fbpx Όταν η Φλέρυ Νταντωνάκη δεν τραγούδησε στο Γούντστοκ | BOVARY
Φλέρυ Νταντωνάκη
Creative: Bovary.gr
SHARE
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Όταν η Φλέρυ Νταντωνάκη δεν τραγούδησε στο Γούντστοκ


«Η Φλέρυ φοβόταν τα ελικόπτερα, την καθησύχασε όμως ο Αμερικανός φίλος της, κολλητός του διοργανωτή Michael Lang, όταν της είπε ότι η Janis Joplin και η Melanie επέλεξαν το ίδιο μέσο μεταφοράς τους στο φεστιβάλ. "Αυτές, αγαπημένε μου, τις ξέρουν όλοι", έκανε στον John – έτσι ονομαζόταν ο φίλος της – "ποιος θα δώσει σημασία σε μια Ελληνίδα τραγουδίστρια;" Κι αυτός τη συμβούλεψε να μην το σκέφτεται, διότι είχε κι εκείνη ήδη ένα δίσκο στο ενεργητικό της, βγαλμένο μάλιστα στη Vanguard, την εταιρεία της Joan Baez».

Έτσι ξεκινάει το πέρα για πέρα φανταστικό διήγημα του Αντώνη Μποσκοΐτη, το οποίο είχε δημοσιεύσει στο προσωπικό του blog πριν από περίπου 11 χρόνια. Το κείμενο του δημοσιογράφου, διαβάζεται απνευστί και είναι τόσο καλογραμμένο που τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας θα μπορούσαν, σε ένα απαίδευτο μάτι, να φαντάζουν θολά. Η Τζοάν Μπαέζ, τα ναρκωτικά, η αμηχανία της Φλέρυς Νταντωνάκη όταν πρωτοβλέπει τα ημίγυμνα κορμιά των ένθερμων επισκεπτών του φεστιβάλ, η Τζάνις Τσόπλιν και το αγαπημένο της εστιατόριο που λεγόταν «Pireaus, my love» είναι κάποιες μόνο από τις σκηνές οι οποίες εκτυλίσσονται στον φανταστικό κόσμο του Αντώνη Μποσκοΐτη.

Πρόσφατα, θέλοντας να τιμήσω τη Φλέρυ Νταντωνάκη με ένα μικρό αφιέρωμα, συμπεριέλαβα και το παραπάνω στοιχείο, το οποίο ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Την «πάτησα», όπως την «πάτησαν» στο παρελθόν άνθρωποι πιο ειδικοί από εμένα.
Για να καταλάβετε τι εννοώ διαβάστε το κείμενο που μου έστειλε ο Αντώνης Μποσκοΐτης και αναφέρεται στο διήγημά του.

Γράφει ο δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης

«Το κείμενο περί Φλέρυς Νταντωνάκη και Woodstock ήταν ένα δικό μου ολότελα φανταστικό κατασκεύασμα που έγραψα και δημοσίευσα πριν αρκετά χρόνια στο προσωπικό μου ιστολόγιο. Με έκπληξη, σε ένα μεταγενέστερο αφιέρωμα στη Νταντωνάκη, που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τον Γιώργο Χρονά, τον Θωμά Κοροβίνη και μένα, άκουσα τον Κοροβίνη να αναφέρεται στο διήγημα μου ως μέρος της ιστορίας της Νταντωνάκη. Εκεί κατάλαβα πως το πράγμα είχε αρχίσει να ξεφεύγει και πως ακόμη κι ο πιο έγκυρος κειμενογράφος, όπως ήταν και είναι ο Θωμάς, μπορούσε κάλλιστα να την «πατήσει».
Είναι σαν να βλέπεις την ταινία μυθοπλασίας, που'χε γυριστεί, για τον Καβάφη και τον Πεσόα και να λες ότι, πράγματι, αυτοί οι δύο είχαν συναντηθεί, κάτι που φυσικά δεν συνέβη ποτέ. Για να τελειώνουμε και για να μην αναπαράγονται ανακρίβειες, η Φλέρυ Νταντωνάκη ουδέποτε εμφανίστηκε στο Woodstock και ουδέποτε προσκλήθηκε από τη Joan Baez. Η μόνη σχέση της με τη Baez είναι πως ο πρώτος της δίσκος είχε κυκλοφορήσει το 1965 από την Vanguard, στην οποία τότε δισκογραφούσε και η Αμερικανίδα τραγουδοποιός τα κομμάτια της».

Υ.Γ.) Ευχαριστώ τον Αντώνη Μποσκοΐτη για την παρατήρηση/διόρθωση. Η γνώση όταν μοιράζεται, μόνο να ωφελήσει μπορεί.

Διαβάστε ολόκληρο το διήγημα του Αντώνη Μποσκοΐτη στο προσωπικό του blog

SHARE