fbpx Η Άντζι Καλαντζή βρίσκεται πίσω από τα πιο υγιεινά (και χρωματιστά) πιάτα του Instagram | BOVARY
Η Άντζι και τα σμούθι
Η Άντζι και τα smoothies/Φωτογραφία: Αντζι Καλαντζή
SHARE
INSTA-FOOD

Η Άντζι Καλαντζή βρίσκεται πίσω από τα πιο υγιεινά (και χρωματιστά) πιάτα του Instagram


Ανα τακτά χρονικά διαστήματα τρώω τις λεγόμενες «φλασιές» και κολλάω με διάφορα account στο Instagram. Την προηγούμενη εβδομάδα για παράδειγμα, έπαθα εμμονή με μια γάτα που έπαιρνε την ίδια στάση σε κάθε φωτογραφία που της τραβούσαν. Λίγο νωρίτερα «είχα πέσει στα δίχτυα» μιας Κορεάτισσας η οποία αποκάλυπτε με ένα μεγάλο γυαλιστερό μαχαίρι τα εσώψυχα εξωτικών φρούτων. Και ακόμα πιο πριν, χάζευα έναν λογαριασμό που έδειχνε πώς ο αέρας δημιουργεί εντυπωσιακούς κυματισμούς σε καταπράσινα λιβάδια.

Πέρα όμως από αυτές τις εφήμερες τάσεις, ακολουθώ και ανθρώπους ή λογαριασμούς που έχουν πράγματι κάτι να πουν. Όπως για παράδειγμα η Άντζι Καλαντζή (προφέροντας το όνομά της δεν νιώθεις παράλληλα να χαμογελάς;). Ή Άντζι θα μπορούσε σε μια άλλη ζωή να είναι ένα καλάθι με κατακόκκινες φράουλες ή ένα μπουκέτο με ηλίανθους στον πίνακα ενός εξπρεσιονιστή ζωγράφου. Το μόνιμο χαμόγελο και η θετική της ενέργεια εκπέμπονται αβίαστα κι αυτό την κάνει αυθεντική. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών, full time μαμά και σύζυγος.

Όμως ο λόγος που την ακολουθώ δεν είναι -μόνο- αυτός, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με τα γεύματά της τα οποία φροντίζει να ανεβάζει (και καλά κάνει) στο διαδίκτυο. Φουλ υγιεινά, πολύχρωμα πιάτα, που φαίνονται πεντανόστιμα και όλα μα όλα νιώθεις ότι σου διηγούνται μια ιστορία. Της ζήτησα να τα πούμε και να μας δώσει δύο αγαπημένες της συνταγές. Και ιδού.

Σε ενδιέφερε πάντα η ισορροπημένη και σωστή διατροφή; Πότε ξεκίνησες να είσαι vegan (ή vegeterian);

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, ήθελα να τρώω σωστά γιατί ένιωθα ότι έτσι αποδίδω καλύτερα. Ποτέ δεν ήμουν φανατική οπαδός του κρέατος (χοιρινό δεν έχω φάει ποτέ στη ζωή μου…) καθώς και ποτέ δεν συμπαθούσα ιδιαιτέρα τα γαλακτοκομικά. Μεγαλώνοντας και συνειδητοποιώντας τις άθλιες συνθήκες που εκτρέφονται και θανατώνονται τα ζώα για να έρθουν στο πιάτο μας σε συνδυασμό με την γενικευμένη άποψη ότι τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος μπορούν να αναπληρωθούν, αποφάσισα οριστικά να μη συμμετέχω σε όλο αυτό πριν από περίπου 3 χρόνια. Εκεί που έτρωγα έτσι κι αλλιώς σπάνια μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, σταμάτησα εντελώς. Vegan δε με λες γιατί καμιά φορά τρώω κανένα αυγουλάκι και γιαουρτάκι αλλά αυτός ο τίτλος είναι ο επόμενός μου στόχος.

Περίγραψέ μου μια τυπική μέρα σου. Τι θέση έχει η προετοιμασία του φαγητού για εσένα;

Μια τυπική μέρα ξεκινά γύρω στις 8 το πρωί με ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Το πρωινό μου είναι κάθε μέρα διαφορετικό αλλά είναι πάντα πολύχρωμο και άξιο για να φωτογραφηθεί στο Ινσταγκραμ… Αυτό μπορεί να είναι ένα smoothie με λαχανικά, φρούτα, γάλα καρύδας ή αμυγδάλου, κόλλυβα με ξηρούς καρπούς ή σε τρελά κέφια υγιεινά pancakes. Το μεσημεριανό μου, γύρω στις 2, είναι κι αυτό πολύχρωμο βέβαια και περιλαμβάνει συχνά όσπρια, κινόα, φαγόπυρο, ζυμαρικά ολικής και πολλά χρωματιστά λαχανικά. Το τελευταίο μου γεύμα είναι πάντα γύρω στις 6.30-7.00 και συνήθως είναι ό,τι έχει μείνει απ’το μεσημέρι ή κανένα φρουτάκι.

Πότε το ξεκίνησες όλο με τα χρωματιστά πιάτα; Η υπόλοιπη οικογένεια συμμερίζεται τις επιλογές σου;

Αυτή η χρωματιστή διατροφή μπήκε στη ζωή μου πριν 7 χρόνια περίπου. Περνώντας τα χρόνια, ένιωσα την ανάγκη να προσέξω λίγο παραπάνω την υγεία μου και είπα τέλος στη ζάχαρη, στο γάλα αγελάδας και στο λευκό αλεύρι. Αποφάσισα λοιπόν να βλέπω περισσότερο χρώμα στο πιάτο μου κι αυτό μου έφτιαχνε την διάθεση. Η υπόλοιπη οικογένεια βέβαια δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνεται πάντα με τα υγιεινά που της σερβίρω αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κόρη μου έχει μεγαλώσει μ΄ένα σωστό πρότυπο διατροφής και κάποτε -ελπίζω σύντομα- θα το εκτιμήσει και θα το ασπαστεί κι αυτή.

