Ketanji Brown Jackson
Φωτογραφία: AP Images
ΗΠΑ

Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον: Η πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ


H Κετάντζι Μπράουν Τζάκσονγράφει τη δική της ιστορία.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστής που φτάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η 7η Απριλίου σηματοδοτεί την ημερομηνία μιας σπουδαίας ιστορικής στιγμής καθώς η Βουλή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ψήφισε με 53- 47 υπέρ της Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον.

Η 51χρονη Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον με μεγάλη επιτυχία μπήκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, απόφαση που την καθιστά την πρώτη μαύρη δικαστή.

Φωτογραφία: AP Images

Αξίζει βέβαια να τονίσουμε πως είναι ο πρώτος διορισμός στη θέση αυτή επί της προεδρίας του Μπάιντεν. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στους 115 δικαστές που «πέρασαν» από το Ανώτατο Δικαστήριο, μονάχα πέντε από αυτούς – μετρημένες δηλαδή στα δάχτυλα του ενός χεριού- ήταν γυναίκες.

Φωτογραφία: AP Images

Η Τζάκσον θα πάρει τη θέση της όταν ο δικαστής Στέφαν Μπρέιερ αποσυρθεί το καλοκαίρι. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο στο The Globe And Mail, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών των ακροάσεων στη Γερουσία, η Τζάκσον μίλησε για τους αγώνες των γονιών, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι της με τον φυλετικό διαχωρισμό.

Τόνισε πως η πορεία της ήταν πιο ξεκάθαρη- σε σχέση με των γωνιών της- ως μαύρη Αμερικανίδα μετά τη θέσπιση νόμων για τα πολιτικά δικαιώματα.

Όσο για την καριέρα της, η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υπηρέτησε ως δημόσια υπερασπιστής, εργάστηκε σε ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο και διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Καταδίκων των ΗΠΑ.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον θα είναι μόλις η έκτη γυναίκα αλλά και η τρίτη μαύρη δικαστής, μετά τον Θέργκουντ Μάρσαλ και τον Κλάρενς Τόμας που περνά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: AP Images

Τέλος, ακόμη κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως θα ενώσει τις δυνάμεις της με ακόμη τρεις γυναίκες, τη Σόνια Σοτομαγιόρ, την Έλενα Κάγκαν και την Έιμι Κόνι Μπάρετ, κάτι που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τέσσερις από τους εννέα δικαστές θα είναι γυναίκες.





SHARE