Μία Ευγενιάδη
Φωτογραφία: Πάνος Μάλλιαρης
ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑΔΗ

Η Μία Ευγενιάδη στα 47 της έχει το καλύτερο σώμα που μπορούσε ποτέ να φανταστεί


Το ραντεβού μας κλείστηκε στο νέο της γιόγκα στούντιο, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στα Εξάρχεια, ένα απόγευμα τέλη Σεπτέμβρη. Αργότερα θα πήγαινα για φαγητό με φίλες στον Νέο Κόσμο. Μέγα λάθος.

Έχοντας γνωρίσει τη Μία Ευγενιάδη το 2014 και βλέποντας μπροστά μου την ίδια γυναίκα το 2020, υπολογίζω ότι σε αυτά τα 6 χρόνια κάτι κοσμογονικό συνέβη μέσα (και κυρίως έξω) της. Η μεταμόρφωση από μία απλή καθημερινή γυναίκα στο κορμί που όλες χαζεύουμε στα social media ήταν από μόνη της μια πρόκληση για φωτογράφιση και κουβέντα. Και ένα συμπέρασμα. Ότι ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θες.

Για όσους δεν την γνωρίζουν η Μία Ευγενιάδη είναι η ιδρύτρια του Showroom 10, του πρώτου σόουρουμ με Έλληνες σχεδιαστές. Με σπουδές πάνω στη μόδα και το ύφασμα, είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να σου πει αν κάνεις για σχεδιαστής και αν η συλλογή σου θα «τραβήξει» ή αν πρέπει τελικά να κάνεις κάτι άλλο στη ζωή σου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, επέλεξε να διευρύνει τους ορίζοντές της. Ασχολήθηκε με το pole dancing και τη γιόγκα «χτίζοντας» ένα κορμί αξιοζήλευτο.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Τι κλικ έγινε μέσα σου, τη ρωτάω, μόλις καθόμαστε στις καρέκλες του υπέροχου χώρου του Mia More Τhan Αn Asana. «Η καθημερινότητά μου ήταν ατελείωτη στο showroom 10, όμως ένιωθα ότι σαν αντικείμενο δουλειάς δεν ήταν αρκετό για εμένα» μου απαντάει «Βοηθούσα τους άλλους να εξελιχθούν αλλά τον εαυτό μου δεν μπορούσα να τον εξελίξω περισσότερο. Ένα πρωί συνάντησα στο δρόμο μια πολύ καλή φίλη και πρώην δασκάλα μου -η οποία είχε αλλάξει πολλά στη ζωή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- και μου είπε ότι έχει ανοίξει σχολή Pole Dancing. Τη ρώτησα τότε, εάν είναι ένα άθλημα στο οποίο θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Είμαι 47 ετών. Ξεκίνησα το Pole Dancing στα 43 και σήμερα έχω το καλύτερο σώμα που είχα ποτέ -και δεν παίρνω ούτε μία φυσική βιταμίνη».

