η Google με Doodle


Τη Fanny Eaton (Φάνυ Ίτον), τη τζαμαϊκανή μούσα καλλιτεχνών και υπέρτατο μοντέλο στη δεκαετία του 1860 για σπουδαίους Άγγλους ζωγράφους που επεδίωκαν να επαναπροσδιορίσουν τα βικτωριανά πρότυπα ομορφιάς, τιμά η Google με το σημερινό Doodle της.

Η Fanny Eaton, ή Fanny Matilda Antwistle όπως ήταν το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στην επαρχία Σάρεϊ τηςΤζαμάικα, στις 13 Ιουλίου 1835. Μετακόμισε με τη μητέρα της στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, προς την αρχή της Βικτωριανής Εποχής, λίγο μετά από την απαγόρευση της δουλείας. Στην αρχή, εργαζόταν σε διάφορα σπίτια ως υπηρέτρια μέχρι που γνώρισε τον James Eaton, με τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησε δέκα παιδιά.

Σε ηλικία 20 ετών ως νεαρή μητέρα άρχισε να ποζάρει για ζωγράφους πορτρέτων στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, ενώ σύντομα τράβηξε την προσοχή της Αδελφότητας των Προραφαηλιτών, μια ομάδας ανερχόμενων καλλιτεχνών που έδιναν μεγάλη σημασία στη γυναικεία παρουσία. Δούλευε ως μοντέλο καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860, για πολλούς γνωστούς Βρετανούς καλλιτέχνες, και θεωρείται ότι συνέβαλε στον επαναπροσδιορισμό των προτύπων της ομορφιάς, καθώς, εκείνη την εποχή, οι μαύρες γυναίκες δεν εκπροσωπούνταν στην Τέχνη ή απεικονίζονταν μόνο με αρνητική χροιά.

Φωτογραφία: Wikipedia

Η Eaton έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στον πίνακα του Simeon Soloman, «Η Μητέρα του Μωυσή», ο οποίος εκτέθηκε το 1860 στη Βασιλική Ακαδημία. Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε μία σειρά από πορτρέτα της σε χαρτί με γραφίτη, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο Fitzwilliam, στο Κέιμπριτζ.

Στη συνέχεια μέσω του Soloman, γνωρίστηκε με τον Frederick Sandys, που γοητεύτηκε από την ομορφιά της, και δημιούργησε ένα πανέμορφο σχέδιο με το προφίλ της, που σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Άλλος ένας καλλιτέχνης, που μάλλον γνώρισε την Eaton από τον πρώτο της μέντορα ήταν ο, Albert Joseph Moore Βρετανός ζωγράφος γνωστός για τα έργα του με ξαπλωμένες γυναίκες, συνήθως ντυμένες με κλασικούς χιτώνες ή ρόμπες. O Moore δημιούργησε τον πίνακα, «Η Μητέρα του Σίσαρα», το 1861, που απεικονίζει την Eaton ως τη μητέρα του διάσημου στρατηγού της εβραϊκής Βίβλου.

Φωτογραφία: Wikipedia

Την ίδια χρονιά την ζωγράφισε η Joanna Boyce Wells, μία φημισμένη γυναίκα ζωγράφος της εποχής, με σχέσεις με του Προραφαηλίτες. Το συγκλονιστικό πορτρέτο που της έφτιαξε, στο οποίο απεικονίζεται ως αριστοκράτισσα, ανέδειξε την ομορφιά της.

Φυσικά, δεν γινόταν να μην την ζωγραφίσει και μία σημαντική μορφή του Προραφαηλιτικού Κινήματος, ο Dante Gabriel Rossetti, το σκίτσο του οποόυ σήμερα βρίσκεται στο Stanford University’s Cantor Arts Center Collection.

Ως τελευταία γνωστή δουλειά της θεωρείται ο πίνακας του Millais, το 1867, με τίτλο «Jephthah».

Για χρόνια το όνομά της δεν ήταν γνωστό, γιατί ποτέ από ξέρουμε δεν είχε σχέσεις με κανέναν ζωγράφο όπως άλλα μοντέλα της εποχής, ούτε και είχε αναμειχθεί σε σκάνδαλα.

Μετά από τον θάνατο του συζύγου της, η Eaton εξαφανίζεται από τους καλλιτεχνικούς κύκλους. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως μοδίστρα ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής δούλευε ως εσωτερική μαγείρισσα στο σπίτι του John Hall.

Απεβίωσε στις 4 Μαρτίου 1924 από καρκίνο, στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών.

SHARE