Γιάννα Βασιλείου
Φώτο:Κώστας Αυγούλης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιάννα Βασιλείου: Η ανερχόμενη φωνή του ελληνικού πενταγράμμου μάς συστήνεται


Η Γιάννα Βασιλείου μεγάλωσε μέσα στη μουσική, καθώς από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Έχοντας στις αποσκευές της σημαντικές συνεργασίες, ακόμα και από το θεατρικό σανίδι, ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή μαζί με τον Κώστα Μακεδόνα, ενώ κυκλοφόρησε το single με άρωμα απο τα παλιά...

Πότε μπήκε η μουσική στη ζωή σου; Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου υπάρχει μαζί μου και η μουσική και μία διαρκής ανάγκη μου να χορεύω και να τραγουδάω. Οι σπουδές μου ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία με τα πρώτα μαθήματα πιάνο που συνεχίστηκαν πάνω στην κλασική μουσική.

Πώς ήταν τα παιδικά κι εφηβικά σου χρόνια;Παρόλο που στην ηλικία των πέντε ετών βίωσα το διαζύγιο των γονιών μου, ένιωθα πάντα ένα πολύ τυχερό παιδί που μεγάλωνε με φροντίδα και αγάπη. Μπαίνοντας βέβαια στην εφηβεία, είχα κι εγώ τα ξεσπάσματά μου. Δεν ήμουν ποτέ το ήσυχο διαβαστερό παιδί, ειδικά σε ό,τι ήταν εκτός μουσικής, και η οικογένειά μου με φώναζε «στρατηγό».

Έχεις κάνει μουσική διδασκαλία σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Είναι κάτι που σε ενδιαφέρει; Η σχέση μου με τη μουσική διδασκαλία ξεκίνησε από το Rocky Horror Show του Κωνσταντίνου Ρήγου όπου είχα γράψει και τους στίχους, κάτι που για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει και μου ταιριάζει ίσως πιο πολύ από τη μουσική διδασκαλία. Συνέχισα σε πολλές παραγωγές έχοντας και τους δύο αυτούς ρόλους. Γνώρισα και δούλεψα δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες αυτά τα χρόνια, όπως ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γιάννης Μπέζος, και είναι μια πολύτιμη εμπειρία για μένα. Πλέον όμως θα επέλεγα είτε να είμαι επι σκηνής είτε να γράψω μουσική ή στίχους για μια παράσταση.

Είναι εύκολο να είσαι τραγουδιστής σήμερα;Εξαρτάται τι τραγουδιστής θέλεις να είσαι. Τίποτα δεν έρχεται χωρίς δουλειά και κόπο, σε κανένα επάγγελμα και σε τίποτα στη ζωή. Αν θες να κάνεις μια καριέρα με διάρκεια σε βάθος χρόνου, πρέπει να μπεις σε πρόγραμμα πρωταθλητισμού.

Γιάννα Βασιλείου
Φώτο: Κώστας Αυγούλης

Τι χρειάζεται για να ξεχωρίσει μια σημερινή τραγουδίστρια; Δεν αρκεί στις μέρες μας το να είσαι άρτιος μουσικός και καλλίφωνος ερμηνευτής. Χρειάζεται ένα σύνολο πραγμάτων που ξεκινά από την προσωπικότητα και φτάνει μέχρι και την καθημερινή εικόνα του καλλιτέχνη. Δεν ξέρω αν είμαι απολύτως σύμφωνη με αυτό, αλλά είναι ξεκάθαρο πως είναι έτσι.

Η καταγωγή σου είναι από την Κωνσταντινούπολη. Τι καταβολές έχει από το σπίτι σου; Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με όλα τα αρώματα και τους ήχους της Πόλης. Υπήρχε ο πόνος μεν του ξεριζωμού, αλλά στη γειτονιά μας στο Παλαιό Φάληρο ήταν σαν να έστησαν ξανά οι δικοί μου και οι φίλοι τους τον τόπο τους.

Έχεις πάει στην Κωνσταντινούπολη; Ποιες είναι οι εικόνες που σου έρχονται από το μυαλό;Έχω πάει αρκετές φορές και μου λείπει αυτό το διάστημα πολύ. Είναι μια πόλη-έμπνευση για μένα. Κάθε φορά πηγαίνω στην παλιά γειτονιά των δικών μου, περνάω από το Ζωγράφειο, το σχολείο που πήγαινε ο παππούς μου, και καταλήγω πάντα κάπου να χαζεύω το Βόσπορο.

Γιάννα Βασιλείου
Φώτο: Κώστας Αυγούλης

Το καταφύγιο σου είναι οι Σπέτσες. Τι απολαμβάνεις να κάνεις στο νησί; Τελευταίως, ενώ οι περισσότεροι σκέφτονται τις θάλασσες σε ένα νησί, απολαμβάνω πολύ το βουνό των Σπετσών. Κάνω βόλτες, ιππασία και έρχομαι πιο κοντά με τη φύση που στερούμαι στην καθημερινότητά μου.

Μόλις κυκλοφόρησε νέο single. Πες μου για το νέο σου τραγούδι. Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από την Panik Oxygen το «Μαύρο Κυπαρίσσι», μία μελωδία του αγαπημένου μου συνθέτη Ara Dinkjian που πρωτοκυκλοφόρησε με ελληνικό στίχο από το Μιχάλη Γκανά το 1994. Εξιστορεί μία γυναικοκτονία, ένα θέμα που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο και έχει βγει έντονα στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Το προσεγγίσαμε με μία τελείως διαφορετική, πιο σύγχρονη μουσική σκοπιά που άρεσε πολύ και στον ίδιο το συνθέτη.

Σε λίγες ημέρες θα εμφανιστείς με τον Κώστα Μακεδόνα. Τι θα κρατήσεις από την συνεργασία σας; Η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη που μου κάνει την τιμή αυτός ο σπουδαίος ερμηνευτής να παρευρεθεί στο live μου στο Σταυρό του Νότου το Σάββατο 30 Απριλίου. Βρέθηκα πρόσφατα με τον Κώστα Μακεδόνα στα γυρίσματα της εκπομπής «Μουσικό Κουτί» και θαύμασα για ακόμη μια φορά τη φωνή του αλλά και τον επαγγελματισμό και την ευγένειά του.

SHARE