Harrods
Φωτογραφία: AP Images
HARRODS

Harrods: Το εμβληματικό πολυκατάστημα στο Λονδίνο που ξεκίνησε με δύο υπαλλήλους 200 χρόνια πριν


Ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Λονδίνου είναι χωρίς αμφιβολία τα Harrods.

Δύσκολα θα ταξιδέψει κανείς στο Λονδίνο και δε θα επισκεφτεί τα εμβληματικά Harrods. Το πολυκατάστημα με την ιστορία που μετρά σχεδόν 200 χρόνια αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για τη Μεγάλη Βρετανία και πόλο έλξης για κάθε τουρίστα που θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα.

Αποτελεί το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ευρώπη (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη είναι το KaDeWe στο Βερολίνο, στα μισά σχεδόν τετραγωνικά του, ενώ στην Αγγλία το Selfridges).

Η ιστορία των Harrods ξεκινά το 1824, όταν ο Τσαρλς Χένρι Χάροντ άνοιξε ένα κατάστημα ενός μόλις δωματίου, το οποίο πουλούσε διάφορα προϊόντα, όπως κουρτίνες και σεντόνια. Όταν ξεκίνησε είχε μόνο δύο υπαλλήλους, ο ένας από τους οποίους ήταν ο γιος του. Ύστερα, το κατάστημα μεταφέρθηκε στο Knightsbridge.

Τη νύχτα της 7ης Δεκεμβρίου του 1883, όταν το κατάστημα είχε γίνει πλέον τετραώροφο, έπιασε ξαφνικά φωτιά και κάηκε όλο το κτίριο. Αντί να αναβάλει τη λειτουργία του, μεταφέρθηκε προσωρινά σε άλλο κτίριο στον απέναντι δρόμο, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του νέου και πιο εντυπωσιακού κτιρίου. Μάλιστα, έφερε εις πέρας και όλες τις χριστουγεννιάτικες παραγγελίες. Το κατάστημα άνοιξε ξανά την επόμενη χρονιά και η τοποθεσία του δεν έχει αλλάξει από τότε.

Harrods Λονδίνο Χριστούγεννα
James Healy/ Unsplash

Το 1889, λίγα χρόνια μετά την πυρκαγιά και αφού το κατάστημα είχε περάσει στα χέρια του γιου του Χάροντ, Τσαρλς Ντίγκμπι, εκείνος αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές του στον Έντγκαρ Κόεν. Έτσι, τα Harrods έγιναν εταιρία περιορισμένης ευθύνης, κάτι που οδήγησε τελικά και στη μεγαλειώδη επιτυχία τους. Το όνομα διατηρήθηκε καθώς ήταν ήδη πασίγνωστο.

Ακόμα ένα στοιχείο που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι από το 1917 λειτουργούσε και κατάστημα για κατοικίδια, από οικόσιτα έως και εξωτικά, όπως λιοντάρια, τίγρεις και πάνθηρες. Το 1967 ο γιος του βασιλιά της Αλβανίας είχε αγοράσει από το κατάστημα έναν ελέφαντα ως δώρο για τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Η πώληση των σπάνιων ζώων σταμάτησε το 1976 και το 2014 το κατάστημα έκλεισε εντελώς.

Το 1917 ο ιδρυτής των Selfridges, το αντίπαλον δέος των Harrods, έβαλε ένα στοίχημα με τον managing director των Harrods ότι εκείνη τη χρονιά το δικό του κατάστημα θα είχε τα περισσότερα κέρδη. Όταν το έχασε, δώρισε στα Harrods μια ασημένια ρέπλικα του κασταστήματος, το οποίο εκτίθεται στο Harrods Bank. Να αναφέρουμε ότι λίγα χρόνια πριν, το 1898 έκαναν την εμφάνισή τους στο κατάστημα οι πρώτες κυλιόμενες σκάλες στην Αγγλία -μια απίστευτη πρωτοπορία για την εποχή.

Το μότο του είναι «Omnia Omnibus Ubique», το οποίο στα λατινικά σημαίνει «Όλα τα πράγματα για όλους, παντού». Πολύ ταιριαστό για ένα πολυκατάστημα με περισσότερα από 300 τμήματα σήμερα, όπου οι πελάτες του μπορούν να βρουν κυριολεκτικά τα πάντα.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Μοχάμεντ Αλ-Φαγιέντ έγινε ιδιοκτήτης του το 1985. Τέσσερα χρόνια αργότερα, εισήγαγε dress code, το οποίο απαγόρευε ρούχα με σκίσιμο στις γυναίκες, βερμούδες και σορτσάκια, μαγιό και σαγιονάρες.

Harrods

Ο γιος του, Ντόντι και η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέθαναν στο τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα που σημάδεψε την ιστορία του 20ου αιώνα. Για να τιμήσει το ζευγάρι, ο ίδιος έστησε δύο μνημεία. Το πρώτο ήταν δύο φωτογραφίες του ζευγαριού και ένα ποτήρι κρασιού από το τελευταίο δείπνο της Νταϊάνα, όπου φαινόταν ακόμα το κραγιόν της, καθώς και ένα δαχτυλίδι, το οποίο λέγεται ότι ήταν αρραβώνων και το αγόρασε ο Ντόντι τη μέρα πριν τον θάνατό τους. Το δεύτερο μνημείο αποτελεί ένα μπρούντζινο άγαλμα, με τίτλο «Αθώα Θύματα», το οποίο φιλοτέχνησε ο Γουίλιαμ Μίτσελ.

Ο Αλ-Φαγιέντ πούλησε το πολυκατάστημα στην Qatar Holdins το 2010.

Σήμερα τα Harrods απασχολούν χιλιάδες υπαλλήλους. Το λονδρέζικο, εμβληματικό πολυκατάστημα των 100 χιλιάδων τ.μ. καλωσορίζει τις ημέρες με αυξημένη κίνηση ακόμα και 3000 επισκέπτες.





SHARE