Στιγμιότυπα από το οκταήμερο Bed In στο Μόντρεαλ
Στιγμιότυπα από το οκταήμερο Bed In στο Μόντρεαλ / Stephen Sammons. Montreal's Queen Elizabeth Hotel, 1969
HISTORY

Give peace a chance: Η ιστορία του εμβληματικού τραγουδιού του Τζον Λένον


Στην είδηση της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τουίταρε προς τον Πούτιν, την ιστορική φράση του Τζον Λένον:

«President Putin, stop your troops from attacking Ukraine. Give peace a chance. (Πρόεδρε Πούτιν σταμάτησε τον στρατό σου από το να επιτεθεί στην Ουκρανία. Δώσε μια ευκαιρία στην Ειρήνη)». Give peace a chance είναι η ιστορική φράση του Τζον Λένον που είπε (την έκανε και τραγούδι), το 1969 διαμαρτυρόμενος για τον Πόλεμο στο Βιετνάμ.

Τον Μάιο του 1969, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο, αποφάσισαν να μείνουν επί οκτώ μέρες σε ένα κρεβάτι σουίτας του Ξενοδοχείου Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ καλώντας κάθε μέρα εκεί δημοσιογράφους. Ονόμασαν αυτό το οκταήμερο «Bed In», και όταν ρωτήθηκαν τι ήθελαν να πετύχουν με αυτό, ο Λένον απάντησε : «Just give peace a chance (να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ειρήνη)».

Εκτός από δημοσιογράφοι, πολλά διάσημα πρόσωπα και φίλοι του ζευγαριού που βρίσκονταν τότε στο Μόντρεαλ, πήγαιναν καθημερινά, να τους δουν στην σουίτα. Εκεί λοιπόν, στις 31 Μαΐου 1969, ο Λένον, μόλις μέσα σε 15 λεπτά, έγραψε το τραγούδι και το ηχογράφησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με πρόχειρα μέσα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr.

SHARE