Πόλεμος Ουκρανία
Φωτογραφία: AP Images
ΙΡΙΝΑ ΜΠΟΪΚΟ

Η Ουκρανή ηθοποιός Ιρίνα Μπόικο μάς περιγράφει τη φρίκη του πολέμου


Η Ιρίνα Μπόικο, η Ουκρανή ηθοποιός, σκηνοθέτης και δημιουργός του Θεάτρου Κούκλας «White Puppet», ζει και δουλεύει εδώ και είκοσι πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Πρόλαβε να επιστρέψει από την Ουκρανία λίγο πριν αρχίσει ο πόλεμος και τώρα αγωνιά κάθε μέρα για τον τόπο, την οικογένεια και τους φίλους της που ζουν εκεί. Η ίδια με συγκλονιστικά λόγια μας περιγράφει τη φρίκη του πολέμου και μας στέλνει εικόνες που κόβουν την ανάσα.

«Κατάγομαι από μια πόλη στην Ουκρανία, τη Sumy. Η πόλη μου είναι στα σύνορα με τη Ρωσία και ο περισσότερος κόσμος μιλάει ρωσικά. Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα λόγω γλώσσας στη χώρα μου, μέχρι που η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε πως έχουμε πρόβλημα εμείς, οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας με τους υπόλοιπους Ουκρανούς, και απλώς δεν το έχουμε καταλάβει. Έχουμε πρόβλημά με τους νεοναζί, και απλώς, δεν το έχουμε καταλάβει. Έχουμε πρόβλημα και πρέπει να μας σώσει.

Ήμουν εκεί 2 εβδομάδες πριν και είχα εισιτήριο να ξαναπάω στις 20 Μαρτίου. Όταν έφυγα, η Σούμι ήταν μια υπέροχη πόλη. Κι ύστερα ήρθαν οι Ρώσοι «ειρηνιστές». Εδώ και 6 μέρες η πόλη μου είναι περικυκλωμένη με ρωσικά τανκς και btr πυροβόλα. Εδώ και 6 μέρες η μητέρα μου (70 ετών), η ανιψιά μου (4 ετών) και η αδελφή μου κάθονται στο σπίτι πάντα ντυμένοι (για να μπορούν να τρέξουν ανά πάσα στιγμή στο καταφύγιο) και πάντα στον διάδρομο, ποτέ στο δωμάτιο που έχει παράθυρα. Εδώ και 6 μέρες τη μισή μέρα ο κόσμος την περνάει στο υπόγειο της πολυκατοικίας ή στο υπόγειο πάρκινγκ.

Και έξω βομβαρδισμοί.

Όταν επιστρέφουν σπίτι και είναι νύχτα, κοιμούνται στο μπάνιο, για να είναι πιο προστατευμένοι από πυροβόλα που ρίχνουν στους τοίχους του σπιτιού οι Ρώσοι «ειρηνιστές».

Σε υπόγειο μαιευτηρίου έφτιαξαν εντατική για πρόωρα μωρά
Σε υπόγειο μαιευτηρίου έφτιαξαν εντατική για πρόωρα μωρά

Κάθε πρωινό μου ξεκινάει με μηνύματα στους φίλους, με ερώτηση: «Πως είστε;» Η απάντηση είναι: «ζωντανοί». Και είναι αυτό, που με ενδιαφέρει τώρα, να ακούω κάθε πρωί: ζωντανοί. Γιατί οι πολλοί δεν είναι πια.

Γιατί βομβαρδίζουν ασταμάτητα το Χάρκοβο, το Κίεβο, τη Μαριούπολη.

Γιατί ήρθαν οι Ρώσοι «ειρηνιστές».

Ήρθαν για το καλό μας, για να μας σώσουν.

Ο κόσμος οργανώνεται σε εθελοντικές ομάδες, ομάδες για ιατρική περίθαλψη, ομάδες που μοιράζουν φαγητά, ομάδες που με όπλα πολεμάνε για την πατρίδα μας.

Και έξω βομβαρδισμοί.

Οι σκληρές εικόνες του πολέμου
Φωτογραφία από πάρκινγκ στο Κίεβο

Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια. Στη Ρωσία έχει γίνει μεγάλη πλύση εγκεφάλου, μέχρι και κάποιοι φίλοι μου μου είπαν, πως οι φωτογραφίες είναι fake, πως δεν υπάρχει ο πόλεμος, πως όλα γίνονται για το καλό μας, και πως ποτέ οι Ρώσοι δεν έχουν ρίξει βόμβες στην Ουκρανία.

Και έξω βομβαρδισμοί.

Φωτό από το Nikolaev, ο κόσμος κρύβεται στις παλιές κατακόμβες
Καταστροφές στη Sumy

Αλλά υπάρχουν και Ρώσοι, σαφώς, που βλέπουν την αλήθεια και είναι κατά του αιμοβόρου Πούτιν.

Κι αυτή την στιγμή η εγκληματική κυβέρνηση του Πούτιν σκοτώνει τους δικούς μου ανθρώπους, σκοτώνουν τον Ουκρανικό λαό.

Μην αδιαφορείτε, σας παρακαλώ...».

SHARE