fbpx Η Miss Tasty, Μαρία Πατσιά, μάς φτιάχνει Banoffee με κρέμα γιαουρτιού και κοπανιστή Τήνου | BOVARY
Η Μαρία Πατσιά
Η Μαρία Πατσιά/Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου
SHARE
MISS TASTY

Η Miss Tasty, Μαρία Πατσιά, μάς φτιάχνει Banoffee με κρέμα γιαουρτιού και κοπανιστή Τήνου


Η Μαρία Πατσιά είναι η Miss Tasty ή αλλιώς η Miss Tasty είναι η Μαρία Πατσιά. Ανάλογα από ποια πλευρά θα τη γνωρίσεις πρώτα. Όταν ήταν μικρό κοριτσάκι, δεν χόρταινε να μαζεύει εικόνες και μυρωδιές από την κουζίνα της μαμάς, της γιαγιάς και της θείας. Πλέον με την δική της μοναδική ματιά, η Μαρία απογειώνει ακόμα και τα πιο απλά πιάτα.

Την συνάντησε η Χριστίνα Θεοχάρη και μίλησαν για γεύσεις που φέρνουν δάκρυα στα μάτια, για το νέο εγχείρημα της Μαρίας και έκλεισαν με ένα μπανόφι-όνειρο, από τα χεράκια της Miss Tasty.

Ποια ήταν η πρώτη συνταγή που έγραψες, πότε ξεκίνησες να μαγειρεύεις και με τι αφορμή;

«Η μαμά μου παραπονιέται ακόμη και τώρα, πως ποτέ δεν κατέφερε να μαγειρέψει χωρίς να τριγυρίζω στα πόδια της. Όταν ξεκίνησε να εργάζεται, εκτός από την κουζίνα της μαμάς ανακατευόμουν και σε όλες τις κουζίνες που μας τριγυρνούσε η μαμάς μας… Στις πολλές αδελφές της, στη γιαγιά μου και φυσικά στη θεία μου, την αδερφή του μπαμπά , που έμενε, και μένει ακόμα, δίπλα μας, οπότε την παίδεψα και αυτήν αρκετά… Εκεί, κάπου στο γυμνάσιο, θυμάμαι, πως ξεκίνησα να γράφω τις συνταγές σε ένα μικρό μπλοκ. Πού να ήξερα τότε πόσες ακόμα θα έγραφα στη ζωή μου. Η πρώτη συνταγή, λοιπόν, σε αυτό το μπλε μπλοκάκι, που το έντυσα με κολάζ, ήταν «Η σοκολατίνα της θείας Λούλας» που θα βρείτε, φυσικά, και στο www.misstasty.gr . Μια συνταγή τόσο ξεχωριστή για μένα, με τόσες αναμνήσεις, από την οικογένειά μου… Δεν είναι καμιά σπουδαία συνταγή, αλλά θυμάμαι ακόμα το γλάσο πώς γυάλιζε…
Πάντα βοηθούσα στο μαγείρεμα τη μαμά και τη θεία, αλλά ξεκίνησα να μαγειρεύω από ανάγκη, φοιτήτρια πλέον στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Η απόσταση ήταν αρκετή και μόλις τελείωνε το φαγητό που είχε στείλει η μαμά έπρεπε να μαγειρέψω. Μου ήταν εύκολο πολύ γιατί απλά ανέσυρα από τη μνήμη μου, σαν σε ταινία, τη συνταγή που θυμόμουν ακριβώς πως την είχε κάνει η μαμά στο σπίτι μας… Ακόμα και τώρα αν δω έναν σεφ να εκτελεί μια συνταγή δεν θα το ξεχάσω ποτέ…»

Η Μαρία Πατσιά/Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Miss Tasty;

Τα social media άνοιξαν για εμένα έναν ολόκληρο κόσμο που δεν είχα ποτέ μα ποτέ σκεφτεί. Γνωρίστηκα με τις δημοσιογράφους Ελένη Καλογεροπούλου και Έλλη Τριανταφύλλου από το πολιτικό ρεπορτάζ και έδινα για δύο χρόνια περίπου τις συνταγές μου στο δικό τους site μαγειρικής. Η ιδέα της Miss tasty ήρθε σιγά σιγά όταν άρχισα να σκέφτομαι το επόμενο βήμα μου. «Νόνα» της Miss tasty είναι μια φίλη μας, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, στη Λάρισα που με «βάφτισε» έτσι παραμονές Χριστουγέννων… Μαγική στιγμή για μένα…»

Υπάρχει μια μεγάλη αγάπη για την Τήνο και τους ανθρώπους της, μίλησέ μας λίγο περισσότερο για το νησί

«Την Τήνο την γνώρισα πριν από 20 περίπου χρόνια όταν ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε διακοπές με τον άντρα μου στο νησί. Το αγάπησα πολύ το νησί. Το νιώθω σαν να είναι πλέον ο τόπος μου και δεν μπορώ να το εξηγήσω… Αγαπώ τον αέρα του… Αν δεν έχει αέρα, δεν είναι η Τήνος μου. Θέλω το βοριά της … Καθαρίζει την ψυχή μου, τη σκέψη μου, με κάνει άλλον άνθρωπο. Έχει την ευλογία της Παναγίας, και αυτό με κάνει να νιώθω ακόμα πιο όμορφα. Η φυσική της ομορφιά είναι νομίζω από τις λίγες στη νησιωτική χώρα μας. Γνωρίζεσαι και με ανθρώπους και δένεσαι περισσότερο μετά. Όταν φτάνει η ώρα να φύγω, το κάνω δύσκολα πολύ. Μακάρι να τα καταφέρω κάποια στιγμή να ζήσω, κάπως πιο μόνιμα στο νησί».

