Γκραφίτι με τον Μπολσονάρου
Η Βραζιλία δοκιμάζεται από την επιδημία το κορωνοϊού αλλά και από την πολιτική Μπολσονάρου /Φωτογραφία: AP
ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Δύο γυναίκες από τη Βραζιλία μιλούν για τον κορωνοϊό και την εξωφρενική πολιτική Μπολσονάρου κατά των μέτρων προστασίας


Η Βραζιλία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το worldometers.info, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι 11η στην παγκόσμια κατάταξη. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 28.912 ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 1.760.

Ωστόσο, η Βραζιλία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την εξάπλωση του Covid-19. Η πιο δύσκολη μάχη που δίνει παράλληλα είναι η πολιτική του Προέδρου της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Έχει χαρακτηριστεί από συντηρητικός και εθνικιστής μέχρι λαϊκιστής και ακροδεξιός λόγω των πολιτικών του θέσεων. Έχει εκφραστεί θετικά για τη στρατιωτική δικτατορία που κυβέρνησε τη χώρα από το 1964 μέχρι το 1985, υποστηρίζει την επαναφορά της θανατικής ποινής, καθώς και ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δε θα πρέπει να λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς. Ακόμη, είναι κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, των αμβλώσεων και των μετανάστων.

Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Μπολσονάρου, ο ιός είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ, μια «φαντασιοπληξία», σνομπάροντας τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί παγκοσμίως.

Ο Πρόεδρος Μπολσονάρου
Ο Πρόεδρος Μπολσονάρου /Φωτογραφία: AP

Δύο γυναίκες από την Βραζιλία, μιλούν στο BOVARY για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα...

Η Debora Pio Ramfou είναι καθηγήτρια πορτογαλικών από τη Βραζιλία και μένει εδώ και 20 χρόνια στην Αθήνα. Ωστόσο, έχει οικογένεια και φίλους που ζουν εκεί.

«Πιστεύω ότι δεν είναι καλά, κάτι έχει χαλάσει μέσα του», λέει αναφερόμενη στον Μπολσονάρου. «Αυτή είναι η πολιτική του, είναι λαϊκιστής. Βγαίνει έξω χωρίς γάντια και μάσκα, αγκαλιάζει τον κόσμο και βγάζει selfie μαζί του, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, ότι είναι απλώς μια γριπούλα», προσθέτει.

Οι συνθήκες ζωής στη Βραζιλία ήταν ούτως ή άλλως δύσκολες για κάποιους. «Δεν κάνουν τεστ σε όλους. Υπάρχουν πολλές φτωχές περιοχές στα βόρεια της χώρας, όπου δεν έχουν καν νερό. Εκεί δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον κορωνοϊό. Σίγουρα οι αριθμοί είναι παραπάνω», αναφέρει.

Απολύμανση στη φαβέλα
Απολύμανση στη φαβέλα /Φωτογραφία: AP

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες Βραζιλιάνικων πανεπιστημίων και ινστιτούτων, τα κρούσματα μπορεί να είναι και δωδεκαπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται με εντολή Μπολσονάρου.

«Είναι πολύ περίεργο που δεν έχει μειωθεί η δημοτικότητά του, η οποία παραμένει και τώρα στο 60%», αναφέρει η Debora. Ο Μπολσονάρου ανέβηκε στην εξουσία μετά από τα σκάνδαλα και την απογοήτευση του κόσμου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Ο κόσμος φοβάται και ακολουθεί τους κανόνες και την καραντίνα», αναφέρει για τους Βραζιλιάνους πολίτες. «Τα σχολεία έχουν κλείσει ενώ μεγάλα γήπεδα, όπως το ξακουστό Maracana αλλά και το Pacaembu μετατράπηκαν γρήγορα σε αυτοσχέδια νοσοκομεία με κρεβάτια για τους ασθενείς».

Το γήπεδο Pacaembu
Το γήπεδο Pacaembu /Φωτογραφία: AP

 «Το σύστημα υγείας της Βραζιλίας (SUS) μοιάζει αρκετά με αυτό της Ελλάδας. Στις μεγάλες πόλεις υπάρχει προσωπικό και εξοπλισμός, όχι όμως παντού», προσθέτει η ίδια.

«Στην Ελλάδα έκαναν σωστή κίνηση που έδρασαν γρήγορα. Σε σύγκριση με τη Βραζιλία, εδώ πάμε πολύ καλά», αναφέρει στη συνέχεια. «Οι Έλληνες το πήραν σοβαρά και ακολούθησαν τους κανόνες». Όσο για την ίδια, φοβάται και μένει μέσα, βγαίνοντας μόνο για τα απαραίτητα.