Πες μας για το καλό που σου έχει κάνει αυτού του είδους η διατροφή

Είμαι 45 χρονών αλλά νιώθω 25! Ποτέ δεν είχα τέτοια ευεξία και ενέργεια στη ζωή μου. Τόση ενέργεια που πολλές φορές δεν αντέχεται…από τους άλλους…!

Τι θα ήθελες να πεις σε κάποια γυναίκα που προσπαθεί να τρέφεται σωστά -αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα; Η θέληση πρέπει να συνδυαστεί με το πείσμα;

Όλα είναι στο μυαλό! Όλα είναι ένα κλικ που αν γίνει θα αποκτήσεις έναν καλύτερο εαυτό. Όταν θέλεις κάτι πολύ, μπορείς! Άλλωστε είναι πολύ εύκολο και αν πιεστείς λίγο στην αρχή με τον καιρό θα καταλάβεις ότι η ανταμοιβή σου θα είναι τεράστια και η ‘θυσία’ πολύ μικρή.

Πώς αποφεύγεις τους πειρασμούς; Αν ζηλέψεις κάτι πχ σου είναι εύκολο να μην το φας;

Εννοείται ότι αν ζηλέψω κάτι πολύ πολύ θα το φάω αλλά όσο κι αν ακούγεται περίεργο σπανιότατα ζηλεύω κάτι ‘ανθυγιεινό’. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτά που έχω επιλέξει να τρώω είναι τα καλύτερα κι επίσης τώρα πια αν φάω κάτι διαφορετικό απ’τα συνηθισμένα μου ο οργανισμός μου αντιδρά και μου θυμίζει ότι κακώς έπραξα..

Πες μας για τη σχέση σου με τη ζάχαρη...

Ζάχαρη επιλέγω να μην καταναλώνω εδώ και χρόνια. Μόνο κακό μας κάνει άλλωστε και μάλιστα τώρα που υπάρχουν τόσα υγιεινά υποκατάστατα (αγαύη, στέβια, σιρόπι φενδάμου), ποιος τη χρειάζεται;

Μέσα στα πειράματα που έκανες και κάνεις με πιάτα, είχες αποτυχίες; Έχεις φάει ένα αποτυχημένο πιάτο επειδή λυπήθηκες να το πετάξεις;

Όλα αυτά τα χρόνια που πειραματίζομαι με τα υγιεινή διατροφή θα σου έλεγα ότι πιο πολλές είναι οι αποτυχίες παρά τα σούπερ νόστιμα πιάτα. Και το αστείο είναι ότι πολλές φορές φαγητά που αντικειμενικά ήταν χάλια, εγώ τα έτρωγα μόνο και μόνο για τον κόπο και τα υλικά που είχα ξοδέψει..

Φήμες λένε ότι είσαι η δημιουργός πίσω από τα φανταστικά smoothies του Ζαζ…

Το Ζαζ δεν είναι απλά ενός χώρος εστίασης. Είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό σε 2 στρέμματα καταπρασινο κήπο με πορτοκαλιές, ροδιές, μουριές και πολλά άλλα δέντρα και λουλούδια. Όπως καταλαβαίνεις μου ταιριάζει πολύ γιατί είναι ένα μέρος με πολλά χρώματα και ζωή! Έτσι κουβάλησα την τρέλα μου με τα smoothies και άλλες υγιεινές επιλογές κι εκεί!
Άλλωστε πρέπει να βρίσκω κι εγώ κάτι να πίνω και να τρώω όταν πηγαίνω.

2 συνταγές (μία αλμυρή και μία γλυκιά)

Banoffee

Υλικά:

🔸️1 γιαουρτάκι στραγγιστό 2%
🔸️2 μπανάνες
🔸️1κ.γ. μέλι
🔸️γκρανολα
🔸️2κ.γ. φυστικοβούτυρο
🔸️10 χουρμάδες

Εκτέλεση:

Βάζουμε τους χουρμάδες σε μπολ με νερό να μαλακώσουν για λίγο και μετά στο μπλέντερ με το φυστικοβούτυρο για να γίνει μια ομοιογενής πάστα.
Αδειάζουμε το μπλέντερ και προσθέτουμε το γιαούρτι,τη μια μπανάνα και το μέλι.
Σε βαζάκι ή ποτηράκι βάζουμε την καραμέλα(χουρμάδες-φυστικοβούτυρο) μετά γκρανόλα, ροδέλες μπανάνας και το μείγμα γιαουρτιού.
Προαιρετικά προσθέτουμε και λίγη κανέλα στο τελείωμα.

Beetroot Pasta

Υλικά:

🔸️2-3 βρασμένα πατζάρια
🔸️μια χούφτα καρύδια
🔸️1 σκελίδα σκόρδο
🔸️1/3 κούπας ελαιόλάδο
🔸️1 κ.σ. μηλοξιδο
🔸️ζυμαρικά της αρεσκείας σας
🔸️αλάτι-πιπέρι
🔸️μαιντανός

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά και σουρώνουμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά και κρατάμε λίγα καρύδια και μαϊντανό για γαρνίρισμα.





SHARE