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Το Pole dancing της έδειξε τις δυνατότητες που έχει. Η ίδια είναι της φιλοσοφίας πως, όπως τρώμε διαφορετικά πιάτα κάθε μέρα έτσι πρέπει να έχουμε και διαφορετικές δραστηριότητες για να μπορούμε να συντηρούμε τον οργανισμό μας, αυτό που είμαστε. Μετά ωστόσο από τις εντυπωσιακές φιγούρες στον στύλο, σειρά είχε για τη Μία η γιόγκα. Το κομμάτι που έλειπε για να ολοκληρωθεί το παζλ της καθημερινής της ευτυχίας «Ήρθα σε επαφή πρώτη φορά με έναν δάσκαλο γιόγκα (τον Αντώνη Φωτεινάκη) με τον οποίο θα συνεργαζόμουν, έκανα κάποια μαθήματα και χωρίς να έχω πρόθεση να διδάξω ή να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό, πήρα το εκπαιδευτικό της Μαρίας Μαγγανάρη. Την τελευταία μέρα που αποφοιτούσα ωστόσο, πήρα τέτοια ενέργεια, τέτοια πληροφορία που ήθελα να την πω και παραπέρα. Και όταν ξεκίνησα να διδάσκω δεν το πίστευα. Η γιόγκα είναι το σκάκι της γυμναστικής όπως πολύ εύστοχα μου είπε ένας φίλος φωτογράφος. Η εργονομία, η προστασία, η εξέλιξη του σώματος, σου δίνουν κάτι συνολικό που δεν μπορεί να σου το δώσει κανένα άλλο είδος άσκησης» μου εξηγεί καθώς κάνει κάποιες κινήσεις στο στρώμα για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Τη ρωτάω ποιο ρόλο παίζει η διατροφή σε όλο αυτό και αμέσως χαμογελάει «Η διατροφή είναι το 70% και το υπόλοιπο 30% η γυμναστική. Είμαστε ό,τι τρώμε» μου λέει «αλλά με μέτρο. Τρώω γλυκό μια φορά την εβδομάδα. Εχω κόψει τα γαλακτοκομικά, τα έχω αντικαταστήσει με γάλα από καρπούς (εκτός σόγια), αφαίρεσα τον αρακά που μου αρέσει αλλά με ενοχλεί και κατέρριψα τον μύθο της πρωτεΐνης του κρέατος. Έχω την τέλεια κυτταρική σύσταση ενώ τρώω κρέας μία φορά το μήνα. Και αυτό δεν το καταναλώνω ποτέ μετά τις 7 το βράδυ αφού το κρέας θέλει 6 ώρες για να χωνευτεί και όλες οι τοξίνες μένουν στο σώμα» μου απαντά.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Διατροφή, φουλ πρόγραμμα με γιόγκα, pole dancing, δουλειά...ήδη στο μυαλό μου έχω κουραστεί και θέλοντας να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, ρωτάω την ακούραστη Μία Ευγενιάδη τι έχει να πει σε μια γυναίκα που δεν έχει το χρόνο να κάνει όχι όλα αυτά που είπε, αλλά ούτε το 1/3; για να λάβω μια πληρωμένη απάντηση «Θα απαντήσω σε αυτή τη γυναίκα σαν να είναι αδερφή μου. Η αδερφή μου ξεκινάει με το "δεν προλαβαίνω". Ξέρω ότι έχει δύο παιδιά όπως πολλές άλλες γυναίκες. Σε αυτές τις γυναίκες θα φέρω παράδειγμα άλλες γυναίκες που έχουν τρία και παραπάνω παιδιά, που ξυπνάνε από τις 6.30 το πρωί και βρίσκουν και μία και δύο ώρες για τον εαυτό τους και γι’ αυτό που τις καλύπτει. Εγώ το μπορεί να μην έχω παιδιά αλλά τρέχω δύο επαγγελματικές δραστηριότητες και το πρόγραμμά μου ξεκινάει στις 6.30 το πρωί και τελειώνει στις 12 το βράδυ -κάθε μέρα- είναι σαν να έχω κι εγώ παιδιά. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό το "δεν βρίσκω χρόνο" είναι ένα ψέμα που λένε στον εαυτό τους. Ας βάλουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. Αν δεν είμαστε καλά εμείς δεν θα είναι καλά και οι άλλοι δίπλα μας και έχω άπειρα παραδείγματα» μου λέει και ψάχνω στην ατζέντα μου να βρω τι κάνω λάθος και στις 10 θέλω να είμαι στο κρεβάτι.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Αν μια γυναίκα ξεκινήσει αύριο συστηματικά γυμναστική για παράδειγμα Pole dancing θα δει διαφορά στο σώμα της; τη ρωτάω με μια κρυφή επιθυμία να μου πει ναι. «Αν το κάνει σε συνδυασμό με μια προσεγμένη διατροφή θα δει τρομερές αλλαγές στο σώμα της» μου απαντά «Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να σηκώνεις το βάρος σου; Μια γυναίκα πρέπει να κάνει 3 με 4 φορές την εβδομάδα δραστηριότητες» καταλήγει η Μία Ευγενιάδη, η οποία γυμνάζεται περίπου τρεις ώρες κάθε μέρα.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Η ίδια δεν ήταν ποτέ προσκολλημένη ούτε στο γάμο ούτε στα παιδιά. Όταν τη ρωτάω για τη μητρότητα, μου λέει αφοπλιστικά «Δεν ήταν δηλαδή το όνειρό μου να βρω έναν άνθρωπο να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Εγώ έχω αποδεχτεί το γεγονός, ότι μπορεί να μην αποκτήσω παιδί αφού δεν είμαι διατεθειμένη να μπω σε διαδικασίες επιστημονικής προσέγγισης. Είμαι του φυσιολογικού. Αν έρθει θα το λατρέψω, αν δεν έρθει και πάλι είμαι ευτυχισμένη. Έχω την ισορροπία μου γιατί έχω μάθει να ζω έτσι. Αν έρθει ένα παιδί θα είμαι ακόμα πιο ευτυχισμένη. Δεν θα έκανα ούτε εξωσωματική, θα δοκίμαζα κάποιον φυσιολογικό τρόπο και πιστεύω ότι για κάποιο λόγο συμβαίνουν όλα. Η ζωή μου είναι τόσο γεμάτη που ίσως δεν το χρειάζεται. Έχω βέβαια τα ανίψια μου που αγαπάω όπως και τα παιδιά των φίλων μου» αναφέρει με πολύ γλυκύτητα.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Λίγο πριν την αποχαιρετήσω για να πάω στο dinner της κοριτσοπαρέας μου, σκέφτομαι τη συμβουλή της να ακούσω το σώμα μου. Από αύριο όμως. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην φας τις τηγανιτές πατάτες του Φίτα.

Τη Μία Ευγενιάδη θα τη βρείτε στο γιόγκα στούντιο MiaMoreThanAnAsana και στο Showroom10, Ασκληπιού 101





SHARE