Αγαπημένο σου υλικό, αγαπημένο μπαχαρικό και μια συνταγή που δεν χορταίνεις να μαγειρεύεις

«Αγαπώ το καλοκαίρι. Ο χειμώνας με δυσκολεύει πολύ, δεν τον αντέχω. Αγαπώ και όλα τα υλικά που μας δίνει η φύση του καλοκαιριού. Τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, το βασιλικό. Ότι θυμίζει καλοκαίρι το αγαπώ… Τα ατελείωτα φρούτα του καλοκαιριού, που σε τραβάνε στην κουζίνα να μαγειρέψεις, γλυκό ή φαγητό με αυτά… Μου αρέσει η φάβα, που έχει το χρώμα του ήλιου. Είναι εύκολη, ειδικά της Σαντορίνης, και αν βαριέμαι, να σας πω την αλήθεια, φάβα τους ετοιμάζω στο σπίτι. Και κάθε φορά θα την κάνω διαφορετική…»

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για το site;

«Η Miss tasty αγαπήθηκε γρήγορα και πολύ! Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα που νιώθω. Νιώθω την ίδια χαρά που την ένιωσα μόνο μία φορά ακόμα στη ζωή μου, όταν γεννήθηκε ο γιος μου. Το έχω κάνει με πολλή αγάπη το site της Miss tasty. Δίνω όλο μου τον εαυτό. Θέλω να αγαπηθεί και άλλο …και άλλο.. Να μοιραζόμαστε μυστικά τις κουζίνας και συνταγές, όλοι μαζί… Να παρουσιάζω παραγωγούς που προσπαθούν σε αυτή τη χώρα να επιβιώσουν και να δώσουν στο προϊόν τους την ψυχή τους… Αγαπώ να κάνω δράσεις με τα πιτσιρίκια μας… λατρεύω τα παιδιά! Παρουσιάζω βιβλία που αγάπησα και θέλω να μιλήσω για αυτά… Θέλω η Miss tasty να ταξιδέψει σε κάθε κουζίνα και να λερώσει πολλές ποδιές με αλεύρι, ελαιόλαδο, καλό κρασί και αγάπη…»

Δώσε μας μια συνταγή και πες μας τους λόγους που τη διάλεξες!

«Φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό για μένα. Το πέρασα με πολλή, μα πολλή δουλειά… Χάρηκα όμως τις διακοπές μας στο νησί και φέτος. Θυμάμαι ήταν δεκαπενταύγουστος και είχε πανσέληνο, φέτος. Οδηγούσα το αυτοκίνητο και είδα ένα απίστευτο φεγγάρι να βγαίνει από το Αιγαίο δίπλα στη Μύκονο. Είχα ετοιμάσει το «Banoffee με κρέμα γιαουρτιού και κοπανιστή Τήνου», για να κεράσω για τη δικιά μου γιορτή , αλλά και του παιδιού μου. Το γλυκό αυτό είναι για μένα όλο το καλοκαίρι που πέρασε… Το πρώτο καλοκαίρι που γεννήθηκε η Miss tasty και μαζί της τόσα συναισθήματα…. Στο site της Miss tasty θα δείτε τη συνταγή και το βίντεο γι΄αυτό το γλυκάκι …»


Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου

Banoffee με κρέμα γιαουρτιού και κοπανιστή Τήνου

Μερίδες: 5
Χρόνος εκτέλεσης : 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος : 0 λεπτά
Σκεύος: ατομικά μπολ

Υλικά

8 κουτ. της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
4 κουτ. του γλυκού κοπανιστή Τήνου
2 κουτ. του γλυκού ροζ πιπέρι σε κόκκους
2-3 μπανάνες μικρές κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κουτί καραμελωμένο γάλα (dulce de leche)
1 πακέτο μπισκότα digestive σοκολάτας

Διαδικασία

Τρίβουμε τα μπισκότα και προσπαθούμε να μην τα θρυμματίσουμε τελείως.
Σε ένα μπολ ενσωματώνουμε την κοπανιστή με το γιαούρτι. Θέλει λιγάκι υπομονή γιατί έχουν διαφορετική σύσταση. Μόλις δούμε ότι το μείγμα μας έχει μια ενιαία σύσταση προσθέτουμε και τους κόκκους ροζ πιπεριού.
Ανοίγουμε το καραμελωμένο γάλα και με μια κουτάλα το αφρατεύουμε καλά.
Κόβουμε (τελευταία στιγμή για να μην μαυρίσουν) τις μπανάνες σε ροδέλες.
Σε ατομικά μπολ ( γίνεται 5 μεγάλα, αλλά αν χρησιμοποιήσετε πιο μικρά θα έχετε περισσότερες μερίδες) ξεκινάτε να μοντάρετε το πανεύκολο γλυκάκι.
Αρχικά ρίχνουμε λίγο από το θρυμματισμένο μπισκότο, στη βάση του κάθε μπολ. Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω από το μπισκότο εναλλάξ τις μπανάνες, το καραμελωμένο γάλα και την κρέμα γιαουρτιού με κοπανιστή. Θα γίνουν δύο στρώσεις και θα τελειώσουμε με την κρέμα γιαουρτιού.
Στην επιφάνεια του γλυκού ρίχνουμε λίγους κόκκους από το ροζ πιπέρι επιπλέον και στολίζουμε με ένα ανθάκι από κάποιο μυρωδικό, εγώ στο σπίτι μας στην Τήνο, είχα δυόσμο ανθισμένο και τον χρησιμοποίησα.

Η συνταγή εδώ

Το βίντεο με την εκτέλεση του γλυκού εδώ:





SHARE