Η Paula Lopes ζει και δουλεύει στην πόλη του Σάο Πάολο. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και τώρα ασχολείται με το marketing. Μόλις ξέσπασε ο κορωνοϊός, γύρισε στο πατρικό της για να είναι με τους δικούς της και να μην φοβάται. Τώρα δουλεύει από το σπίτι.

«Υπάρχει καραντίνα αλλά τα μέτρα δεν είναι αυστηρά, αν και τα κρούσματα αυξάνονται. Σίγουρα είναι πολύ περισσότερα καθώς τα τεστ γίνονται μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε όλους», αναφέρει.

Η άδεια παραλία της Ιπανέμα
Η άδεια παραλία της Ipanema/Φωτογραφία: AP

«Δεν το περιμέναμε αυτό. Τώρα χαίρομαι που βγαίνω για να πάω μέχρι το σούπερ μάρκετ», προσθέτει. «Μας συνιστούν να μην βγαίνουμε έξω αλλά δεν είναι αναγκαστικό. Τις πρώτες μέρες όλοι το σέβονταν, αλλά τώρα έχουν αρχίσει και βγαίνουν. Κουράστηκαν».

«Ο Μπολσονάρου είναι ανόητος. Λέει ακριβώς τα αντίθετα από όλους τους άλλους. Λέει ότι η καραντίνα θα καταστρέψει την οικονομία και θα φέρει απολύσεις και ότι εκείνος θέλει να σώσει τη χώρα. Λέει ότι είναι ο κορωνοϊός εναντίον της οικονομίας», αναφέρει για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο.

«Λέει ακόμη ότι είναι απλώς μια γρίπη και να μην φοβούνται καθώς μόνο οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να μένουν μέσα. Οι υπόλοιποι να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να ζουν κανονικά», συνεχίζει.

«Βγαίνει έξω, βλέπει κόσμο, κάνει χειραψίες και βγάζει φωτογραφίες σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ενώ πολλοί γύρω του βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό εκείνος συμπεριφέρεται σαν να μην τον νοιάζει. Είναι γελοίος».

Βραζιλιάνος πυροσβέστης παίζει τρομπέτα μπροστά από το στάδιο Maracana
Βραζιλιάνος πυροσβέστης παίζει τρομπέτα μπροστά από το στάδιο Maracana /Φωτογραφία: AP

Να σημειωθεί ότι ο Μπολσονάρου έκανε το τεστ και δηλώνει ότι έχει βγει αρνητικός, αν και οι φήμες για την υγεία του οργιάζουν.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι φωνές λογικής που επικράτησαν στη Βραζιλία.

«Οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών όπως του Σάο Πάολο τον αγνοούν και καλούν τον κόσμο να μείνει μέσα, ακολουθώντας την καραντίνα και τα μέτρα προστασίας. Κάνουν ό,τι λένε οι επιστήμονες, κλείνοντας τα πάντα και έρχονται σε σύγκρουση με τον Μπολσονάρου», αναφέρει η νεαρή Βραζιλιάνα.

«Είναι ρατσιστής, δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, κατηγόρησε την Κίνα για τον κορωνοϊό (προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο), ενώ στη συνέχεια τους ζήτησε ιατρικό εξοπλισμό. Είναι σαν να θέλει να γίνει σαν τον Τραμπ, κάνει τα ίδια με εκείνον».

Το ευχαριστήριο μήνυμα στους γιατρούς πάνω στο άγαλμα του Ιησού στο Ρίο
Το ευχαριστήριο μήνυμα στους γιατρούς πάνω στο άγαλμα του Ιησού στο Ρίο /Φωτογραφία: AP

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέτρα στις μεγαλύτερες πόλεις αποτελούν «έγκλημα». Παρόλα αυτά Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέιρο κρατούν τα πρωτεία στα κρούσματα κορωνοϊού.

«Πλέον δεν θέλουμε να βλέπουμε τις ειδήσεις και κλείνουμε την τηλεόραση», διαπιστώνει η Paula. «Προτιμώ να επικοινωνώ στα social media με τους φίλους μου και να βλέπουμε διάφορα live στο Instagram».

«Εκτιμούμε τα πιο μικρά και απλά πράγματα πλέον. Δεν δίναμε αξία στον ήλιο και τον αέρα που αναπνέουμε. Είναι θαύμα ότι ζούμε. Όλο αυτό, πιστεύω ότι θα μας κάνει καλύτερους. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμων», καταλήγει.

Live όλες οι ειδήσεις για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσα από το site του νέου iefimerida.grwww.koronoios-live.gr.





SHARE